Escut Ajuntament de Blanes Ajuntament de Blanes

Idiomes

www.blanes.cat

1.300 persones participen a la processó de divendres sant.


Camí de tornada


Menú principalNoticia publicada a la web el 04/03/2013 02:33:35 PM
ATENCIÓ: pot incloure informació no actualitzada !

SetmanaSanta_Creu1.300 persones participen a la processó de divendres sant.

La imatge del Sant Crist l’ha portat enguany Joan Salvador Surís, que ha descrit l’experiència d’inoblidable. Una de les novetats ha estat que tots els portants dels passos han anat descalços.

De les dues processons que es fan a Blanes per Setmana Santa, la més emocionant i sentida és la que es fa divendres sant, la penitencial del Sant Crist, coneguda també per la del Silenci. Aquest 2013 s’han complert els 10 anys que es va recuperar la vella tradició de què els armats desfilessin encapçalant-la, un costum que s’havia deixat de fer a mitjans de la dècada dels anys 80.

Val a dir que els Manaies de Blanes fan el recorregut invers que farà la processó mitja hora abans que comenci la mateixa. És el que es coneix com l’anunci de la processó. Minuts després, l’entrada dels manaies a la parròquia Santa Maria de retorn d’aquest recorregut que fan a pas lleuger marca l’imminent inici de la processó.


Joan Salvador Surís, portant del Sant Crist

A les 10 en punt de la nit, surten de la sagristia el portant de la creu acompanyat dels qui faran tot el recorregut al seu costat portant les forquetes.

No és fins llavors que es coneixen les identitats de tots tres, ja que es conserven en secret. Aquest any el portant del Sant Crist ha estat Joan Salvador Surís, acompanyat per Josep Lluís González i Josep Infiesta. Joan Salvador Surís feia 7 anys que estava en llista d’espera perquè l’avisessin per portar la creu, i explica que va decidir demanar-ho per una barreja de sentiment religiós i, a l’hora, perquè havia travessat un moment difícil i havia fet la prometença. Després d’haver provat l’experiència, no dubta ni un segon en contestar rotundament que si.

Tot i que no s’ha pesat mai, es calcula que la creu pot tenir un pes que s’aproxima als 80 quilos. Per això, tots els portants acostumen a fer un entrenament adequat mesos abans per suportar l’esforç físic que suposa. En el cas de Joan Salvador Surís, recorda que, tot i que sempre ha fet molt d’esport, va començar a preparar-se físicament dos mesos abans, tot i que de fet no va saber com de dura seria la prova fins que va sentir sobre d’ell el pes de la creu.

Contràriament al què podríem pensar, ja que la processó sol allargar-se durant una hora i mitja, l’experiència no se li va fer precisament llarga a en Joan Salvador, que explica que es va concentrar tant que la sensació va ser que tan sols havien passat poc més de 20 minuts. Per últim, també recorda que el moment més dur de portar el Sant Crist va ser tres dies abans de divendres sant, quan va provar el pes de la creu per primera vegada i, en un principi, va pensar que no podria fer tot el recorregut.


Més de 1.300 persones participen a la processó

Tornant a la processó, val a dir que molt abans que arribi divendres sant, els membres de la comissió que les organitzen ja porten dies de preparatius. Tal i com explica el seu portaveu, Eugeni Guinart, enguany la valoració de les dues processons que s’han fet per Setmana Santa ha estat plenament positiva. Per tant, la feina ha valgut la pena.

Abans que desfilin els 4 passos de la processó, com dèiem abans, l’encapçalen els Manaies, que el dia anterior ja han protagonitzat el relleu del capità amb el lliurament del penó que identifica al nou comandament.

Els membres de l’Associació de Manaies de Blanes, que compten amb el propi acompanyament musical, també intensifiquen els assajos els dies abans de la processó. Un dels principals motius per aquesta preparació prèvia és oferir diverses figures al llarg del recorregut.

Darrera dels manaies desfila ja el primer pas de la processó, el Natzaré, seguit pel Sant Crist, el Crist Jacent i la Dolorosa, que tanca la comitiva. Enguany una de les novetats que es va incloure és que els portants de tots els passos van anar descalços per fer tot el recorregut, que baixa pel carrer Nou, segueix pel carrer ample, tomba per passeig de Dintre, i segueix pel carrer Muralla, Raval, plaça mossèn Joan Quer i plaça de l’Església per tornar a entrar a la parròquia.

Cada pas de la processó és seguit per una multitud de penitents i de fidels que els acompanyen. Segons la comissió de processons de Blanes, aquest any el nombre de persones que han participat a la processó de divendres sant ha estat d’unes 1.300.

Una altra característica que té la processó penitencial del Sant Crist és la música, ja sigui de banda o de coral. En aquest darrer cas es tracta de la Capella de Santa Cecília, reforçada per les veus d’altres membres de corals blanenques, que es van aturant per interpretar peces religioses. La més coneguda és la del Miserere, que va escriure el blanenc d’adopció Mossèn Joan Batlle.Data de realització: 04/03/2013 | Data de la darrera actualització: 04/08/2013


© Ajuntament de Blanes | Protecció de dades | Avís Legal | Política de cookies

Passeig Dintre 29 | 17300 | Blanes Telèfon: 972 379 300 | Informació

Inici de la pàgina

© Ajuntament de Blanes | Passeig Dintre 29 | 17300 | Blanes | Telèfon: 972 379 300