Escut Ajuntament de Blanes Ajuntament de Blanes

Idiomes

www.blanes.cat

Blanes és la primera ciutat gironina en acollir el projecte educatiu “Escoles Tàndem” amb el CEAB-CSIC


Camí de tornada


Menú principalNoticia publicada a la web el 03/09/2016 12:39:04 PM
ATENCIÓ: pot incloure informació no actualitzada !

Blanes és la primera ciutat gironina en acollir el projecte educatiu “Escoles Tàndem” amb el CEAB-CSIC

El programa impulsat per la Fundació Catalunya-La Pedrera ha incorporat aquest curs l’Escola Mossèn Joan Batlle, que fa tàndem amb el CEAB, especialitzat en ecologia aquàtica

El projecte Escoles Tàndem ha arribat a la demarcació de Girona aquest curs 2015-16, amb la incorporació de l’Escola Mn. Joan Batlle, al barri de Ca la Guidó de Blanes, i el Centre d’Estudis Avançats de Blanes (CEAB-CSIC). Durant 3 anys treballaran conjuntament tots els mestres de l’escola amb formadors i investigadors del CEAB intercanviant coneixements, experiències i material pedagògic per transferir-los a l’aula amb metodologies innovadores.


Alumnes de l'Escola Mn Joan Batlle, amb científics del CEAB
L’objectiu del Tàndem és posar la llavor perquè hi hagi un canvi metodològic al centre educatiu que vagi lligat a una especialització en l’àmbit del medi ambient i que sigui sostenible a llarg termini. Les tres institucions implicades en aquest projecte, anomenat La Vida a l’Aigua, adquireixen un compromís per millorar la formació integral dels qui seran els ciutadans del futur.

Visita a la llera i la desembocadura del riu Tordera

En aquest sentit, el projecte que es treballa al centre educatiu blanenc es va iniciar la passada tardor, i durant aquest curs s’han previst diverses sortides de camp amb els alumnes. Avui dimecres un centenar d’alumnes que participen al programa han fet una sortida de camp acompanyats dels mestres i científics del CEAB, visitant la llera i la desembocadura del riu Tordera a Blanes. Allí han hagut d’identificar tant els punts de referència del mateix riu com identificatius geogràfics de l’entorn com poden ser el Montseny, les Guilleries o el Montnegre.


El CEAB-CSIC és un centre de referència en recerca de la biologia d’organismes aquàtics i l’ecologia d’aigües marines i continentals, i aporta l’expertesa científica i la innovació metodològica a aquesta unió. L’apropament de la ciència a la societat que fa la institució juntament amb l’experiència pedagògica dels professionals de l’escola busca l’adquisició de coneixement i competències bàsiques. Per assolir aquest objectiu, les estratègies utilitzades es basen en el mètode científic -observació i experimentació- i estan destinades a afavorir l’autonomia dels alumnes i la interacció i cooperació entre ells.


L’escola Mn. Joan Batlle fa un pas endavant amb la implicació de tots els mestres, alumnes i famílies al projecte Tàndem per garantir la igualtat d’oportunitats dels estudiants i la millora en el seu aprenentatge. Aquesta tasca es planteja estretament lligada al municipi costaner de Blanes, que voreja al Sud amb el riu Tordera i que per tant representa un indret idoni on viure tota mena d’experiències al voltant de les ciències de la vida al medi aquàtic. Addicionalment aquest curs escolar s’ha iniciat una altra Escola Tàndem formada per l’Escola Mare de Déu de Montserrat (del barri de Sant Ildefons de Cornellà de Llobregat) i l’Institut de Recerca Biomèdica de Barcelona (IRBB) amb especialització en biomedicina.

El projecte educatiu Escoles Tàndem

El programa impulsat per la Fundació Catalunya-La Pedrera consisteix en crear un vincle entre un centre educatiu i una institució de referència, de manera que els nens i joves estudiïn les matèries curriculars a través d’una especialització i amb la implementació de metodologies pedagògiques innovadores.


La funció en tot aquest projecte de la Fundació Catalunya-La Pedrera és promoure i gestionar les aliances entre els centres, aportar el coneixement que els professionals de la Fundació tenen en l’àmbit educatiu, analitzar els resultats i finançar el projecte, amb un pressupost anual de 150.000 euros.


El Programa Escoles Tàndem compta en aquest curs amb 5 centres educatius participants (4 escoles de primària i 1 de secundària). A aquestes Escoles Tàndem cal sumar-hi els 4 centres educatius que ja han acabat la seva implementació però que continuen treballant amb la metodologia del projecte i segueixen comptant amb el seguiment de la Fundació Catalunya-La Pedrera.

Les Escoles Tàndem que van iniciar la primera edició són: l’Escola Superior de Música de Catalunya (ESMUC) en tàndem amb l’escola Poblenou de Barcelona; i el Conservatori de Música de Barcelona amb l’escola Mossèn Jacint Verdaguer. En la segona edició es van incorporar l’Institut Apel·les Mestres de L’Hospitalet formant parella amb IrsiCaixa i el Parc Científic de Barcelona; i també l’Escola Labouré del Raval de Barcelona amb la Fundació Tot Raval i l’Escola de Músics i JPC.


Els tàndems formats al tercer curs van ser l’Escola Miquel Bleach d’Hostafrancs de Barcelona amb el MNAC (que ha obtingut el Premi Ciutat de Barcelona 2015) i l’Institut Rovira-Forns de Santa Perpètua de la Mogoda amb la UAB. El curs passat 2014-15 s’hi va incorporar el Tàndem format per l’Escola Bàrkeno i el Mercat de les Flors (Barcelona).

Data de realització: | Data de la darrera actualització: 03/09/2016


© Ajuntament de Blanes | Protecció de dades | Avís Legal | Política de cookies

Passeig Dintre 29 | 17300 | Blanes Telèfon: 972 379 300 | Informació

Inici de la pàgina

© Ajuntament de Blanes | Passeig Dintre 29 | 17300 | Blanes | Telèfon: 972 379 300