Escut Ajuntament de Blanes Ajuntament de Blanes

Idiomes

www.blanes.cat

S’ha presentat Bolaño a Blanes, els actes d’homenatge a l’escriptor que es farà aquest 2013 coincidint amb el 10è aniversari de la seva mort


Camí de tornada


Menú principalNoticia publicada a la web el 03/22/2013 08:59:53 PM
ATENCIÓ: pot incloure informació no actualitzada !

S’ha presentat Bolaño a Blanes, els actes d’homenatge a l’escriptor que es farà aquest 2013 coincidint amb el 10è aniversari de la seva mort

El programa d’actes inclou, entre d’altres, la posada en marxa de la Ruta Bolaño, una Maleta Pedagògica, una exposició fotogràfica, una conferència-col·loqui i una lectura nocturna seguida per la projecció d’un documental sobre l’escriptor

Aquest vespre s’ha presentat a la Biblioteca Comarcal de Blanes el programa d’activitats que, sota el títol Bolaño a Blanes, es desenvoluparà al llarg d’aquest any en homenatge a l’escriptor Roberto Bolaño, coincidint amb el desè aniversari de la seva mort.

Han protagonitzat l’acte representants de les principals institucions i equipaments que han treballat en l’organització de Bolaño a Blanes: el CRP La Selva II, l’AFIC, l’Arxiu Municipal, la Biblioteca Comarcal i les àrees de Turisme i de Cultura i Festes de l’Ajuntament de Blanes. Val a dir que la presentació, que ha encapçalat l’alcalde de Blanes Josep Marigó, ha tingut lloc precisament a la Sala d’Actes Roberto Bolaño de la Biblioteca Comarcal.

L’homenatge es considera un deute moral pendent que tenia Blanes amb l’escriptor d’origen xilè que va viure durant 18 anys en aquest municipi de la Costa Brava. L’any 2003 la Fundació Àngel Planells de Blanes ja va organitzar el primer homenatge pòstum cinc mesos després de la seva mort, i fa 5 anys l’Ajuntament de Blanes també li va retre homenatge amb la descoberta de la placa que dóna nom a la sala d’actes de la Biblioteca, seguida per una conversa literària que van protagonitzar diversos literats i amics de l’autor.

Roberto Bolaño va arribar a Blanes l’any 1985, i va ser en aquest municipi on va viure l’època de la seva plenitud literària i es va fer un nom com a novel·lista, principalment arran que l’any 1998, gràcies a la novel·la Los Detectives Salvajes, va guanyar el Premi Herralde de novel·la i el Rómulo Gallegos. Cal destacar que bona part de la seva producció està inspirada en indrets i personatges de Blanes.

La força dels seus relats han atret a Blanes visitants provinents d’arreu, principalment de Sud Amèrica i Estats Units. Es tracta d’un perfil de turista cultural molt concret, que ha anat en augment any rere any. És a dir: gent cultivada que vénen a Blanes havent llegit l’obra, i que cerca els espais que són part de la vida i l’obra de Bolaño.

Arran que fa quatre anys es va publicar 2666, l’obra pòstuma de Roberto Bolaño, als Estats Units es viu una autèntica bolañomanía, ja que l’any 2009 el Cercle de Crítics Literaris dels EUA va guardonar aquesta novel·la amb el premi de la crítica nord-americana, que va reconèixer la novel·la com el millor treball de ficció.


Programa d’Actes d’Homenatge Bolaño a Blanes :

Per identificar totes les activitats que s’han organitzat, s’ha dissenyat un logotip amb la voluntat que tingui una pervivència més enllà d’aquest any i que serveixi per relacionar Bolaño amb Blanes. El programa que s’ha preparat, com no podia ser d’una altra manera, té una forta preeminència literària.

El viaje imposible. En México con Roberto Bolaño: El tret de sortida de l’homenatge ha tingut lloc avui al vespre amb la inauguració d’aquesta exposició fotogràfica, que ha comptat amb la presència del seu autor, Siqui Sànchez. L’exposició, que s’allotjarà durant tot aquest any 2013 a la sala d’actes de la Biblioteca Comarcal, la composen 40 fotografies extretes del Mèxic de Bolaño.

Tertúlia Literària de Los Detectives Salvajes: El club de lectura de la Biblioteca Lletres i Mots es reuneix mensualment a la Biblioteca Comarcal de Blanes per parlar sobre un llibre prèviament triat. En aquest cas, la tertúlia del 4 d’abril –que tindrà lloc al seu horari habitual, les 8 del vespre- tractarà sobre Los Detectives Salvajes. D’altra banda, a la web de la Biblioteca hi ha un espai dedicat a l’escriptor que inclou una guia de recursos així com la programació de tots els actes d’aquest homenatge.

Conferència-Col·loqui Bolaño, detectiu literari: L’entitat Aula Blanes també organitza amb caràcter mensual una xerrada-col·loqui a la sala d’actes de la Biblioteca Comarcal. En aquesta ocasió, la conferència que ha preparat pel 16 d’abril s’ha titulat Bolaño, detectiu literari, i anirà a càrrec del crític literari Òscar Montero acompanyat de l’escriptor Antoni García, un bon amic de Bolaño. Tots dos van escriure conjuntament l’any 1984 la novel·la Consejos de un discípulo de Morrison a un fanático de Joyce. Val a dir que, amb caràcter excepcional, Aula Blanes té previst oferir la conferència-col·loqui en directe a la xarxa en streaming.

Activitats Educatives: Durant el mes de maig s’han programat dues activitats educatives. El dia 25 es farà un Ralli Fotogràfic Infantil organitzat per l’AFIC (Agrupació Fotogràfica i Cinematogràfica) que tindrà com a punt de sortida la Biblioteca Comarcal. Les fotografies s’exposaran al juliol al Casal Cívic Can Borell. D’altra banda, un grup de professors amb el suport del Centre de Recursos Pedagògics La Selva II de Blanes i el Departament d’Ensenyament de la Generalitat presentarà la maleta pedagògica Roberto Bolaño en el aula, un material divers per apropar la vida i obra de Bolaño als estudiants d’ESO i Batxillerat.

Ruta Bolaño: Una de les activitats que perdurarà més enllà d’aquest 2013 serà aquest itinerari literari que resseguirà tots els espais que va freqüentar l’escriptor, il·lustrats amb cites de la seva obra. Per poder seguir la ruta a través d’unes 15 fites que hi haurà senyalitzades, s’editarà un tríptic de suport que està previst que es presenti a principis d’estiu.

Nocturn de Bolaño: El nom de l’activitat està lligat al llibre de l’escriptor titulat Nocturno de Chile, i consistirà en una lectura de poemes de Bolaño que es farà una nit d’estiu, el 14 de juliol, a la platja de la badia de Blanes. La lectura es tancarà amb la projecció del documental Roberto Belano: Patinant per la pista de gel, del cineasta blanenc Jaume Pujadas. El nom del documental s’inspira no tan sols en l’alter ego de Bolaño, Arturo Belano, sinó també en el títol de la primera novel·la que va escriure amb clares referències a Blanes: La pista de hielo.

Altres Ingredients de Bolaño a Blanes :

Donació Obra Completa de Bolaño: La Biblioteca Comarcal reforçarà els exemplars dels libres de l’escriptor que actualment té en préstec, ja que la vídua de Bolaño, Carolina López, ha fet la cessió d’un lot de llibres que inclou els 21 títols de la bibliografia de Bolaño, a més a més d’un lot de 18 exemplars de la novel·la La pista de hielo. Amb aquesta cessió es completarà la col·lecció inicial que ja tenia la Biblioteca Comarcal, i amb els llibres dels quals ja es disposava d’un exemplar s’ha fet un Centre d’Interès Bolaño que estarà dipositat a la sala d’actes de l’equipament cultural amb caràcter permanent. Pel que fa al lot de llibres de La pista de hielo, la Biblioteca Comarcal n’és el seu dipositari des d’ara, però es cediran de manera itinerant pels Clubs de Lectura d’arreu de Catalunya.

Visita a l’exposició del CCCB: Des de principis de març el Centre de Cultura Contemporània de Barcelona allotja l’exposició Arxiu Bolaño 1977-2003, que fa un recorregut pel periple vital i artístic de l’escriptor que, després que va viure la seva joventut a Mèxic, va arribar a Catalunya el 1977. Per aquest motiu, s’ha plantejat la possibilitat d’organitzar una sortida des de Blanes per fer una visita guiada a l’exposició.


Data de realització: 03/22/2013 | Data de la darrera actualització: 04/12/2013

© Ajuntament de Blanes | Protecció de dades | Avís Legal

Passeig Dintre 29 | 17300 | Blanes Telèfon: 972 379 300 | Informació

Inici de la pàgina

© Ajuntament de Blanes | Passeig Dintre 29 | 17300 | Blanes | Telèfon: 972 379 300