Escut Ajuntament de Blanes Ajuntament de Blanes

Idiomes

www.blanes.cat

Blanes es bolca en l’acte central del Mil·lenari de la Verge.


Camí de tornada


Menú principal



Noticia publicada a la web el 08/06/2012
ATENCIÓ: pot incloure informació no actualitzada !

Vilar_ObreriaBlanes es bolca en l’acte central del Mil·lenari de la Verge.

Més de 2.000 persones van participar diumenge a la missa que es va fer al passeig de mar, coincidint amb la data i hora en què, fa mil anys, es va fer la troballa de la imatge de la Mare de Déu del Vilar

Blanes va viure diumenge passat una intensa i sentida jornada en motiu dels actes centrals de la commemoració que enguany es fa del Mil·lenari de la troballa de la imatge de la Mare de Déu del Vilar. A partir de quarts de set del matí, la imatge va ser traslladada a peu des del Santuari del Vilar per unes 200 persones en 50 relleus, amb un recorregut de prop de set quilòmetres.



Cap a la recta final del trajecte, al carrer Antiga, a quarts de vuit ja es congregaven gran quantitat de persones per rebre la comitiva a l’entrada del centre de la vila. El recorregut del trasllat de la verge va continuar pel carrer Raval tot travessant la Rambla Joaquim Ruyra, amb l’escorta de la Policia Local de Blanes.

Des d’allí la comitiva es va afegir al carrer Ample amb la Banda i Cobla Santa Maria, així com amb el rem de 34 que portaven representants de la Confraria de Pescadors de Blanes. Tots junts van baixar el tram final fins arribar al passeig de Mar on, des de les 7 del matí, ja hi havia gent que havia anat per agafar lloc.


1.000 anys de la troballa de la imatge

Va ser llavors el moment més simbòlic del cicle celebratiu del Mil·lenari ja que, a les vuit del matí del diumenge 5 d’agost, la tradició explica que s’escauen exactament els 1.000 anys de la troballa de la imatge de la verge. En aquest precís moment estava previst que comencés la missa, que va comptar amb la participació de més de 2.000 persones. L’ofici solemne el va presidir el bisbe de Girona, Francesc Pardo, comptant igualment amb la presència dels capellans de Blanes i de les poblacions de la rodalia.

També van participar en un lloc destacat els membres de l’Obreria del Vilar, l’alcalde Josep Marigó, membres de l’equip de govern, alguns portaveus dels diferents grups polítics, regidors de l’Ajuntament de Blanes i representants de les forces de seguretat de la vila. Durant la celebració es va poder apreciar la presència a la mar de diverses embarcacions, una aportació més feta per la Confraria de Pescadors.

Tot això sense comptar amb la col·laboració que també hi va haver de gran quantitat d’entitats del municipi, així com d’empreses i particulars que van aportar el seu gra de sorra perquè la celebració que es va viure diumenge fos el més lluïda possible.

Durant la cerimònia es van fer ofrenes arribades per terra i per mar. Per terra les van portar membres del grup “Els Somriures”, entre d’altres entitats, i per mar amb dos llaguts. Un llagut ho va fer en representació de la gent del mar i les entitats de la vila de Blanes, i l’altra de l’Obreria de Santa Cristina de Lloret. També es va comptar amb la participació de la “Coral del Mil·lenari”, formada per cantaires i músics, la Banda i Cobla Santa Maria i membres de la Colla Sardanista Sa Palomera, que van ballar la peça “Aplec del Vilar”.




L’estimació d’un poble a la Verge del Vilar

La imatge de la verge del Vilar instal·lada dalt l’altar va presidir la celebració religiosa, de la mateixa manera que fa 50 anys es van celebrar en aquet mateix indret els actes de la coronació canònica.

El Santuari del Vilar és on s’allotja habitualment la imatge de la Mare de Déu que li dóna nom, venerada per la comarca des de fa segles. Més enllà de la tradició religiosa, molts passatges de la història del municipi estan lligats a aquest recinte, així com l’estimació que al llarg del temps han sentit per a la seva verge blanencs i blanenques, fins el punt de donar la seva vida per ella.

Aquest fet va ser recordat pel bisbe de Girona a l’homilia, durant la qual també va fer una crida a la solidaritat per poder superar els moments de crisi econòmica que estem vivint.




Acte del Cap de Setmana

La celebració del Mil·lenari a Blanes es va encetar la nit de dissabte amb un sopar popular al Santuari del Vilar on van participar blanencs i blanenques, així com veïns de Palafolls, Malgrat, Tordera i Lloret.

Al Santuari es van fer diverses activitats: una visita guiada, una missa i un concert al porxo amb el grup “La VBella Banda”. Després hi va haver una nit de vetlla amb cançons, poesia, observació astronòmica i d’altres ingredients fins arribar a les 6 del matí del diumenge, quan va començar el trasllat de la imatge fins a Blanes.




Veneració de la imatge a l’església Santa Maria

En acabada la missa, la celebració va continuar diumenge girant cua per enfilar de nou el carrer Ample. Abans que res, els representants de la Confraria de Pescadors van carregar de nou el rem de 34, que aquests darrers dies ha estat allotjat a l’altar de l’església Santa Maria després que s’hi va traslladar durant la festa major. Va ser en motiu d’un dels actes més populars i tradicionals amb què va comptar: la “Festa del Mil·lenari”.

La comitiva que va enfilar la pujada fins a l’església Santa Maria també comptava amb d’altres ingredients prou simbòlics com són les banderes del Vilar. Una d’elles era la de la Coronació, que data de l’any 1955, i l’altra la del cinquantenari d’aquest fet, que va tenir lloc el 2005. Aquest va ser el darrer any en què la imatge de la verge del Vilar va baixar a Blanes. Per últim, la tercera bandera és la del Mil·lenari que s’està celebrant durant aquest 2012.

La col·locació de la imatge de la verge del Vilar dalt l’altar va tancar els actes del matí de diumenge. Els fidels i devots de la Mare de Déu del Vilar van poder venerar la seva imatge a l’altar de la parròquia Santa Maria fins a dos quarts de nou de la nit.











Data de realització: 08/06/2012 | Data de la darrera actualització: 12/11/2012


© Ajuntament de Blanes | Protecció de dades | Avís Legal | Política de cookies

Passeig Dintre 29 | 17300 | Blanes Telèfon: 972 379 300 | Informació

Inici de la pàgina

© Ajuntament de Blanes | Passeig Dintre 29 | 17300 | Blanes | Telèfon: 972 379 300