Escut Ajuntament de Blanes Ajuntament de Blanes

Idiomes

www.blanes.cat

Blanes ha acollit una Jornada Tècnica del CEAB-CSIC sobre els reptes de la Crisi Climàtica als rius


Camí de tornada


Menú principal



Noticia publicada a la web el 12/04/2022 08:52:23 AM
ATENCIÓ: pot incloure informació no actualitzada !

LOGOBlanes ha acollit una Jornada Tècnica del CEAB-CSIC sobre els reptes de la Crisi Climàtica als rius

L’objectiu ha estat donar a conèixer la tasca que es desenvolupa a l’Urban River Lab (URL) de Montornès del Vallès, del qual en forma part el Centre d’Estudis Avançats de Blanes

El Centre d’Estudis Avançats de Blanes (CEAB-CSIC) va acollir divendres passat una interessant Jornada Tècnica per parlar sobre una de les múltiples tasques en què està involucrat el centre blanenc: l’Urban River Lab (URL) situat a l’EDAR de Montornès del Vallès. La jornada ja plantejava en el seu enunciat la seva finalitat: ‘Recerca per Afrontar els Reptes de Crisi Climàtica i Canvi Global en els Ecosistemes Fluvials’.


CEAB, divendres passat
En l’actual context de canvi climàtic que cada cop és més evident, l’activitat humana és una de les principals causes de la degradació de l’estat ecològic en què es troben els rius. L’Urban River Lab és un laboratori a l’aire lliure que va néixer de la necessitat d’entendre els múltiples efectes de l’activitat humana sobre els rius catalans.


Al llarg de la jornada es van anar presentant diverses ponències per donar a conèixer l’URL, que es va posar en funcionament l’any 2014, així com algunes de les principals recerques que s’hi ha dut a terme. L’Urban River Lab està ubicat a l’Estació Depuradora d’Aigües Residuals (EDAR) de Montornès del Vallès, i per aquest motiu la presentació inicial la va tancar el seu alcalde, José A. Montero.


Cloenda de la jornada a càrrec de Samuel Reyes, director de l'ACA
Per la seva banda, la cloenda va anar a càrrec del director de l’Agència Catalana de l’Aigua (ACA), Samuel Reyes. Pel que fa a la benvinguda, la va encetar el director del CEAB-CSIC, Marc Rius, i també es va comptar amb la presència d’altres autoritats i representants d’institucions i organismes, entre elles la tinenta d’alcalde de Medi Ambient de l’Ajuntament de Blanes, Marina Vall·llosada.


Marina Vall·llosada, tinenta d'alcalde de Medi Ambient Ajuntament de Blanes
Durant la intensa jornada Eugènia Martí, investigadora del CEAB-CSIC va encarregar-se de presentar l’URL com una plataforma experimental per a la recerca en rius urbans mediterranis. Per la seva banda Francesc Sabater, professor i investigador de la Universitat de Barcelona, va parlar sobre la importància dels trets funcionals dels macròfits basats en la natura.

Esperança Cacia, investigadora del CEAB-CSIC va presentar la bioenginyeria i la retenció de soluts en ecosistemes aquàtics receptors d’efluents d’EDARS; i Miquel Ribot, qui també és investigador el centre blanenc, va presentar la ponència ‘Tancant el Cercle: ús d’un residu industrial per a millorar la qualitat d’aigües residuals depurades. Posteriorment també van intervenir el director tècnic de Natualea i el responsable de Medi Fluvial del Consorci Besòs Tordera, Manel Isnard.


La jornada també va incloure la signatura del nou conveni amb els integrants que formen part del projecte: CEAB-CSIC, Consorci Besòs Tordera, Universitat de Barcelona, Naruralea, Fundació RIVUS i l’Ajuntament de Montornès del Vallès. De fet, el motiu principal per a la organització de la Jornada URL va ser la renovació i signatura del nou conveni per donar continuïtat a la recerca que s’hi fa.



Data de realització: 12/04/2022 | Data de la darrera actualització: 12/04/2022


© Ajuntament de Blanes | Protecció de dades | Avís Legal | Política de cookies

Passeig Dintre 29 | 17300 | Blanes Telèfon: 972 379 300 | Informació

Inici de la pàgina

© Ajuntament de Blanes | Passeig Dintre 29 | 17300 | Blanes | Telèfon: 972 379 300