Escut Ajuntament de Blanes Ajuntament de Blanes

Idiomes

www.blanes.cat

Blanes es bolca el primer dia de la Fira de Sant Tomàs, que enguany també s’allargarà dos dies, fins dilluns


Camí de tornada


Menú principalNoticia publicada a la web el 12/20/2015 02:49:44 PM
ATENCIÓ: pot incloure informació no actualitzada !

NADAL 2015-2016Blanes es bolca el primer dia de la Fira de Sant Tomàs, que enguany també s’allargarà dos dies, fins dilluns

Centenars de persones ja s’han firat el primer dia en què les parades de l’esdeveniment nadalenc, amb més de 500 anys de tradició, s’han instal·lat al centre de la vila

Des del matí d’avui diumenge, quan han obert les parades de la Fira de Sant Tomàs, ja s’han pogut començar a veure els primers visitants que aprofitaven l’esdeveniment nadalenc per firar-se. El regalim de públic –centenars de vilatans i visitants de diverses poblacions de la rodalia o inclús de més lluny, que coneixen la tradicional fira- ha estat constant en la primera de les dues jornades en què, per segon any consecutiu, tindrà lloc aquest esdeveniment.


Fira de Sant Tomàs, diumenge al matí
Durant les darreres dècades s’havia estat celebrant només un sol dia, coincidint amb el 21 de desembre, però l’any passat amb l’objectiu d’incentivar el comerç al municipi, ja es va allargar durant dues jornades: el cap de setmana del dissabte i diumenge 20 i 21 de desembre. Enguany, al coincidir en dilluns el dia 21, al costat del cap de setmana, s’ha decidit repetir de nou l’experiència, i de cara a l’any vinent s’estudiarà si es torna a fer per tercera vegada.


Un centenar de parades amb productes de tot tipus

Tant avui diumenge com demà dilluns la Fira de Sant Tomàs de Blanes funciona amb el mateix horari: de 9 del matí a 9 de la nit, i les seves parades estan instal·lades al centre del municipi, principalment entre els carrers Ample, Raval Sud i Muralla. N’hi ha prop d’un centenar, que venen productes de Nadal i d’artesania, així com d’entitats i centres escolars que aprofiten la popular celebració per vendre productes propis, per causes solidàries, així com per fer-se difusió.


El major nombre de parades són de productes artesans i d’altres tipus. Així, hi ha des de tions i articles nadalencs fins a productes alimentaris i de decoració, passant per roba i complements, joguines, objectes de regal, sabons i cosmètica natural, articles de fusta, joieria artesana i argenteria, etc. També hi ha productes molt més específics per complaure els gustos més diversos. Tot plegat, una excel·lent oportunitat per firar-se amb un autoregal, o bé trobar aquell que es vol fer per a amistats, parents i/o coneguts.

Restriccions de circulació i desviació del transport públic

Perquè vilatans i visitants puguin passejar entre les parades amb major seguretat, durant aquests dos dies la Policia Local de Blanes ha restringit l’accés de vehicles tant als vials on estan instal·lades les parades com en diversos carrers adjacents al centre. Des de les 6 del matí d’avui diumenge i fins les 11 de la nit de demà dilluns, no es pot circular pels carrers Ample i Roig i Jalpí.


D’altra banda, per accedir en vehicle al Carrer Raval Nord cal fer-ho pels carrers Salut i Travessera de Raval. Per la seva banda, els autobusos de les línies 1 i 9 de transport públic tampoc no podran accedir al Carrer Ample i Plaça d’Espanya i, per aquest motiu, arribaran fins a Plaça Catalunya i retornaran pel mateix lloc.

Una tradició que es remunta al segle XVI

La Fira de Sant Tomàs se celebra el 21 de desembre perquè, a banda que marca el primer dia del solstici de l’hivern i és el més curt de l’any, segles enrere arreu de Catalunya era costum celebrar grans fires que també adoptaven el nom d’aquest sant, que s’allargaven diversos dies. A Blanes ja es troben indicis d’aquesta celebració al segle XVI, quan la fira va ser ratificada amb un permís reial.


Parada Progat
Al llibre d’ordenances de la Universitat de la Vila de Blanes hi ha referències als privilegis concedits per Francesc I de Montcada, vescomte de Cabrera i comte d’Aitona, perquè l’actual carrer Ample pogués convertir-se en mercat públic i fos un lloc apte per celebrar-hi la fira. L’historiador Josep Cortils i Vieta inclou més detalls en la seva obra Ethologia de Blanes (1886) i, quan parla sobre els costums i les tradicions blanenques més arrelades, hi esmenta la Fira de Sant Tomàs.


Des de temps remots, Blanes havia acollit visitants de pobles de la rodalia, com Tossa, Lloret, Malgrat, Tordera o fins i tot de Sant Pol, que acudien per comprar alguns dels productes més típics d’aquestes dates nadalenques. Antigament les parades s’instal·laven als carrers Ample i Mercaders, travessaven el Portal de la Verge Maria i seguien pel carrer de Raval fins a la Rambla Joaquim Ruyra. En aquest darrer tram hi havia els mercaders d’eines i ferreteria, així com el bestiar i l’aviram dels ramaders i terrassans de la zona.


Parada centre educatiu proviatge final de curs
Ja al segle XX, la diada de la fira es completava amb una sessió extraordinària de cinema i, tot i ser un dia laborable, també s’organitzava un concorregut ball de nit a la sala de dalt dels Terrassans, un element que no faltava mai en cap celebració assenyalada que s’apreciés a la vila. La importància i relleu que té aquesta activitat entre tots els blanencs i blanenques queda ben palesa al costumari popular en la fixació d’una frase feta que s’utilitzava molt –avui dia encara hi ha gent gran que la recorda- i que diu: Per Sant Tomàs, la mossa fira el bordegàs.

Data de realització: 12/20/2015 | Data de la darrera actualització: 12/21/2015


© Ajuntament de Blanes | Protecció de dades | Avís Legal | Política de cookies

Passeig Dintre 29 | 17300 | Blanes Telèfon: 972 379 300 | Informació

Inici de la pàgina

© Ajuntament de Blanes | Passeig Dintre 29 | 17300 | Blanes | Telèfon: 972 379 300