Escut Ajuntament de Blanes Ajuntament de Blanes

Idiomes

www.blanes.cat

Més de 600 persones a la Marxa de Torxes.


Camí de tornada


Menú principalNoticia publicada a la web el 09/13/2012
ATENCIÓ: pot incloure informació no actualitzada !

11setembre2012Més de 600 persones a la Marxa de Torxes.

Enguany s’ha doblat el nombre d’assistents del 2011. L’acte va ser el preàmbul de la sortida d’autobusos que es va fer a l’endemà per anar a la manifestació.

La Marxa de Torxes de Blanes que, com és tradicional, es va fer la vigília de la Diada Nacional, és dir, la nit del passat dilluns, ha estat enguany la que ha aplegat més participants que mai. Així, després que el 2011 es calcula que van participar al voltant de 300 persones, -un nombre que ja va depassar prou amplament el de l’any anterior-, aquesta vegada la xifra ha superat els 600.

La celebració es va encetar amb la concentració dels participants al passeig de Dintre. Allí, per anar escalfant l’ambient, els grallers de la Colla Gegantera de Blanes i la Cobla Marxa de Torxes van oferir sengles actuacions, algunes de les quals fins i tot van servir per ballar sardanes.

Després es va fer la lectura de dos manifestos per la independència, marcant el preàmbul de l’inici de l’acte, que estava organitzat per Blanes per la Independència (ANC) amb el suport i col·laboració de diverses entitats, entre elles Acció Cultural Es Viver, que durant molts anys es va fer càrrec de l’acte.

Va ser llavors quan es va iniciar la marxa de torxes pròpiament dita, que anava encapçalada per una gran senyera i la música dels grallers de la Colla Gegantera. Darrera d’ells els seguia una llarga corrua de gent de totes les edats, la major part lluint una estelada o una senyera. A diferència d’altres anys, en què la venda de torxes per participar a la marxa havia estat irregular, aquesta vegada aviat es van esgotar.

El recorregut de la marxa de torxes va dur la senyera des del passeig de Dintre travessant per la plaça dels Dies Feiners i va arribar fins a la plaça Verge Maria. Des d’allí va girar pels carrers Raval i Muralla i va travessar el passeig de Mar per anar a parar a la seva primera aturada: davant el monument a Lluís Companys, que estava flanquejat per una estelada gegant que s’havia penjat a la tarda.

Ofrenes Florals i Lectura del Manifest

En aquest indret la Cobla Marxa de Torxes va interpretar una peça prou emotiva: la Moixaranga d’Algemesí, que va ser escoltada amb un silenci molt respectuós. Després, es van fer ofrenes florals a càrrec de diverses entitats i partits polítics. Aquest any han contribuït a l’organització de l’acte, a banda de l’ANC i Es Viver, la Casa del Poble, Òmnium Selva Marítima, el Club de Rem Treumal i la Colla Gegantera.

També han col·laborat la Colla Sardanista Sa Palomera, el Centre Catòlic, l’Agrupació Sardanista, la Penya Barcelonista, el Club de Rem Sa Diàspora, el Club Hoquei Blanes Fundació, la revista Cel Obert, els Manaies de Blanes, Papereria Bitlloch, la Taverna de n’Esteve, Bar Rafel i l’Estanc Pla. Pel que fa als partits polítics, han donat suport CUP, ERC, JERC, Reagrupament, JNC, CDC i SI.

En acabades les ofrenes, es va fer la lectura del manifest propi de Blanes per la Independència i es va recordar que l’acte formava part de la marxa cap a la independència que l’Assemblea Nacional Catalana ha estat organitzant els darrers mesos a diverses localitats d’arreu del territori, que havia de culminar l’endemà amb la manifestació.

Hissada de l’estelada a Sa Palomera

En acabada la lectura, la marxa de torxes arribava a la seva part final: és quan la senyera que encapçalava el recorregut és portada fins el cim de la Roca de Sa Palomera. Prop d’un centenar de persones van acompanyar la pujada mentre la resta es quedaven a baix esperant el punt culminant, quan es fa el canvi de la senyera que habitualment hi ha en aquest indret per l’estelada que llueix en motiu de la Diada Nacional de Catalunya.

Aquest 2012 la hissada de l’estelada va ser reblada amb l’esclat d’una pirotècnia que representava precisament aquest símbol. Tot plegat era el preàmbul de l’especial jornada que esperava a molts dels assistents a aquest acte l’endemà dimarts, en motiu de la diada: participar a la manifestació convocada a Barcelona.

Sortida d’autobusos per anar a la manifestació

Per facilitar el trasllat des de les diferents localitats del territori fins a Barcelona per anar a la manifestació, l’Assemblea Nacional Catalana va llogar més de 1.000 autocars i va noliejar diversos trens.

Només a Blanes, es van organitzar 4 autocars amb més de 200 persones en total, a qui es va convocar a un quart de tres del migdia per marxar al punt de dos quarts. Des de la Selva Litoral van sortir en total 9 autocars: a banda dels 4 de Blanes, 3 des de Lloret i 2 altres des de Tossa. Tot plegat sense comptar tots aquells qui ja es van traslladar a Barcelona al matí, o bé s’hi van arribar en transport privat.

Finalment, els quatre autocars van sortir des de davant l’estació d’autobusos de Blanes cap a tres quarts de tres, mentre que la tornada després de la manifestació es va fer ben entrada la nit.


marxa torxes 1marxa torxes 2marxa torxes 3marxa torxes 4marxa torxes 5marxa torxes 6marxa torxes 7marxa torxes 8sortida bus 1sortida bus 2sortida bus 3sortida bus 4sortida bus 5sortida bus 6sortida bus 7Data de realització: | Data de la darrera actualització: 09/13/2012


© Ajuntament de Blanes | Protecció de dades | Avís Legal | Política de cookies

Passeig Dintre 29 | 17300 | Blanes Telèfon: 972 379 300 | Informació

Inici de la pàgina

© Ajuntament de Blanes | Passeig Dintre 29 | 17300 | Blanes | Telèfon: 972 379 300