blanes.cat
Noticia publicada a la web el 05/19/2018 01:39:32 PM
ATENCIÓ: pot incloure informació no actualitzada !

Blanes celebra la implantació del nou model de recollida selectiva i neteja viària amb una jornada festiva

El president del Consell Comarcal de la Selva, Salvador Balliu, i el tinent d’alcalde de Blanes responsable del servei, Nicolás Laguna, han encapçalat l’acte festiu que s’ha fet al municipi

Aquesta setmana han finalitzat els treballs d’implantació del nou sistema de recollida selectiva i neteja viària de Blanes, que ha suposat una intensa feina durant el darrer mes arreu de tota la vila. S’ha estat fent a través de l’empresa Nora, coordinada des del Consell Comarcal de la Selva, així com l’Àrea d’Enginyeria municipal i la responsable del Servei de Neteja i Recollida de Residus, comptant amb el suport de les Brigades Municipals i la Policia Local de Blanes.


Per celebrar aquesta fita, avui al matí el cèntric Passeig de Mar de Blanes, davant del Banc dels Músics, ha allotjat una jornada festiva, que ha començat a les 10 i s’ha allargat fins a quarts de dues de la tarda. Un dels moments culminants ha arribat a les 12 del migdia, quan s’ha fet l’acte institucional encapçalat pel president del Consell Comarcal de la Selva i de l’empresa Nora, Salvador Balliu, acompanyat de Nicolás Laguna, tinent d’alcalde d’Hisenda, Contractació i Patrimoni, i responsable del Servei de Neteja i Recollida de Residus de Blanes.


Nicolás Laguna i Salvador Balliu en un dels nous camions de recollida selectiva
Després dels parlaments oficials, les diferents autoritats assistents a l’acte han fet una visita a la nova maquinària i els nous contenidors, que estaven exposats en una banda del passeig. La ciutadania i tothom qui estigués interessat en el nou material ja en funcionament els ha pogut veure de més a prop i conèixer els principals avantatges que suposa en relació a l’antic sistema dels darrers anys.


D'esquerra a dreta: Albert Sanz, Dolors Rubio,
Nicolás Laguna, Salvador Balliu i Juanjo Navarro
Per això, des de les 10 del matí s’ha convidat a tothom a participar en aquesta jornada festiva que ha inclòs diversos ingredients. Un d’ells ha estat una Carpa Informativa on s’han divulgat els avantatges del nou sistema, i tanmateix s’ha repartit material per fer reciclatge, compostatge d’adob i altres obsequis relacionats amb la recollida selectiva. Al llarg del matí hi ha hagut Espectacles d’Animació Infantil a càrrec dels Atrapasomnis, així com informadors de l’empresa NORA, que han explicat tots els detalls i avantatges de la nova maquinària i nous contenidors.

Nou Model de Recollida Selectiva amb nous contenidors i maquinària

Durant els darrers 30 dies s’ha estat implementant la complexa operació que ha suposat substituir els antics contenidors pels nous, havent-se estudiat totes les Illes de Contenidors que hi havia repartides arreu del territori blanenc. Després de fer un acurat estudi, s’han re-estructurat tenint en compte les noves característiques del sistema de recollida. Per això, n’hi ha hagut que s’han quedat igual que estaven abans, però d’altres que necessàriament s’han hagut de ressituar.


La principal diferència és que fins ara els camions utilitzaven el sistema de recollida posterior i superior, i ara ha passat a ser de càrrega lateral, amb la possibilitat que es pugui fer pel costat dret o per l’esquerra, en funció d’on estan situats els contenidors en els carrers. La laboriosa implantació ha consistit primer en delimitar les Illes de Contenidors arreu de Blanes, enganxar cartells informatius avisant els veïns, i després fer efectiu el canvi.


Cua per recollida material de recollida selectiva domèstica
El nou material ha suposat un cost inclòs en el pressupost global de 3’3 M€, i per fer la implantació de manera molt més àgil s’ha llogat una nau industrial on s’han anat muntant les peces dels receptacles simultàniament a la seva instal·lació. Els nous contenidors tenen una capacitat de fins a 3.200 litres, doblant o fins i tot triplicant en alguns casos els antics que funcionaven fins ara.

Ja estan en marxa més de 900 nous contenidors i 20 nous vehicles

En total, s’han instal·lat 908 nous receptacles repartits en 300 Illes de Contenidors: 207 de brossa resta, identificats de color blanc; 174 de matèria orgànica, de color marró; 177 de paper, de color blau; 176 d’envasos, de color groc; i 174 de vidre, de color verd. S’ha augmentat el nombre de contenidors de selectiva en aquells punts on només hi havia rebuig i orgànica, posant-ne per abocar el material valoritzable en relació al què suposa un cost per abocar-lo: la resta.


Una de les principals millores pels usuaris, a banda d’una major capacitat, és que són de més fàcil obertura, a través de pedals i manetes per obrir la tapa, que igualment es pot fer manualment. Hi ha 20 àrees adaptades per a discapacitats físics, per facilitar l’operació de llençar els residus. D’altra banda, amb el nou sistema també han entrat en funcionament un total de 20 nous vehicles: 11 per a la recollida d’escombraries i 9 per a la neteja viària.

Dins el primer àmbit, hi ha sis nous camions de càrrega lateral: quatre ho fan pel costat dret, mentre que els altres dos ho fan per l’esquerra. També hi ha un vehicle per rentar l’interior dels contenidors i un altre que actua de satèl·lit per moure’s en cas que sigui necessari -de fet és el que s’ha utilitzar per instal·lar els nous receptacles-, dos recol·lectors per fer la recollida porta a porta i un altre lleuger amb plataforma i bolquet.


Simultàniament, des del passat mes de gener ja van començar a entrar en funcionament nou furgons de maquinària mòbil per millorar la neteja viària. Així, hi ha cinc vehicles auxiliars –dos dels quals són elèctrics-; dues escombradores de diferents capacitats, una cuba d’aiguabatre, i un furgó hidronetejador.

Altres millores del nou sistema de recollida

Una altra millora és que s’ha guanyat en agilitat, ja que l’operació de carregar la brossa dels contenidors es fa en menys temps, i fins i tot alguns veïns han valorat positivament que es fa de manera molt més silenciosa que no pas amb els antics camions. També s’ha reduït el personal necessari per fer la recollida d’escombraries diària.


Espectacle Infantil amb el grup "Atrapasomnis"
Fins ara es necessitava un conductor i dos operaris de suport per fer l’abocament, i en canvi ara és el mateix conductor qui s’encarrega de tota l’operació. D’aquesta manera, el personal que ja no és necessari s’ha destinat a incrementar la neteja viària manual. Per últim, una altra millora ha estat de caire estètic i de qualitat, no tan sols perquè el nou material substitueix el què ja s’havia quedat obsolet –en especial la maquinària-, sinó perquè tots els contenidors tenen la mateixa forma i només es distingeixen els uns dels altres pel color de la tapa superior.


Data de realització: | Data de la darrera actualització: 05/19/2018