Escut Ajuntament de Blanes Ajuntament de Blanes

Idiomes

www.blanes.cat

El ple ha aprovat congelar els impostos i taxes del 2017, llevat d’alguns casos de l’IBI i la recollida d’escombraries


Camí de tornada


Menú principal



Noticia publicada a la web el 10/13/2016 09:09:23 PM
ATENCIÓ: pot incloure informació no actualitzada !

EscutLat_VermellEl ple ha aprovat congelar els impostos i taxes del 2017, llevat d’alguns casos de l’IBI i la recollida d’escombraries

L’IBI congelat pels habitatges puja un 5% a part dels immobles amb valor cadastral més gran, i el preu de la recollida d’escombraries pujarà un 4%: 0’43 €/mes per a qualsevol pis

La sessió plenària extraordinària que ha celebrat avui al vespre l’Ajuntament de Blanes ha aprovat les Ordenances Fiscals per al 2017, que han d’entrar en vigor l’1 de gener de l’any vinent. Es tractava de l’únic punt a l’ordre del dia que s’ha portat a debat en una sessió on s’han doblat els temps d’intervenció inicial –habitualment és de 5 minuts, i avui en canvi ha estat de 10 minuts- de què disposaven els portaveus dels vuit grups amb representació municipal.


Nicolás Laguna, regidor d'Hisenda
Després que el regidor d’Hisenda, Nicolás Laguna, ha exposat el més destacat de les ordenances, taxes i preus públics que es proposaven per al 2017, ha començat un intens debat que s’ha allargat al voltant d’una hora i mitja. Val a dir que gairebé tots els grups polítics han agraït i lloat la tasca del regidor Laguna, malgrat alguns ja avançaven també que el seu vot no seria favorable. Finalment, el punt s’ha aprovat amb el vot de qualitat de l’alcalde, després que hi ha hagut empat en el nombre de vots que recolzaven la proposta i que la recolzaven.


Ple Extraordinari aprovació Ordenances Fiscals 2017
Els tres grups a l’equip de govern –PSC, PDC i ERC- han votat a favor, sumant un total de 9 vots. Per la seva banda, també hi hagut 9 vots en contra –ICV-EUiA, C’s, Batega i la CUP-, mentre que el PP –representat per un regidor- s’ha abstingut. La proposta aprovada congela els impostos i taxes per al 2017 llevat d’alguns casos de l’IBI i la recollida d’escombraries. Aquestes són les principals novetats, incorporacions i millores que s’han introduït en relació a les Ordenances Fiscals vigents aquest 2016 :

L’IBI congelat pels habitatges puja un 5% a part dels immobles

De cara a l’any vinent, es congelen les quotes i tipus actuals dels impostos a excepció de tres d’ells. El més destacat és l’Impost de Béns Immobles, en el que la quota de tots els habitatges i de la majoria de la resta de finques es manté congelada. Únicament s’incrementen en un 5% els tipus impositius d’aquelles amb usos de magatzem o aparcament, comercial, oci i hostaleria, industrial, esportiu i d’oficines compreses dins del 10% de finques amb major valor cadastral de cada categoria.

En les ordenances vigents aquest 2016 s’han baixat 2 punts percentuals les quotes de l’IBI, de manera que el consistori ha deixat de percebre uns 260.000 euros que ara, amb l’augment de despeses que es vol afrontar per millores al 2017, cal tornar a recuperar. Els valors de les finques actualment vigents daten del 1990 i per tant han quedat obsolets respecte l’actual situació. Per això, l’Ajuntament de Blanes fa temps que demana una revisió castral.


Continuant encara en el capítol d’impostos, les altres dues modificacions que hi haurà respecte al 2016 tenen a veure per un costat amb una millor definició en l’Impost de Vehicles de Tracció Mecànica i per l’altre amb l’ICIO. En el primer es perfecciona la definició dels tipus de vehicles que tindran bonificacions per raó de la baixa emissió de contaminants i en el segon s’han modificat determinats aspectes per adaptar-los als preus reals del mercat.

En el cas de vehicles no contaminants gaudiran d’una bonificació del 75% en la quota de l’impost -el màxim de bonificació que autoritza la llei- en els següents casos: impulsats amb motor elèctric i amb energia solar; els que utilitzin com a combustible diversos tipus de gas o derivats d’olis vegetals; i els vehicles amb motor híbrid (motor elèctric-gas). Per últim, gaudiran d’una bonificació del 50% els vehicles amb motor híbrid o bimodal (motor elèctric-benzina, elèctric-dièsel).

Increment d’un 4% en la taxa de recollida d’escombraries

Respecte les taxes i preus públics, quedaran congelats en la seva totalitat a excepció del servei de recollida, transport i tractament de residus, en què hi haurà una pujada del 4%. Aquest increment suposarà 5’21 €/any (0’43 €/mensuals) per a qualsevol usuari de pisos, apartaments i/o locals sense activitat.


Ajuntament de Blanes
L’augment del 4% està provocat principalment per tres causes. La més destacada és que l’any vinent pujaran els costos que se li cobraran a Blanes per utilitzar l’abocador de Lloret, que al seu temps ha previst aquest increment en funció dels preus aplicats per l’Agència Catalana de Residus (ACR). En funció d’aquesta previsió, d’aquí a 10 anys hauran augmentat el doble, de manera exponencial, els actuals costos per utilitzar aquest abocador.

Una altra raó que ha mogut a haver d’incrementar els costos de la recollida d’escombraries és que actualment aquest servei és deficitari en 500.000 €, i des de l’Ajuntament es vol garantir que aquesta quantitat no vagi en augment. Per últim, la tercera causa és que entre el 2017 i el 2018 es volen introduir diverses millores en el sistema de recollida d’escombraries que faran necessari invertir en mitjans i maquinària.

Noves bonificacions i altres modificacions de Taxes i Preus Públics

A banda de la ja esmentada bonificació per la utilització de vehicles respectuosos amb el medi ambient, una altra mesura que beneficiarà els ciutadans i ciutadanes del municipi serà la taxa de tinença d’animals domèstics, en què hi haurà un descompte del 50% de la quota anual en cas que hagi estat adoptat en centres protectors d’animals. Per la seva banda en la taxa d’aigua, s’hi inclouran reduccions en el preu del consum per fuita en els casos de càmpings i hotels, equiparada a la ja existent per a consumidors particulars.


En la ordenança que regula les taxes d’utilització de la via pública i terrenys de domini públic amb finalitats lucratives hi haurà dues modificacions. D’una banda, s’incrementa un 50% la quota corresponent a caixers automàtics d’entitats bancàries per a la retirada de fons, de manera que passaran de pagar els 1.000 €/any actuals als 1.500 € l’any vinent. Aquet mateix increment també afecta les cabines telefòniques, que passaran a pagar 90 €/any. D’altra banda, es redueix en un 50% l’import de la taxa actual, de 1.255’31 €/dia quan es demani la utilització de via pública per a un rodatge cinematogràfic i esports publicitaris, de manera que l’any vinent passarà a ser de 625 €/dia.


Per últim, una altra modificació respecte al 2016 que, en aquest cas, té a veure amb taxes per a serveis generals, destaca no tant per l’estalvi econòmic que representa, sinó pel què té de simbòlic: quan es vulgui demanar un duplicat del carnet de la Biblioteca, també es podran acollir al preu reduït d’1 € les famílies monoparentals, una modalitat que fins ara tan sols gaudien els jubilats, les famílies nombroses i els aturats.



Data de realització: 10/13/2016 | Data de la darrera actualització: 10/13/2016


© Ajuntament de Blanes | Protecció de dades | Avís Legal | Política de cookies

Passeig Dintre 29 | 17300 | Blanes Telèfon: 972 379 300 | Informació

Inici de la pàgina

© Ajuntament de Blanes | Passeig Dintre 29 | 17300 | Blanes | Telèfon: 972 379 300