Escut Ajuntament de Blanes Ajuntament de Blanes

Idiomes

www.blanes.cat

Xerrada sobre el fons marí a Aula Blanes.


Camí de tornada


Menú principalNoticia publicada a la web el 01/17/2013 08:15:28 AM
ATENCIÓ: pot incloure informació no actualitzada !

AulaBlanesXerrada sobre el fons marí a Aula Blanes.

La sala d’actes de la Biblioteca Comarcal es va omplir de públic per assistir a la xerrada que va encapçalar l’investigador blanenc Pere Puig i Alenyà, que va aprofundir sobre els canvis que està produint la pesca sobre el fons marí.

Una vegada més, la xerrada que organitza amb caràcter mensual l’entitat Aula Blanes va tornar a atraure un gran nombre de públic, que dimarts passat 15 de gener va omplir la sala d’actes de la Biblioteca Comarcal per no perdre’s ni un detall. Presentada sota el títol Llaurant el fons marí, l’investigador blanenc Pere Puig i Alenyà –doctor en Ciències del Mar i científic del ICM-CSIC- va explicar els resultats de la recerca que ha fet en relació als canvis del fons marí i la pesca d’arrossegament.

La xerrada, d’un alt nivell pedagògic, va servir perquè els prop de 90 assistents s’adonessin dels canvis que s’estan produint per l’acció de l’home. Puig va explicar que l’estudi d’on arranca la recerca és del període 2000-2003 en el canyó de Palamós. Els resultats de les dades mesurades (turbulències, direcció dels corrents, materials de sedimentació, etc) van mostrar la coincidència en el temps dels pics de més intensitat amb els moments en què la flota pesquera estava treballant en els caladors. Per poder confirmar la seva hipòtesi, es va fer un nou estudi afegint instrumentació i col·locant-la en llocs més propers als caladors, de manera que l’any 2010 va quedar confirmada la relació entre els moviments de sediments en el fons marí i l’activitat d’arrossegament.

Les imatges que l’investigador va mostrar durant la xerrada il·lustraven com en les zones d’activitat pesquera la morfologia era molt suavitzada. L’estudi conclou que al llarg de tota la costa catalana es produeix aquest fenomen i, per tant, es tracta d’un cas clar de morfologia antropitzada. Això provoca canvis en els ecosistemes i, sobretot, modifica el tipus d’espècies que hi poden viure. En aquest sentit, el ponent va fer el símil amb l’agricultura, que és capaç de canviar un bosc per una extensió de cereals.


Pere Puig va apuntar cap a una gestió local de la pesca, feta des de les diferents confraries de pescadors que estableixin acords consensuats per aconseguir que l’activitat sigui rendible econòmicament a l’hora que es protegeix de l’expansió a zones ara lliures de pesca.

L’animat debat final que va haver al terme de l’exposició va servir per comentar detalls de la pesca a Blanes, sobre la pesca de la gamba, els canvis en la quantitat i qualitat del peix, de les dificultats del sector. Tot plegat va permetre conscienciar als assistents que determinades activitats de l’home estan canviant el fons marí.

La propera xerrada que té previst organitzar Aula Blanes tindrà lloc a la Biblioteca Comarcal el dimarts 19 de febrer a l’hora habitual, les vuit del vespre. Es presenta sota el títol “Màquines Intel·ligents? Mites i Realitats”, i anirà a càrrec del doctor Josep Lluís Arcos, de la UPC.
Data de realització: 01/17/2013 | Data de la darrera actualització: 01/17/2013


© Ajuntament de Blanes | Protecció de dades | Avís Legal | Política de cookies

Passeig Dintre 29 | 17300 | Blanes Telèfon: 972 379 300 | Informació

Inici de la pàgina

© Ajuntament de Blanes | Passeig Dintre 29 | 17300 | Blanes | Telèfon: 972 379 300