Escut Ajuntament de Blanes Ajuntament de Blanes

Idiomes

www.blanes.cat

L’Ajuntament de Blanes ja té instal·lats i en funcionament els 14 desfibril·ladors fixos arreu del municipi.


Camí de tornada


Menú principalNoticia publicada a la web el 05/09/2013 01:43:56 PM
ATENCIÓ: pot incloure informació no actualitzada !

L’Ajuntament de Blanes ja té instal·lats i en funcionament els 14 desfibril·ladors fixos arreu del municipi.

Els aparells han estat cedits per Dipsalut, l’organisme de salut pública de la Diputació de Girona, i s’afegeixen als 12 desfibril·ladors mòbils de què ja es disposava al municipi.

Blanes, 9 de maig de 2013.- L’Ajuntament de Blanes i Dipsalut van finalitzar dimecres al migdia la instal·lació dels 14 desfibril·ladors fixos automàtics que s’han situat als llocs més concorreguts d’arreu del municipi. Els aparells els ha lliurat i instal·lat Dipsalut -l’organisme de salut pública de la Diputació de Girona-, als llocs que prèviament havia adequat l’Ajuntament.

Aquesta cessió forma part del programa de Dipsalut Girona, territori cardioprotegit, que consisteix en implantar una xarxa de fins a 650 desfibril·ladors automàtics d’ús públic a tots els municipis de la demarcació gironina. Els aparells es poden extreure de les columnes fixes i són automàtics, del tot segurs i molt senzills d’utilitzar.

Tots els indrets de Blanes on s’han situat els desfibril·ladors estan a l’exterior, a la via pública, i són de fàcil accés pels vianants en cas que els fes falta utilitzar-los. La seva localització és la següent :

- Zona Esportiva Ca la Guidó (plaça Montserrat Roig)
- Local Social Mas Borinot
- Local Social Valldolig
- Local Social Vista Mar-Blanes Residencial
- Zona Industrial Nord (avinguda d’Europa, a tocar amb carrer Primer de Maig)
- Plaça Càceres (al barri de La Plantera)
- Plaça Catalunya
- Biblioteca Comarcal (passeig Catalunya)
- Serveis Socials Ajuntament de Blanes (a tocar de la plaça Mare de Déu del Vilar, al barri d’Els Pins)
- Escola Bressol Can Borell
- Escola Quatre Vents
- Local Social Mas Enlaire
- Passeig Pau Casals
- Ajuntament de Blanes (façana passeig de Dintre)

Aquests 14 aparells fixos estan situats en una columna molt visible i s’afegeixen als 12 mòbils que fins ara ja hi havia al municipi: 5 d’ells també els va cedir fa dos anys Dipsalut, i els porten als seus vehicles d’emergència tant la Policia Local com Protecció Civil. Altres 7 desfibril·ladors portàtils els va adquirir en el seu moment l’Ajuntament de Blanes: 6 d’ells estan a la Ciutat Esportiva Blanes i el setè l’utilitza Protecció Civil.

D’altra banda, també hi ha 3 desfibril·ladors portàtils cedits temporalment per Dipsalut cada temporada d’estiu a l’Ajuntament de Blanes perquè estiguin situats als llocs de socors de les diferents zones de bany, i els utilitzen els efectius del servei de vigilància, salvament i socorrisme de les platges.

L’alcalde de Blanes, Josep Marigó, -qui precisament va impulsar el programa Girona, territori cardioprotegit durant la seva anterior etapa com a president de Dipsalut- s’ha mostrat satisfet que s’hagin posat en marxa: “Amb aquests aparells defibril·ladors estem donant més oportunitats de vida a les persones que pateixen una aturada cardíaca al carrer o a casa seva”.

Els desfibril·ladors estan situats dins una caixa de color verd que està al centre de les columnes fixes de color taronja. El seu funcionament, una vegada extret de la columna, és automàtic i totalment independent del seu suport. Per utilitzar-los no és necessari fer cap curs especialitzat previ. Quan s’obre la tapa el desfibril·lador, el mateix aparell posa en marxa una gravació d’àudio amb instruccions molt clares per a la col·locació dels elèctrodes per analitzar les constants vitals del pacient.

La columna que alberga els desfibril·ladors fixos està connectada al Sistema d’Emergències Mèdiques (SEM), que rep una alerta en el mateix moment en què algú agafa el desfibril·lador. Gràcies a un sistema de posicionament, el SEM sap exactament quin aparell s’ha activat i pot enviar assistència mèdica al llocs dels fets.

Tot i que el SEM té constància de la utilització del desfibril·lador i de la seva situació, és imprescindible el contacte amb el 112 per indicar la situació exacta de la persona afectada. En cas que s’hagi d’efectuar una descàrrega, el desfibril·lador ho fa de manera automàtica, sense que l’usuari hagi realitzar cap maniobra complementària, ni tan sols prémer cap botó. No hi ha cap perill d’ocasionar cap mal a la víctima per fer-lo servir, ja que el desfibril·lador mai emet la descàrrega si no és necessari.

Totes les columnes que s’han instal·lat arreu de Blanes duen diverses indicacions d’advertiment per totes aquelles persones que tinguin la temptació bé de fer-ne un mal ús, bé de robar el material. Així, s’adverteix que es tracta d’una instal·lació fotovigilada, que està en contacte permanent amb els serveis de policia i que el robatori, destrucció o danys que es provoquin intencionadament en l’aparell o en aquesta instal·lació seran sancionats penalment.


Girona, Territori Cardioprotegit

A Catalunya, cada any perden la vida entre 3.000 i 4.000 persones per mort sobtada cardíaca, és a dir, després que el cor –per un problema elèctric- deixi de bombejar sang. Afecta persones de totes les edats i sexes i és imprevisible. L’única manera de salvar qui la pateix és intervenint amb un desfibril·lador, un aparell que dóna una descarrega elèctrica per tal que el cor torni a bategar normalment. Per recuperar la víctima sense seqüeles és vital utilitzar el desfibril·lador en els primers minuts de l’aturada.

Fins ara, però, aquests aparells només estaven disponibles en espais molt concrets i el seu ús quedava restringit a persones amb formació en la matèria. Per posar-los ben a l’abast de tothom i facilitar la ràpida intervenció en casos de mort sobtada cardíaca extrahospitalaris, Dipsalut impulsa des de fa anys el programa Girona, territori cardioprotegit, amb aparells fixes i mòbils.

L’Organisme, tant en les accions de difusió com des de la mateixa columna (amb unes vinyetes), explica els passos a seguir en cas d’atura cardíaca: Primer cal veure si la persona que ha caigut al terra té o no té consciència. Si no està conscient cal trucar al 112. Mentrestant cal adreçar-se on hi hagi el desfibril·lador més proper, agafar-lo, portar-lo fins la víctima i obrir-lo. Després, només cal seguir les instruccions que dóna l’aparell i, finalment, esperar que arribi la policia o els serveis mèdics.

El temps és vital, ja que les possibilitats de supervivència en cas d’aturada cardíaca cau en picat passats els primers cinc minuts. Per això es recomana que, en aquestes situacions, es reparteixi la feina entre les persones que hi ha al lloc dels fets. Un pot avaluar la víctima, mentre un altre truca i un tercer ja corre a buscar el desfibril·lador. D’aquesta manera es pot estalviar molt temps i augmentar les possibilitats de salvar la víctima i fer-ho sense que li quedin seqüeles.

Amb aquesta iniciativa es preveu que la mortalitat per mort sobtada a les comarques gironines es pugui reduir entre un 20% i un 25%. Per divulgar el programa i conscienciar la població de la necessitat d’actuar davant una possible mort sobtada, Dipsalut ofereix demostracions de l’ús del desfibril·lador així com tot un programa de formació dirigit als professionals amb més probabilitats d’haver-los d’utilitzar - com policia local, conserges... – i a totes aquelles persones que hi estiguin interessades.

Entre el material divulgatiu editat, hi ha un vídeo tutorial on es mostra els passos a seguir en cas de mort sobtada i es detalla com cal utilitzar els desfibril·ladors implantats per Dipsalut (disponible al web: www.gironaterritoricardioprotegit.cat ).


desfibrilador biblioteca 1desfibrilador biblioteca 2desfibrilador Els Pins 1desfibrilador Els Pins 2desfibrilador Escola Quatre Vents 1desfibrilador Escola Quatre Vents 2desfibrilador Mas Enlaire 1desfibrilador Mas Enlaire 2desfibrilador passeig de mar 1desfibrilador passeig de mar 2desfibrilador passeig de mar 3desfibrilador passeig dintre ajuntament 1desfibrilador passeig dintre ajuntament 2desfibrilador placa Catalunya 1desfibrilador placa Catalunya 2

Data de realització: 05/09/2013 | Data de la darrera actualització: 05/09/2013

© Ajuntament de Blanes | Protecció de dades | Avís Legal

Passeig Dintre 29 | 17300 | Blanes Telèfon: 972 379 300 | Informació

Inici de la pàgina

© Ajuntament de Blanes | Passeig Dintre 29 | 17300 | Blanes | Telèfon: 972 379 300