Escut Ajuntament de Blanes Ajuntament de Blanes

Idiomes

www.blanes.cat

Blanes enceta la Festa dels Copatrons amb un pregó itinerant i Havaneres a Cala Bona


Camí de tornada


Menú principalNoticia publicada a la web el 08/17/2012
ATENCIÓ: pot incloure informació no actualitzada !

Blanes enceta la Festa dels Copatrons amb un pregó itinerant i Havaneres a Cala Bona

La “Festa Major Petita” de Blanes es va encetar amb una cercavila durant la qual es va fer la lectura del pregó a diferents racons del centre i una cantada d’havaneres amb el grup “Morralla”

Blanes ha començat ja la Festa dels Copatrons. Ho va fer dijous al vespre, amb dos actes que representaven banda per banda tradició i novetat d’aquest cicle festiu.

La tradició la va posar l’entitat blanenca “Acció Cultural Es Viver”, que enguany ha unit esforços amb el departament de Cultura i Festes de l’Ajuntament de Blanes per coorganitzar aquest cicle festiu. Es tractava de fer l’anunciació d’inici de festes, un acte pel qual Es Viver va comptar amb el suport de la Colla Gegantera de Blanes, i que consistia en la particular cercavila que veuen a les imatges.

La particularitat rau en què la comitiva -formada pels grallers, caps grossos, el gegantó de la colla, Es Forcaner, i membres d’Es Viver-, s’anava aturant a diversos indrets del centre de la vila per repetir la lectura del pregó íntegrament. La lectura anava a càrrec del personatge de l’agutzil, la figura que temps enrere s’encarregava de llegir els bans en nom de l’alcalde, quan no hi havia altres mitjans més elaborats per donar a conèixer notícies.

El pregó es va llegir fins a cinc vegades. Després que la primera es va situar a la cruïlla del passeig de Dintre amb el carrer Muralla i l’accés al carrer Doctor Xavier Brunet, la segona aturada es va fer al passeig de Mar. La tercera lectura va ser la més simbòlica, ja que es va emplaçar a l’entrada de l’Ajuntament de Blanes.

Pel que fa al contingut del pregó d’inici de festes, va parlar de l’orígen de la festa dels copatrons, però també de l’actualitat, com ara les conseqüències que està comportant la crisi i la reducció del nombre de dies del concurs de focs d’artifici.

La cercavila va enfilar llavors a través de la plaça dels Dies Feiners fins fer una nova aturada a la cruïlla del carrer Raval a tocar amb la plaça Verge Maria. Finalment, després de recórrer de nou el carrer Muralla i arribar al passeig de Mar, la cinquena i darrera lectura es va fer a tocar de la plaça Catalunya.

I és que es tractava de conduir la gent del carrer a través de la cercavila fins aquest indret, perquè va ser des d’aquí des d’on van sortir dos carrilets gratuïts per acostar-se fins Cala Bona.


Cantada d’Havaneres amb el grup “Morralla” a Cala Bona

Va ser en aquest indret, a Cala Bona, on va tenir lloc dijous a la nit una de les novetats que inclou enguany la Festa de Sant Bonós i Sant Maximià; dues actuacions a l’escenari que hi ha en aquest indret.

La primera de les actuacions va ser una cantada d’havaneres a càrrec del grup “Morralla”, una veterana formació que compta amb més d’onze anys de trajectòria durant els quals ha acumulat més de 450 actuacions arreu de la geografia catalana. Potser la peculiaritat d’aquest grup és que, sortint del què és tradicional, provenen d’una mica terra endins, de Molins de Rei, una característica que certament no va restar potència i qualitat a la seva actuació.

Unes 300 persones van assistir com a públic a la cantada d’havaneres, ja fos situats a la sorra de la platja o a les roques, o bé còmodament asseguts al restaurant que hi ha. Aquest mateix escenari de Cala Bona haurà estat el què la nit de divendres haurà acollit el segon concert previst a càrrec del grup de Blanes “Nu” –que actuarà en primer lloc- i “Coriolà”, de Premià de Mar. Tots dos estan classificats a la 12a edició del concurs “Sona 9”.

D’aquesta manera, doncs, ja ha començat oficialment la festa major petita mentre que al poble del costat, a Malgrat de Mar, dijous a la nit enfilaven l’acabament de la festa major amb un castell de focs d’artifici que es va poder veure des d’alguns indrets de Blanes.
Data de realització: | Data de la darrera actualització: 08/23/2012


© Ajuntament de Blanes | Protecció de dades | Avís Legal | Política de cookies

Passeig Dintre 29 | 17300 | Blanes Telèfon: 972 379 300 | Informació

Inici de la pàgina

© Ajuntament de Blanes | Passeig Dintre 29 | 17300 | Blanes | Telèfon: 972 379 300