Escut Ajuntament de Blanes Ajuntament de Blanes

Idiomes

www.blanes.cat

Inaugurada l’escultura “Treball de Formigues”.


Camí de tornada


Menú principalNoticia publicada a la web el 06/11/2012
ATENCIÓ: pot incloure informació no actualitzada !

FormigaInaugurada l’escultura “Treball de Formigues”.

Es tracta d’una creació de l’artista colombià Julián Cerón Bolaños, que ha reproduït en gran format (2’50 m x 2’20 x 4’30 m) una de les peces més característiques de la seva producció.

Diumenge passat Blanes va donar la benvinguda oficial a una nova escultura que ha passat a compartir l’espai del passeig de Mar i que, des d’un primer moment, ja ha cridat l’atenció de blanencs i visitants.

L’escultura reprodueix a mida gegant una formiga, i la inauguració que es va fer ahir va anar a càrrec del mateix autor, Julián Cerón Bolaños, acompanyat de la regidora de Cultura i Festes, Lara Torres, i l’alcalde de Blanes, Josep Marigó.


inauguracio treball de formigues 1inauguracio treball de formigues 2inauguracio treball de formigues 3
inauguracio treball de formigues 4inauguracio treball de formigues 5inauguracio treball de formigues 6
inauguracio treball de formigues 7inauguracio treball de formigues 8inauguracio treball de formigues 9
inauguracio treball de formigues 10inauguracio treball de formigues 11


D’origen colombià, Julián Cerón té un lligam amb Blanes des de fa uns quants anys com a responsable d’una parada a la Fira d’Artesania del passeig de la Marina. Ja fa temps que tenia el propòsit de fer a mida gegant una de les peces més característiques que ven a la seva parada: aquesta formiga.

La que està instal·lada al passeig de Mar -que té una germana bessona a la ciutat d’orígen del seu autor, Santiago de Cali, a Colòmbia-, medeix 2’50 m x 2’20 m x 4’30 m i pesa més d’una tona, ja que està feta d’acer al carbó.

Tal i com explica Julián Cerón, el més laboriós és la seva creació -una tècnica que té patentada-, per poder donar forma a aquesta espècie de fil continuat que mesura en total 250 metres d’allargada. Per a la confecció de l’escultura de Blanes, han fet falta 33 barres de 6 m d’allargada i 2’5 cm de diàmetre que s’han anat soldant una a una.

Per donar forma a l’escultura es va haver d’invertir un mes i mig de feina i va fer falta la col·laboració desinteressada de molts amics que ajudaven en el difícil i complicat procés de creació d’un material tan especial.

Precisament per aquest fet, l’escultura du per nom “Treball de Formigues”, perquè ha estat l’esforç d’un gran nombre de persones el què ha fet possible que hagi acabat sent una realitat.

Bona part d’aquests amics no es van voler perdre la ocasió de compartir amb l’autor la jornada festiva que va significar diumenge passat la inauguració de l’escultura.

Per poder gaudir-la a Blanes, l’Ajuntament ha formalitzat un conveni de cessió en dipòsit amb l’autor de dos anys de duració. Això ha permès que, com dèiem, la peça es pugui exhibir públicament a la seva ubicació, la zona verda de darrere el banc dels músics.

Segons la regidora de Cultura i Festes, Lara Torres, quan l’artista s’hi va adreçar per explicar-los el projecte que tenia, de seguida li va semblar molt bona idea. El problema era que econòmicament l’Ajuntament de Blanes no podia prendre el compromís ni de col·laborar econòmicament per ajudar en la seva creació, ni d’adquirir-la un cop estigués acabada, per això la solució ha estat arribar a aquest conveni. Un cop hagin passat aquests dos primers anys, l’ajuntament tindrà el dret de tempteig sobre la peça en cas que l’autor la vulgui vendre.

La presentació en públic de l’escultura es completa aquests dies amb una exposició que s’allotja a la sala municipal García Tornel del carrer
Ample, una exposició que també es va inaugurar oficialment aquest passat diumenge.

A l’exposició hi ha tres parts diferenciades. La primera està dedicada a l’artista i s’inclouen detalls com, per exemple, que una reproducció de la seva característica formiga forma part del programa El Hormiguero que presenta Pablo Motos a Antena 3 TV.

A la segona part de l’exposició hi ha un petit taller perquè el públic vegi com treballa Julián Cerón a l’hora de realitzar les formigues i altres peces pròpies de la seva creació. I, finalment, a la tercera part de l’exposició, es proposa una mena de joc als visitants: Buscant Juli-ants, que juga amb el fet que ants, en anglès, vol dir formiga.

Completen l’exposició les projeccions alternades de dos vídeos amb una duració aproximada de 5 i 7 minuts sobre el procés de creació que ha tingut l’escultura Treball de Formigues de Blanes. Els dos vídeos han estat creats pel blanenc Hugo Martínez.

L’exposició “Treball de Formigues” es pot visitar de dilluns a divendres, des de les 11 del matí fins la 1 del migdia i des de les 6 de la tarda fins les 9 de la nit. La previsió és que estigui allotjada a la sala municipal del carrer Ample fins l’1 de juliol.

Data de realització: 06/11/2012 | Data de la darrera actualització: 06/18/2012


© Ajuntament de Blanes | Protecció de dades | Avís Legal | Política de cookies

Passeig Dintre 29 | 17300 | Blanes Telèfon: 972 379 300 | Informació

Inici de la pàgina

© Ajuntament de Blanes | Passeig Dintre 29 | 17300 | Blanes | Telèfon: 972 379 300