Escut Ajuntament de Blanes Ajuntament de Blanes

Idiomes

www.blanes.cat

Blanes estrenarà divendres l’exposició itinerant ‘Cases Noucentistes de Catalunya’ del Col·legi d’Arquitectes


Camí de tornada


Menú principalNoticia publicada a la web el 09/09/2019 12:05:09 PM
ATENCIÓ: pot incloure informació no actualitzada !

Blanes estrenarà divendres l’exposició itinerant ‘Cases Noucentistes de Catalunya’ del Col·legi d’Arquitectes

La mostra s’acollirà a ‘Casa Saladrigas’, una de les més representatives, dissenyada per Isidre Puig Boada, deixeble d’Antoni Gaudí i director de les obres de la Sagrada Família

Aquest proper divendres, 13 de setembre, Blanes acollirà el primer dels actes organitzats aquesta tardor pel Departament de Cultura de la Demarcació de Girona del Col·legi d’Arquitectes de Catalunya (COAC). Ho farà a través de la inauguració d’una exposició itinerant que precisament s’enceta aquí, en la població on comença la Costa Brava, perquè allotja una de les mostres més representatives de la temàtica de què es tracta.


Detall de la balconada de Casa Saladrigas de Blanes
L’exposició s’endinsa a parlar sobre un tema relativament desconegut pel públic en general: ‘La Casa Noucentista: Arquitectura Unifamiliar a Catalunya (19-13-1932)’, i la seva itinerància començarà a Casa Saladrigas, on es podrà visitar des del 13 de setembre fins a l’11 d’octubre. La demarcació a Girona de la COAC col·labora en la itinerància de l’exposició, que està produïda per la Fundació Masó, un periple que continuarà el 15 d’octubre a l’Arxiu Comarcal de la Garrotxa, a Olot.

Inclou una selecció de les cases més representatives del Noucentisme, on es mostra fins a quin punt el substrat polític i cultural que va donar forma al moviment noucentista també va crear una determinada arquitectura i decoració d’interiors domèstics, al servei de la nova burgesia catalana. Al mateix temps, durant les dues dècades d’apogeu del Noucentisme, l’arquitectura de cases unifamiliars també va ser una manifestació de l’impuls de modernització per acostar Catalunya a les tendències de renovació arquitectònica que s’estaven produint arreu d’Europa.


Plànol original Casa Saladrigas de l'arquitecte Isidre Puig Boadas (1925)
La inauguració de l’exposició, que tindrà lloc divendres vinent 13 de setembre a les 7 de la tarda a Casa Saladrigas, l’encapçalarà l’alcalde de Blanes, Àngel Canosa, acompanyat del president de la Demarcació de Girona del Col·legi d’Arquitectes de Catalunya (COAC), Marc Riera; i del director de la Fundació Masó, Jordi Falgàs. Després dels parlaments, tindrà lloc una conferència inaugural a càrrec de Mercè Vidal, comissària de l’exposició, i s’hi farà una visita guiada.

Casa Saladrigas, d’Isidre Puig Boada, deixeble d’Antoni Gaudí

Val a dir que l’exposició ja es va poder veure l’any passat a la ‘Casa Masó’ a Girona, seu de la fundació que l’ha produïda. La seva itinerància començarà a Blanes perquè el lloc on s’allotjarà, ‘Casa Saladrigas’, és una de les cases més representatives del Noucentisme. La va dissenyar l’arquitecte Isidre Puig Boada, qui va ser deixeble i col·laborador del genial arquitecte Antoni Gaudí.


Fotografia anys 30 Platja Badia de Blanes amb Casa Saladrigas al fons
Arxiu Municipal de Blanes (AMBL)
Isidre Puig Boada va crear l’emblemàtica ‘Casa Saladrigas’ de Blanes al 1925, i 4 anys més tard va publicar precisament un estudi sobre la Sagrada Família del que se n’han fet diverses edicions, fruit de la coneixença de la manera de pensar de Gaudí i de les seves converses mantingudes amb ell. De la Sagrada Família en va ser codirector de les obres durant els anys 50, i en fou director entre 1966 i 1974.
Data de realització: 09/09/2019 | Data de la darrera actualització: 09/09/2019

© Ajuntament de Blanes | Protecció de dades | Avís Legal

Passeig Dintre 29 | 17300 | Blanes Telèfon: 972 379 300 | Informació

Inici de la pàgina

© Ajuntament de Blanes | Passeig Dintre 29 | 17300 | Blanes | Telèfon: 972 379 300