Escut Ajuntament de Blanes Ajuntament de Blanes

Idiomes

www.blanes.cat

L’aventura americana d’una jugadora de bàsquet de Blanes de 18 anys


Camí de tornada


Menú principalNoticia publicada a la web el 08/10/2015 12:19:58 PM
ATENCIÓ: pot incloure informació no actualitzada !

TXELL MARTINEZL’aventura americana d’una jugadora de bàsquet de Blanes de 18 anys

La blanenca Txell Martínez jugarà la temporada vinent al Palm Beach State College de Florida, als Estats Units, on compaginarà el bàsquet amb els estudis d’arquitectura

Hi ha vegades que els somnis esdevenen realitat sense que una mateixa s’hagi proposat ni tan sols arribat a pensar-se’ls, a proposar-s’ho. Això és el què, d’alguna manera, li ha passat a la jove estudiant de Blanes Txell Martínez, que la temporada vinent jugarà a bàsquet a la secció esportiva del Palm Beach State College de Florida, als Estats Units.

La jove blanenca, de 18 anys d’edat, marxarà el proper divendres 14 d’agost a la seva aventura americana per passar-hi quatre anys de la seva vida gràcies a una beca completa que se li ha concedit. D’aquesta manera, compaginarà la seva faceta com a jugadora de bàsquet a l’equip femení del College amb els estudis d’arquitectura que iniciarà als Estats Units.


Txell Martínez
Durant tres anys, fins al 2011, la Txell va defensar els colors del Club de Bàsquet Blanes, i aquestes darreres temporades ha jugat en diverses categoriesa l’UNI Girona i a l’Arenys Bàsquet. Precisament aquest darrer equip el va haver de deixar durant el darrer any perquè no podia compaginar els estudis amb l’esport de manera intensiva.

L’inici del somni de Txell Martínez

L’aventura americana de Txell Martínez va començar quan un mànager de bàsquet, d’aquells que es passegen per les pistes de preferent –la màxima lliga junior de bàsquet- es va fixar en ella. Els mànagers acostumen a recórrer les pistes gravant partits a la recerca de jugadors i jugadores que destaquen en el joc, i que saben que poden arribar a interessar les universitats dels Estats Units.

Quan detecten un noi o noia contacten amb ells i els expliquen el seu potencial, oferint-los la possibilitat que, si estan interessats, fer de pont amb els centres nord-americans. La Txell ho va tenir clar, va autoritzar al mànager a que ho fes, i ja en un primer moment es van fixar en ella tres centres. Poc després aquest nombre va pujar fins a ser-ne 10 els que estaven interessats en fitxar-la.


La jove jugadora de bàsquet blanenca, però, tenia clar que acceptaria aquella oferta que s’adaptés millor als seus interessos, és a dir: que li oferissin una beca completa per compaginar els estudis i el joc, perquè econòmicament no es podia permetre pagar-se la carrera. Finalment va ser el Palm Beach Statge College de Florida qui li va oferir la beca completa, atret per la seva alçada –fa 1’86 metres d’alçada- i els seus moviments com a pivot, la posició en què juga a bàsquet.

Preparada per a l’aventura americana

La beca inclou que durant els dos primers anys estarà al College i els altres dos anys que li mancaran per completar els estudis d’arquitectura els farà a la universitat. La Txell va acceptar la proposta no tan sols perquè havia aconseguit la beca sencera, sinó també perquè la zona on anirà li va agradar molt: “Ho vaig veure com una oportunitat de fer servir l’esport per estudiar el què volia. A més, aquí no podia seguir practicant el bàsquet i fer la carrera que vull fer, arquitectura”.


Per la seva banda, la seva família l’ha recolzat sempre en totes les decisions que ha pres: “Primer no ens feia gaire gràcia això d’anar tant lluny i durant tant de temps però, després de pensar-ho millor, varem pensar que si diguéssim que no jo estava renunciant a una oportunitat, un somni”. Si bé l’estat de Florida és conegut per la gran presència d’hispans que parlen el castellà, Txell Martínez confia que, per comprendre i aprofitar al 100% les classes universitàries, el seu First Certificate d’anglès l’ajudarà prou.

D’altra banda, com a bona practicant de bàsquet i fan del què es practica a Nord Amèrica, sap que als Estats Units aquest esport és molt més físic i de contacte que no pas a l’Estat espanyol, on el què dominen més són les tàctiques. Per afrontar aquest canvi de plantejaments, durant aquests darrers mesos s’ha estat entrenant físicament pel canvi, i explica que, tot i que sap que al principi serà dur, no té cap dubte que acabarà adaptant-se.


Txell Martínez, a l'esquerra de la imatge - Foto: Luis J. Benito
A Florida viurà en allotjaments que el college posa a disposició de les noies de l’equip, i la seva família ja li ha promès que anirà a veure-la sovint, perquè d’entrada no podrà viatjar gaire a Catalunya de tornada. En aquest sentit, tan sols té una recança: “Conec moltes noies que estan marxant fora perquè aquí el bàsquet està anant a menys. Aquí cada cop es potencia menys el bàsquet femení, no s’hi inverteixen diners, en canvi als Estats Units sí que s’hi dóna més recolzament, i la WNBA –Women’s National Basketball Association- és molt potent”.

El jugador preferit de Txell Martínez és Kobe Bryant, que defensa els colors de Los Angeles Lakers, a Los Angeles, el pare del qual va ser precisament entrenador d’un equip de la WNBA. Ara, la jugadora blanenca defensarà el Palm Beach State College de Florida que, a la seva secció esportiva, té per mascota una pantera. Si bé la jove blanenca té molt clar que abans de la seva faceta esportiva estan els seus estudis, pensa gaudir tant com pugui aquesta aventura, un somni potser mai formulat que s’ha fet realitat.Data de realització: 08/10/2015 | Data de la darrera actualització: 08/10/2015


© Ajuntament de Blanes | Protecció de dades | Avís Legal | Política de cookies

Passeig Dintre 29 | 17300 | Blanes Telèfon: 972 379 300 | Informació

Inici de la pàgina

© Ajuntament de Blanes | Passeig Dintre 29 | 17300 | Blanes | Telèfon: 972 379 300