Escut Ajuntament de Blanes Ajuntament de Blanes

Idiomes

www.blanes.cat

Revista BLANDA - Index del número 15

Arxiu_Municipal

Camí de tornada


Menú principalRevista BLANDA - Index del número 15

portada revista Blanda 14Descarrega revista 4,5Mb


  Fer un repàs als quinze números de la revista Blanda et permet tenir una excel·lent visió de la història, les tradicions i els personatges que han configurat la personalitat el Blanes present on vivim.

  Un any més, i ja en són 15, apareix la veterana publicació que coordina l’Arxiu Municipal de Blanes. I un any més ens sorprèn amb una temàtica diversa i que ben segur que serà atractiva als lectors i seguidors de Blanda.

  Juli Baca, del grup de col·laboradors de la secció d’imatges de l’Arxiu, ens parla del Portal, el lloc on antigament es venia el peix a Blanes, un topònim que encara perdura actualment. Joan Baltrons ens explica com era el Blanes emmurallat a l’època medieval i la seva evolució, en un treball que és fruit de la recerca minuciosa als arxius. Pep Bota fa el perfil biogràfic i artístic d’una de les artistes més internacionals que tenim a Blanes, la Mayte Vieta. Ramon Freixenet ens parla d’un altre artista blanenc, que va recollir èxits a mitja Europa com a cantant, l’Esteban de Balt. Pere Puig i Joan Puig esbossen les vides de dos nous beats de l’Església catòlica, estretament vinculats a la història recent de la nostra ciutat. El tècnic de l’Arxiu Aitor Roger relata els principals episodis dels gairebé cent anys de vida del polifacètic blanenc Bartomeu Comas. L’administratiu de l’Arxiu Quim Roura continua el seu treball sobre el Blanes del segle XVII i dóna a conèixer detalls poc coneguts fins ara. Maria Àngela Sagrera, en l’any que celebrem el mil·lenari de la troballa de la Mare de Déu del Vilar, ens proposa unes notes d’estudi sobre la centenària imatge. El prolífic estudiós Pep Vila dóna a conèixer un poema colonialista de Cortils i Vieta on es lloa la Cuba espanyola. Finalment, en l’apartat de biografies, Albert Ros parla de les seves vivències personals com a darrer subhastador de peix de la Costa Brava.

  La revista es completa amb les notícies de l’Arxiu, la relació de les darreres donacions i la bibliografia recent que fa referència a temes blanencs o publicada per autors locals.
  Però, personalment, el més gratificant del Blanda és comprovar com número rere número creix el nombre de treballs i la nòmina d’autors que de manera desinteressada col·laboren amb Blanda i la fan possible, alguns des del començament, aportant els resultats de les seves recerques sobre un tema concret del nostre passat. Unes investigacions que beuen d’unes fonts que semblen inesgotables, tant pel que fa a l’aparició de temes nous com per la possibilitat de fer-ne noves revisions.

  I per celebrar aquest 15è aniversari, Blanda es presenta amb una portada de prestigi amb obra de l’artista blanenca Mayte Vieta, a qui agraïment la cessió d’aquestes belles imatges.


  Josep Marigó i Costa
  Alcalde de Blanes


Recerques
1. Juli Baca i Vives. Es Portal. La venda de pix a Blanes
2. Joan Baltrons i Ribas. Notes per a l’estudi de les muralles de Blanes
3. Josep Bota-Gibert. Entre tantes llums, Mayte Vieta
4. Ramon Freixenet. El cant de la cigonya
5. Pere Puig i Joan Puig. El P. Jaume Puig i Sebastià Llorens. Nous beats
6. Joaquim Roura i Roger. Blanes al s. XVII: homes bons, fidels, lleials i obedients vassalls
7. Pep Vila. “Cuba Espanyola”, un poema colonialista de Josep Cortils i Vieta (1885)
8. Maria Àngela Sagrera. Notes sobre la imatge de la Marededéu del Vilar

Biografies
1. Albert Ros i Coll. El darrer subhastador de la Costa Brava. Vivències personals
2. Aitor Roger. Bartomeu Comas. Retalls d’un segle de vida

Notícies de l’Arxiu

Donacions

Bibliografia


Index RevistaData de realització: 01/30/2012 | Data de la darrera actualització: 04/12/2024


© Ajuntament de Blanes | Protecció de dades | Avís Legal | Política de cookies

Passeig Dintre 29 | 17300 | Blanes Telèfon: 972 379 300 | Informació

Inici de la pàgina

© Ajuntament de Blanes | Passeig Dintre 29 | 17300 | Blanes | Telèfon: 972 379 300