Escut Ajuntament de Blanes Ajuntament de Blanes

Idiomes

www.blanes.cat

Presentació del projecte d’estudi del fons marí de Blanes i Lloret.


Camí de tornada


Menú principalNoticia publicada a la web el 01/31/2013 11:15:21 AM
ATENCIÓ: pot incloure informació no actualitzada !

Presentació del projecte d’estudi del fons marí de Blanes i Lloret.

Es tracta d’un projecte inèdit, ja que se centra en l’estudi de les gorgònies, uns coralls de difícil accés que són presents en el litoral de la Costa Brava sud.

L’entitat mediambiental S’Agulla de Blanes ha organitzat una xerrada per presentar al municipi el projecte d’estudi del fons marí de Blanes i Lloret que està previst que es desenvolupi durant aquest 2013. La xerrada tindrà lloc el dissabte 2 de febrer a dos quarts d’una del migdia, al local del centre de busseig Blanes-Sub situat a l’Esplanada del Port sense número, i està oberta a la participació de tothom que estigui interessat en conèixer més detalls.

El nou projecte, que du per nom Els Jardins Submergits de La Selva, se centra en la cartografia i estudi de les gorgònies (Paramunicea clavata) presents en el litoral de Blanes i Lloret. Les gorgònies són de la família dels coralls, és a dir: són animals colonials amb forma de ventall que viuen fixats a les roques, capturen el plàncton arrossegat dels corrents marins i són molt sensibles a la contaminació i alteracions del seu medi. A més, proporcionen un hàbitat a nombroses espècies d’interès comercial com a meros, déntols, galls de Sant Pere, llagostes i llamàntols, entre moltes altres.

L’objectiu d’aquesta entitat sense ànim de lucre és completar el mapa del fons marí de la zona entre Blanes i Tossa de Mar situada entre els 30 i els 50 metres de profunditat. L’estudi permetrà conèixer en detall aquesta zona i avaluar l’impacte ambiental de les activitats humanes que s’hi desenvolupen, com la pesca professional i esportiva, l’ancoratge d’embarcacions i la presència d’emissaris.

El projecte que vol dur a terme l’entitat blanenca és inèdit, ja que no existeixen estudis sobre poblacions de gorgònies a la Costa Brava Sud i només es coneix de la seva existència per informacions facilitades per pescadors i submarinistes. Una de les raons perquè sigui així és la distància de la costa i la fondària a la que es troben –més de 40 metres- que fa molt difícil el seu estudi.

L’entitat mediambiental s’Agulla, juntament amb Xatrac i els centres de busseig de Blanes i Pineda de Mar ja han començat a explorar la zona. En aquest sentit, els primers resultats estan sent molt sorprenents: fins el moment s’han trobat grans zones cobertes per gorgònies de mides molt més grans que les descrites en treballs científics de la Costa Brava centre i nord.

Mitjançant tecnologia sonar d’escombrat lateral es vol aconseguir una imatge del fons per localitzar els diferents tipus de paisatges que conformen la zona d’estudi (lloses, roques fragmentades, extensions de sorra, etc). Posteriorment, un equip de bussejadors estudiarà les espècies més característiques per avaluar el seu estat de conservació.

Donada la importància del descobriment, S’Agulla ha iniciat la recaptació de fons econòmics per aprofundir en l’estudi mitjançant la plataforma verkami, que permet que les persones puguin fer petits donatius a canvi d’objectes relacionats amb el projecte com samarretes, passejades amb barca o immersions, entre d’altres. Per obtenir més informació es pot fer a través del següent enllaç:www.blanes.cat/docweb/xfonsmari

<>

www.verkami.com/projects/4121


Data de realització: 01/31/2013 | Data de la darrera actualització: 02/01/2013

© Ajuntament de Blanes | Protecció de dades | Avís Legal

Passeig Dintre 29 | 17300 | Blanes Telèfon: 972 379 300 | Informació

Inici de la pàgina

© Ajuntament de Blanes | Passeig Dintre 29 | 17300 | Blanes | Telèfon: 972 379 300