Escut Ajuntament de Blanes Ajuntament de Blanes

Idiomes

www.blanes.cat

Blanes celebra la jornada central de la Festa Major: el dia de la patrona, Santa Anna


Camí de tornada


Menú principal



Noticia publicada a la web el 07/26/2016 04:10:57 PM
ATENCIÓ: pot incloure informació no actualitzada !

CARTELLBlanes celebra la jornada central de la Festa Major: el dia de la patrona, Santa Anna

Avui dimarts finalitzen les cinc nits del 46è Concurs Internacional de Focs d’Artifici amb la Pirotècnia Hermanos Ferrández, i ahir va disparar l’asturiana Pablo d’Asturias

El matí d’avui dimarts, coincidint amb la celebració de Santa Anna, patrona del municipi, Blanes ha viscut la primera part de la jornada de la Festa Major més especial, amb els actes més tradicionals. Així, s’ha començat per un dels més històrics que encara es conserven avui dia, en ple segle XXI: la sortida de la comitiva oficial des de la porta de l’edifici consistorial fins l’Església Santa Maria.


Arribada de la comitiva a l'Església Santa Maria - Fotografies: Quim Llorens
La cercavila l’ha encapçalat l’alcalde de Blanes, Miquel Lupiáñez, que avui –tal com marca la tradició- portava la característica vara de batlle a les mans en ocasió de la festa central en honor ala patrona. L’acompanyaven en la comitiva els membres de l’equip de govern, regidors i regidores de l’Ajuntament i representants de les forces de seguretat que operen en el municipi.


Els gegants de Blanes, en Gastó i na Caterina
Tots ells i elles anaven precedits per la festiva música que han interpretat els membres de la Banda Musical de Blanes, així com pels balls dels dos gegants de la vila: en Gastó i na Caterina, portats pels membres de la Colla Gegantera d’aquesta població. Finalment, la cercavila ha arribat fins el seu destí, la parròquia Santa Maria, on s’ha fet un ofici solemne concelebrat en honor a la patrona.


Les autoritats, flanquejades pels gegants, davnat l'edifici consistorial
Després, un cop acabada la missa, la comitiva ha tornat a refer el camí a la inversa fins el lloc de partida: l’Ajuntament de Blanes. Allí ja els esperava una gentada, impacient per participar en el següent ingredient del dia central de la patrona, recuperat fa uns anys.

L’Esbart Joaquim Ruyra interpreta el Ball de Morratxes

Es tracta del Ball de Morratxes, que han interpretat pel gran nombre de públic congregat al Passeig de Dintre, davant l’edifici consistorial, el cos de dansa de l’Esbart Joaquim Ruyra. Els han acompanyat amb música en directe –tot un privilegi- els músics de la Cobla Salt de la Nina.


Ball de Morratxes
La història del Ball de Morratxes es remunta a l’època feudal, quan els comptes de Cabrera primer i els senyors de Blanes després governaven de manera feudal aquesta vila. La gent del poble podia sentir la música al so de dolçaina que s’interpretava des dels salons d’estiu del palau, que avui dia allotja la parròquia Santa Maria.

Amb el pas del temps i la decadència feudatària, aquest ball va passar al poble i era costum dansar-la el dia de l’Aplec del Vilar. Hi ha dos grups de personatges ben diferenciats, fins i tot en la manera de vestir. Per una banda, els representants de l’Obreria amb l’alcalde al davant i per l’altra els representants dels vilatans més humils.


El Ball de Morratxes va formar part del dia de Santa Anna durant molts anys, però cap a la meitat del segle vint va deixar de fer-se. Va ser l’any 2003 quan es va tornar a recuperar aquesta tradició 100% blanenca, que se segueix mantenint i que cada any s’espera amb més expectació.


L'alcalde de Blanes, Miquel Lupiáñez, encapçalant el ball amb el públic
Un cop els dansaires han finalitzat l’actuació, igual que es va fer per primera vegada l’any 2011, els espectadors assistents també han pogut ballar aquesta dansa, ajudats pels membres de l’Esbart Joaquim Ruyra. La invitació a dansar aviat l’han acceptat l’alcalde, regidors i regidores, així com el públic que omplia el passeig, on també s’han ballat sardanes amb la Cobla Salt de la Nina, que aquesta tarda també farà una nova audició.


Sardanes amb la Cobla Salt de la Nina
Val a dir que l’Esbart Joaquim Ruyra, acompanyat en aquest cas per la Cobla Catalana dels Sons Essencials –la mateixa que interpretava la música en directe a l’espectacle DAD.EXE, Dret A Decidir Executable-, tornarà a ser protagonista d’aquest dia de festa. Serà a partir de les 23’15 h a l’Escenari Festa Major de la Plaça dels Dies Feiners, quan oferirà un repertori de dansa tradicional.

Avui, cinquè i darrer dia de focs del Concurs Internacional

La jornada central de la Festa Major de Santa Anna inclourà avui dimarts la cinquena i darrera nit del 46è Concurs Internacional de Focs d’Artifici de la Costa Brava. Ho farà amb la participació de la Pirotècnia Hermanos Ferrández, que arriba des de Múrcia amb el pedigrí que la primera vegada que va participar en el certamen blanenc, l’any 2011, el va guanyar complint allò tant català d’arribar i moldre.


Espectacle Pabrlo S.L. d'Asturias (dilluns nit) - Fotografies: Quim Llorens
Avui al migdia una representació de la Comissió Tècnica del certamen ha donat la benvinguda als representants de la pirotècnia, que han afirmat molt convençuts que han tornat a Blanes amb l’objectiu de revalidar el premi aconseguit fa cinc anys. A tenor de les explicacions que ha donat, el públic que contempli l’espectacle aquesta nit sortirà molt satisfet, en especial pels efectes que llençaran en els Focs Aquàtics.

Durant la trobada, se’ls ha lliurat una reproducció del Monument als Focs d’Artifici, l’única escultura d’aquestes característiques que existeix arreu d’Europa, tal com han pogut comprovar aquests dies els tècnics i especialistes en focs. Es va inaugurat l’any 2000, justament quan era regidor de Fires i Festes Quique Pérez, actualment membre de la Comissió Tècnica del concurs.


Per la seva banda, el vespre d’ahir dilluns va participar en el certamen l’empresa asturiana Pablo S.L., que va oferir un complet castell de focs reblat constantment pels aplaudiments del gran nombre de públic que estava congregat per presenciar-lo. Després del dispar d’aquesta nit, la deliberació i emissió del veredicte del 46è Concurs Internacional de Focs d’Artifici de la Costa Brava tindrà lloc demà dimecres.





Data de realització: 07/26/2016 | Data de la darrera actualització: 07/26/2016


© Ajuntament de Blanes | Protecció de dades | Avís Legal | Política de cookies

Passeig Dintre 29 | 17300 | Blanes Telèfon: 972 379 300 | Informació

Inici de la pàgina

© Ajuntament de Blanes | Passeig Dintre 29 | 17300 | Blanes | Telèfon: 972 379 300