Escut Ajuntament de Blanes Ajuntament de Blanes

Idiomes

www.blanes.cat

Blanes cel·lebra l’Aplec del Vilar del Mil·lenari


Camí de tornada


Menú principalNoticia publicada a la web el 04/12/2012
ATENCIÓ: pot incloure informació no actualitzada !

Blanes cel·lebra l’Aplec del Vilar del Mil·lenari

Per donar encara més relleu a la celebració, el bisbe de Girona, Francesc Pardo, va presidir la missa solemne que centre els actes religiosos de l’Aplec del Vilar

Com marca la tradició, a Blanes la setmana santa no es tanca amb el Dilluns de Pasqua sinó que ho fa l’endemà dimarts, quan és un dels dos dies festius que li pertoquen al municipi , ja que se celebra l’aplec del vilar.

Enguany l’aplec ha tingut encara més significat que mai des del punt de vista religiós, ja que ha estat un dels actes que ha continuat la celebració del Mil.lenari de la troballa de la imatge de la mare de déu del Vilar.

ceremòniaPrecisament per aquest motiu, aquest any va presidir la celebració de la missa el bisbe de Girona, Francesc Pardo. Segons un dels membres de la Obreria del Vilar, Aitor Roger, un altre dels fets destacats que es va preparar per a la jornada va ser recuperar la sardana titulada “Aplec del Vilar”, de Frederic Pujol. Aquesta peça es va estrenar fa molts anys en motiu de l’aplec, i ara s’ha volgut recuperar en motiu dels actes celebratius del Mil.lenari de la Mare de Déu del Vilar.

Una altra mostra que l’Aplec del Vilar va ser més especial que mai va ser que també es va convidar a participar a l’ofici solemne als exrectors de la parròquia Santa Maria, Lluís Solà i Miquel Angel Ferrés. Ells van concelebrar la missa amb el bisbe, acompanyats també pels actuals capellans que hi ha a Blanes.

A banda dels representants de l’església, val a dir que l’ofici solemne també compta amb la participació dels membres de la obreria, que es situen a l’esquerra de l’altar; i d’altra banda amb una representació de les autoritats del municipi, començant per l’alcalde i regidors de l’ajuntament de Blanes i continuant pels caps de les diferents forces de seguretat que operen al municipi.

I és que la tradició de l’Aplec del Vilar es remunta a fa molt de temps, com a mínim hi ha documentació que acredita que ja se celebrava al segle 17.
Mentre tant a l’interior del santuari com al seu porxo se seguia la missa, a l’esplanada del vilar es vivia l’aplec amb una participació menor a la d’anys anteriors pel que fa a grups d’amics o familiars que feien els preparatius del dinar i aprofitaven també per gaudir del temps d’oci.

La davallada del nombre de participants a l’aplec ahir va ser especialment més evident perquè el temps no acompanyava, com si no s’acabés de decidir si volia ploure, lluïr el sol, o tot a la vegada.

El què marca la tradició és que s’aprofita que és festiu a Blanes per anar al Vilar a passar-hi el dia.

I precisament si parlem de condicions meteorològiques, val a dir que les sardanes que va interpretar a partir de les 5 de la tarda la cobla del Col.legi Santa maria van començar a ballar-se a l’era del Vilar, però en canvi es van acabar de tocar al seu porxo per resguardar-se de la pluja que va començar a caure amb més intensitat a quarts de 6.


Data de realització: 04/12/2012 | Data de la darrera actualització: 06/05/2012


© Ajuntament de Blanes | Protecció de dades | Avís Legal | Política de cookies

Passeig Dintre 29 | 17300 | Blanes Telèfon: 972 379 300 | Informació

Inici de la pàgina

© Ajuntament de Blanes | Passeig Dintre 29 | 17300 | Blanes | Telèfon: 972 379 300