Escut Ajuntament de Blanes Ajuntament de Blanes

Idiomes

www.blanes.cat

L’alcalde de Blanes fa balanç de les actuacions a la riera i avança que reparar el subsòl costarà 1’2 M€.


Camí de tornada


Menú principalNoticia publicada a la web el 02/23/2012
ATENCIÓ: pot incloure informació no actualitzada !

L’alcalde de Blanes fa balanç de les actuacions a la riera i avança que reparar el subsòl costarà 1’2 M€.

Fins el moment, l’Ajuntament ja ha destinat 401.000 euros per restaurar els serveis i garantir la completa seguretat de l’edifici afectat pels aiguats que van trencar el calaix de la riera.

Reparar totalment el tram de 30 metres del subsòl de la riera afectat pels aiguats que es van patir a Blanes el passat octubre costarà 1 milió 200.000 euros.

Així ho va anunciar ahir al matí l’alcalde de Blanes, Josep Marigó, en el decurs d’una roda de premsa en què es va fer balanç de tota la feina realitzada d’ençà que la nit del passat 26 d’octubre es va haver de desallotjar l’edifici de la Rambla Joaquim Ruyra número 54 a causa de l’aparició d’unes esquerdes.

Dies més tard, en una revisió completa de tot el curs soterrat de la riera efectuada per tècnics municipals, tècnics de l’empresa mixta Aigües de Blanes i tècnics de l’Agència Catalana de l’Aigua (ACA), es van detectar diversos trams amb fissures al terra i en algunes parts dels forjats.

El projecte bàsic d’arranjament definitiu del tram de 30 metres de la riera afectat calcula un valor d’execució de 1’2 M€. Aquest elevat cost econòmic fa que l’Ajuntament de Blanes treballi per garantir el finançament d’aquesta obra a través de subvencions i ajuts, ja que no ho pot assumir pels seus mitjans propis.

Per aquest motiu, el govern municipal ha iniciat negociacions amb l’Agència Catalana de l’Aigua per modificar els objectius d’un conveni existent entre l’Ajuntament i l’ACA. Es tracta de poder fer front a les despeses realitzades -així com a les que resten fer-, per garantir el perfecte funcionament de la xarxa hidràulica de les rieres urbanes i rurals de Blanes.

El conveni que s’està revisant data de quan l’ACA va instal.lar la planta dessaladora de Blanes, un conveni que preveia inversions al municipi per un import de 5 milions 900.000 euros.

Si bé l’alcalde es mostra optimista respecte l’estat de les negociacions i la predisposició de l’administració catalana, també ha avançat que no creu que els treballs per reparar definitivament la riera puguin començar abans del 2013.

Paral.lelament, per la via d’urgència, l’empresa Aigües de Blanes SA va iniciar aquest passat dimarts els treballs de reparació del subsòl de la riera per evitar cap fuga d’aigua en cas de pluja. També s’ha de fer aquests dies la reparació del pluvial del carrer Anselm Clavé cantonada carrer Tordera, igualment malmès pels aiguats de l’octubre.

El cost d’aquestes dues actuacions és de 87.500 euros. Més de 47.000 euros corresponen a les obres de reparació dels desperfectes del subsòl de la riera de la Rambla Joaquim Ruyra, mentre que els 40.500 euros restants és el què costarà la reparació del pluvial del carrer Anselm Clavé.

Els operaris estan injectant formigó al sòl de la riera, en tots aquells trams on es van detectar desperfectes, per tant, incidiran al llarg de tot el recorregut soterrat de la Rambla Joaquim Ruyra.

Aquesta reparació es fa per evitar que hi hagi filtracions internes d’aigua en previsió que, davant la possibilitat de nous episodis de pluja que comporta l’arribada de la primavera, no es repeteixi la situació de la passada tardor.

Qüestió a banda és que, com a conseqüència de l’estat del calaix de la riera, i la perspectiva d’haver de mantenir el tancament d’aquest tram de la Rambla Joaquim Ruyra, s’estan estudiant noves alternatives de circulació que facilitin la mobilitat.

Segons va explicar Josep Marigó, després de tots els treballs que s’han fet, no hi ha cap perill ni pels veïns, ni per la circulació de vianants al carrer. El problema és que, donada la situació del calaix soterrat, la vibració continuada que provocaria tornar a deixar passar el trànsit rodat de vehicles no és prudent.

Una de les alternatives que està estudiant la Policia Local de Blanes és canviar la direcció del carrer Jaume Primer en el tram comprès entre el carrer Ample i la rotonda de l’escorxador.

Per últim, durant la roda de premsa, també es van donar les xifres dels costos que han significat fins ara per l’ajuntament els treballs de reparació d’urgència per garantir la total seguretat de l’edifici de la riera que van començar a l’octubre, i que han pujat a 401.000 euros.

Aquestes obres han inclòs els treballs de reparació d’urgència del subsòl de la riera, dels serveis afectats del clavegueram i de l’aigua que passen per la vorera; l’apuntalament per seguretat del bloc a la planta baixa, així com del primer, segon i tercer pisos; els micropilotatges per assegurar la fonamentació de la façana de l’edifici descalçada a causa dels aiguats; així com una actuació per desviar les aigües del clavegueram de la riera.

A banda d’aquesta despesa, cal comptar els 16.000 euros que ha suposat -també amb càrrec pel consistori- l’allotjament dels veïns que no van trobar cap altre mitjà alternatiu.

En un primer moment es van evacuar 21 veïns, dels quals a 13 se’ls va facilitar allotjament. Aquest nombre es va incrementar dies més tard, quan les obres per garantir la seguretat de l’estructura van fer necessari que també es desallotgessin els inquilins de l’edifici del número 52, ja que accedeixen al seu bloc des de la façana del número 54.

L’Ajuntament de Blanes va continuar fent-se càrrec de l’estada a un hotel dels veïns que no van trobar cap altre recurs alternatiu fins el 21 de desembre de 2011, quan finalment tots els desallotjats van poder retornar a casa seva.

Durant tot aquest temps l’alcalde, el regidor d’Urbanisme Miquel Lupiáñez i –sempre que ha estat necessari-, els tècnics municipals i de l’obra, han mantingut setmanalment durant els primers mesos, i bimensualment la resta de temps, un contacte personal amb els veïns afectats per informar-los de tot el procés i de cada acció que es duia a terme. Aquest contacte permanent ha estat molt ben valorat, no tan sols pels inquilins directament afectats, sinó també per d’altres veïns dels edificis propers de l’esmentat bloc, que també assistien a les trobades.

Així mateix, es lliurarà a la comunitat de propietaris una còpia del projecte executat per assegurar la façana, així com un certificat de final d’obra per deixar constància i garantia de tots els treballs efectuats.Data de realització: 02/23/2012 | Data de la darrera actualització: 06/05/2012

© Ajuntament de Blanes | Protecció de dades | Avís Legal

Passeig Dintre 29 | 17300 | Blanes Telèfon: 972 379 300 | Informació

Inici de la pàgina

© Ajuntament de Blanes | Passeig Dintre 29 | 17300 | Blanes | Telèfon: 972 379 300