Escut Ajuntament de Blanes Ajuntament de Blanes

Idiomes

www.blanes.cat

El president de la Generalitat assisteix a l’acte central dels 700 anys de la Parròquia Santa Maria de Blanes


Camí de tornada


Menú principal



Noticia publicada a la web el 06/08/2019 08:52:45 AM
ATENCIÓ: pot incloure informació no actualitzada !

LOGOEl president de la Generalitat assisteix a l’acte central dels 700 anys de la Parròquia Santa Maria de Blanes

Més de 400 persones van omplir ahir l’església en un inoblidable concert de l’Escolania de Montserrat coincidint amb el 7 de juny, la mateixa data en què es va fundar la parròquia l’any 1319

Des que fa uns quants mesos es va començar a parlar dels actes commemoratius dels 700 anys de la fundació de la Parròquia Santa Maria, la notícia que l’Escolania de Montserrat actuaria a Blanes per primera vegada en la seva història va ser acollida amb una lògica expectació. Així ho certifica que ahir al vespre el concert que va oferir l’escolania omplís l’Església Santa Maria de gom a gom, amb més de 400 persones.


Concert de l'Escolania de Montserrat
Fotografia: Aitor Roger
Ara bé, el què va contribuir a què el concert encara fos més memorable va ser l’assistència del president de la Generalitat, Quim Torra, qui va incorporar-se a la vetllada en la seva mitja part. El van rebre l’alcalde de Blanes, Mario Ros, el bisbe de Girona, Francesc Pardo, i membres de la Comissió Organitzadora dels 700 Anys. En acabada l’actuació, Quim Torra va encapçalar una breu recepció que va tenir lloc a la sagristia.


El president, l'alcalde, el bisbe, actuals i futurs regidors i
membres de la Comissió dels 700 Anys
Després de felicitar els joves cantaires per la seva impecable actuació, Quim Torra i va parlar breument amb l’alcalde, Mario Ros, i membres de l’actual i futur consistori. Entre ells s’hi comptava el portaveu d’ERC, Àngel Canosa, i la cap de llista i futura regidora de Junts per Blanes, Mia Ametller, entre d’altres. També es va trobar amb membres de la Comissió dels 700 Anys, entre ells l’exalcalde de Blanes, Josep Trias.


Com sol passar cada vegada que visita la vila on va néixer, es va retrobar amb una gran quantitat d’amics que s’hi van atansar per saludar-lo. L’anècdota la va protagonitzar el rector de la Parròquia Santa Maria, Enric Roura, al recordar que Quim Torra va ser batejat precisament en aquesta església.

Acte central coincidint amb el dia en què fa 700 anys es va crear la parròquia

La visita del president al vespre va culminar un dels dies més especials que inclou el cicle commemoratiu dels 700 anys, l’acte central per excel·lència, ja que va ser exactament el 7 de juny de l’any 1319 quan es va fundar la Parròquia Santa Maria. Precisament per aquest motiu, la jornada d’aquest passat divendres es va encetar a les 12 del migdia amb un repic de campanes des de les tres parròquies blanenques i les ermites, així com amb una salve de trons llençada des de la Plaça de l’Església.


L'historiador blanenc Aitor Roger, durant la visita guiada
amb els membres de l'Escolania de Montserrat
Els joves cantants de l’escolania van arribar a les quatre de la tarda, i la Comissió dels 700 Anys els va oferir una visita guiada pels llocs d’interès de la vila. Un dels seus membres, l’historiador Aitor Roger, es va encarregar de fer-los de cicerone; i per la seva banda Salvador Roca els va recitar ‘La història de la mare de Sant Pere’ de Joaquim Ruyra als peus del monument que Blanes va dedicar a l’escriptor el 1958, obra de Joan Rebull i Francesc Folguera. Aquest darrer era estiuejant a Blanes, i també va ser l’arquitecte del Monestir de Montserrat.


Un altre record que els cantaires es van endur de Blanes se’ls va lliurar al terme del concert: una reproducció en ceràmica de l’Església Santa Maria, una motxilla turística del municipi i altres elements identificatius de la vila, així com un cactus del Jardí Botànic, i un dolç de xocolata molt especial. Elaborat per Pastisseria Gutiérrez, es tractava d’una Mona de Pàsqua en petit format que incloïa la reproducció en xocolata d’una fotografia de l’escolania, així com de l’emblemàtica Roca de Sa Palomera.

Un concert inoblidable amb cançons molt emblemàtiques

L’Escolania de Montserrat és un dels cors de nois cantaires més antics d’Europa, i de fet hi ha documents del segle XIV que ja testimonien la seva existència. El seu prestigi és reconegut internacionalment i fa gires de concerts per tot el món, oferint també actuacions com la que va tenir lloc ahir a Blanes. Està formada per una cinquantena de cantaires, i la primera part va incloure cant gregorià, diverses peces clàssiques de Mendelsson i Schubert, així com Nigra sum de Pau Casals.


Concert de l'Escolania de Montserrat
Fotografia: Aitor Roger
Després d’una breu pausa, durant la qual es va incorporar com a públic del concert el president de la Generalitat, la segona part va incloure diverses peces de compositors catalans; Francesc Civil, Josep Maria Ruera, Bernat Vivancos i Albert Guinovart, autors entre d’altres de ‘La Mare de Déu’ o ‘El Cant dels Ocells’, entre d’altres. També es van interpretar cançons populars catalanes.

Finalment, a l’hora dels bisos, la sorpresa i sensació de la vetllada va arribar llavors, quan es van entonar els Goigs de la Mare de Déu del Vilar, molt estimada i apreciada a Blanes. També va ser el moment d’escoltar un dels temes més emblemàtics que s’associa automàticament amb l’Escolania de Montserrat: el Virolai, coneguda també com el Rosa d’Abril. El públic va acompanyar emocionat als cantaires en la interpretació dels dos temes, posats dempeus a l’església.


Concert de l'Escolania de Montserrat
Fotografia: Aitor Roger
L’acte central del cicle commemoratiu dels 700 anys de la Parròquia Santa Maria (1319-1719) es completarà avui dissabte amb la inauguració d’una exposició organitzada per l’Arxiu Municipal de Blanes. El cicle està organitzat per la ‘Comissió del 700A’, i el pes principal recau en la parròquia, comptant amb el suport de l’Ajuntament. Per això, entre els seus membres hi ha tècnics del consistori, representants del Consell Pastoral, així com del Grup de Catequistes, el Grup d’Economia, membres d’entitats blanenques i el rector, Enric Roura.



Data de realització: 06/08/2019 | Data de la darrera actualització: 06/08/2019


© Ajuntament de Blanes | Protecció de dades | Avís Legal | Política de cookies

Passeig Dintre 29 | 17300 | Blanes Telèfon: 972 379 300 | Informació

Inici de la pàgina

© Ajuntament de Blanes | Passeig Dintre 29 | 17300 | Blanes | Telèfon: 972 379 300