Escut Ajuntament de Blanes Ajuntament de Blanes

Idiomes

www.blanes.cat

Més d’un milió i mig de lectors durant 15 anys a la Biblioteca Comarcal de Blanes


Camí de tornada


Menú principal



Noticia publicada a la web el 02/09/2018 12:08:41 PM
ATENCIÓ: pot incloure informació no actualitzada !

IMATGEMés d’un milió i mig de lectors durant 15 anys a la Biblioteca Comarcal de Blanes

S’ha celebrat un acte institucional precedit per l’entrega dels premis als “Superlectors” infantils, juvenils i adults, i una visita guiada amb l’antiga bibliotecària “Senyoreta Muntanyetes”

El vespre d’aquest passat dijous la Biblioteca Comarcal de Blanes va celebrar una efemèride molt assenyalada: el seu 15è aniversari. Va ser exactament el 8 de febrer de l’any 2003 quan es va inaugurar i, per festejar-ho, es va organitzar un acte institucional encapçalat per l’alcalde i regidor de Cultura, Mario Ros, el vicepresident de la Diputació de Girona, Albert Piñeira, la cap de la Central de Biblioteques de Girona del Departament de Cultura de la Generalitat, Carme Renedo, i la directora de la biblioteca, Gemma Ciuró.


Albert Piñeira, Mario Ros i Gemma Ciuró
L’alcalde va destacar el gran volum d’activitats que es fan habitualment a la Biblioteca Comarcal de Blanes, que fan que aquest sigui un dels equipaments més utilitzats i amb més vida del municipi. Per la seva banda, el vicepresident de la Diputació va recordar que properament es compliran els 50 anys d’ençà que Blanes compta amb una biblioteca, ja que al 1971 es va inaugurar, la Biblioteca Municipal J.G. Junceda en honor al dibuixant i il·lustrador que morí a Blanes l’any 1948, que estava emplaçada a la Casa de la Cultura.

Entrega de premis als “Superlectors” i una visita guiada molt especial

La commemoració del 15è aniversari es va encetar amb el lliurament dels premis als Superlectors del 2017. És la segona vegada que es lliuren per reconèixer als usuaris que han agafat més llibres al llarg de tot un any. Es van entregar tres premis en cadascuna de les tres categories que hi ha: infantil, juvenil i adults, si bé en aquesta darrera se’n van lliurar dos per empat tècnic al tercer lloc. Tots ells van rebre com a guardó, com no podia ser d’una altra manera, sengles lots de llibres.

Nom SuperlectorsEdatPréstecs
Primer Premi InfantilEva Castillo Jaime
10
237
Segon Premi InfantilNahuel Gorgas Rincón
7
231
Tercer Premi InfantilRicardo Ortiz Hapalet
6
174
Primer Premi JovesSouad Marssou
14
109
Segon Premi JovesAbril Alum Relats
14
76
Tercer Premi JovesIker Pascual Herrera
16
53
Primer Premi AdultsJuan Antonio Díaz Iglesias
60
214
Segon Premi AdultsMalgorzata Plewka
37
194
Tercer Premi Adults 1Ma Carme Medina Ruiz
45
177
Tercer Premi Adults 2Horacio Roberto Dalmas
59
177


Tres dels "Superlectors" premiats
Després, es va fer una visita guiada a la Biblioteca Comarcal de la mà d’una persona molt especial. Es tractava d’una antiga bibliotecària, la “Senyoreta Muntanyetes”. No tan sols es va fer un recorregut per les dependències –Sala d’Actes, Vestíbul, Sala de Lectura i Altell-, sinó que també va explicar anècdotes que han passat durant aquests primers 15 anys, així com de la gent que treballa a la biblioteca.


Visita Guiada de la "Senyoreta Muntanyetes"
Una de les històries verídiques és la d’un treballador que es va deixar diners en metàl·lic a l’interior del llibre El Secret, bitllets que van ser trobats per l’atònita lectora que havia demanat el llibre en préstec i que –fent gala d’una gran honestedat- va retornar. També es van saber confidències més mundanes, com ara que hi ha usuaris que hi fan la migdiada, o bé una treballadora que es va trobar una nota d’un lector a l’interior d’una revista, demanant-li de quedar per una cita.

Un cop finalitzada la tournée, la vetllada es va tancar amb un torn de parlaments a càrrec de l’alcalde de Blanes, Mario Ros, i del vicepresident de la Diputació de Girona, Albert Piñeira. Una copa de cava va significar el punt i final de l’acte, que també va comptar amb l’assistència de regidors i regidores de l’Ajuntament, i altres amics i coneguts.


Val a dir que la celebració dels actes commemoratius es va encetar a les sis de la tarda a la Sala Infantil amb l’Hora del Conte: Les bruixes no fan por, amb Meritxell Yanes. Amb motiu de la proximitat de les festes del Carnaval -que a Blanes tindran lloc aquest cap de setmana amb diverses activitats-, es va convidar la canalla que assistís a la sessió disfressada, una opció que la immensa majoria va triar.

Més d’un milió i mig d’usuaris en 15 anys

Durant aquests primers 15 anys de vida, es calcula que la Biblioteca Comarcal de Blanes ha comptat amb més d’1 milió i mig de visites. S’han fet prop de 725.000 préstecs (llibres, DVD, revistes, CD, diaris, etc), hi ha un total de 34.702 usuaris i usuàries amb carnet de la biblioteca, i actualment el servei allotja 72.843 documents diferents.


Brindis final amb cava
Quan es va posar en marxa el 8 de febrer de 2003, va prendre el relleu a la Biblioteca Mundial de Blanes J.G. Junceda que havia estat funcionant des de l’any 1971, allotjada a la Casa de la Cultura. La Biblioteca Comarcal va suposar un cost de construcció de més de 500 milions de pessetes, finançades en un 75% per la Generalitat i la Diputació de Girona a través del Pla de Biblioteques, mentre que el 25% restant va anar a càrrec de l’Ajuntament de Blanes.

Els qui van assistir a la inauguració fa 15 anys recorden sobretot la gran expectació que va aixecar entre els vilatans aquest acte social. Per això, quan finalment es van obrir les portes al públic perquè pogués assistir-hi, l’entrada al recinte es va fer pràcticament en tromba, en una situació que recordava la típica imatge d’un conegut centre comercial de Barcelona quan les rebaixes es feien un dia determinat en el calendari i provocaven aglomeracions de clients entrant precipitadament.

La Biblioteca de Blanes: ‘col·leccionista’ de premis i distincions

L’excel·lent tasca i implicació tant de la directora, Gemma Ciuró, com de l’equip de treballadores i treballadors de la Biblioteca Comarcal, li han suposat nombrosos reconeixements al llarg dels anys. Entre els més recents, cal recordar que l’any 2010 es va incorporar al Grup de Biblioteques Catalanes Associades a l’UNESCO, així com la inclusió del projecte de préstec a domicili i als hospitals, anomenat De la Biblioteca a Casa, a la secció de Bones Pràctiques del VII Congrés Estatal de Biblioteques Públiques al 2014.


Aquell mateix any la Biblioteca Comarcal de Blanes va obtenir el primer premi de la modalitat B de la 5a edició del guardó Fem cultura amb els colors de la UNESCO (FCACU), una distinció que va encarregar-se de lliurar el mateix Federico Mayor Zaragoza, secretari general de la UNESCO del 1987 al 1999. Un any més tard, al 2015, va obtenir el Premi Teresa Rovira a la Innovació Bibliotecària amb el projecte Biblioteca Jove, cap a on caminem?, entregat en aquesta ocasió pel conseller de Cultura de la Generalitat, Ferran Mascarell.


El maig de l’any 2017 va rebre tres distincions per a sengles projectes al Banc de Bones Pràctiques dels Governs Locals de Catalunya (BBP) de la Federació de Municipis de Catalunya i de la Fundació Carles Pi i Sunyer d’Estudis Autonòmics i Locals. Els projectes són Biblioteca Jove; Promocionem la cultura, fomentem la lectura; i De la Biblioteca a casa. Per últim, el més recent concedit l’any passat és el Premi Maria Moliner d’animació a la lectura amb el projecte de promoció de lectura infantil i juvenil Bibliovacances.



Data de realització: 02/09/2018 | Data de la darrera actualització: 02/09/2018


© Ajuntament de Blanes | Protecció de dades | Avís Legal | Política de cookies

Passeig Dintre 29 | 17300 | Blanes Telèfon: 972 379 300 | Informació

Inici de la pàgina

© Ajuntament de Blanes | Passeig Dintre 29 | 17300 | Blanes | Telèfon: 972 379 300