Escut Ajuntament de Blanes Ajuntament de Blanes

Idiomes

www.blanes.cat

Rafael Bataller fa donació d’un quadre al govern aranès


Camí de tornada


Menú principalNoticia publicada a la web el 04/15/2013 01:34:54 PM
ATENCIÓ: pot incloure informació no actualitzada !

Rafael Bataller fa donació d’un quadre al govern aranès

El pintor blanenc ha regalat el quadre “Es Bòrdes” al govern de la Vall d’Aran, un dels quatre paradisos que l’artista sempre ha tingut com a referència en la seva trajectòria vital i pictòrica

El Conselh Generau d’Aran va organitzar dissabte passat una recepció a la seu del govern aranès que va tenir com a protagonista el pintor blanenc Rafael Bataller. El síndic d’Aran, Carlos Barrera, acompanyat del cap de Cultura i Patrimoni del govern aranès, Jèp de Montoya, van encapçalar l’acte oficial durant el qual Rafael Bataller va fer donació del quadre “Es Bòrdes”.

fotografiaLa Vall d’Aran és un dels quatre paradisos que han protagonitzat la vida i l’obra del pintor, que ha tingut residència i estudi a París, Barcelona, Formentera i Es Bòrdes (Vall d’Aran). Va ser en aquest indret dels Pirineus on Bataller i la seva esposa van poder gaudir de l’espectacle de la neu durant molts anys: “Veure nevar és un dels espectacles més bonics de la natura”, explica l’artista de la seva etapa aranesa, on va quedar especialment fascinat pel miracle de la ràpida transformació dels colors del paisatge pirinenc.

En la seva vesant com a fotògraf, les seves composicions de la Vall d’Aran han captat la transformació que experimenten els pobles aranesos amb la neu. Sobretot els d’Es Bòrdes, Benós, Begós, Arròs, Vilamòs, Salardú, Aubèrt, Arties i Vilac. També hi destaquen les imatges de construccions típiques de muntanya, amb les taulades de pissarra o balcons de fusta treballada.

L’Arxiu Municipal de l’Ajuntament de Blanes conserva el fons personal de l’artista, amb documentació de la seva carrera, així com milers de fotografies que testimonien la seva mirada artística.


Rafael Bataller. Un pintor fotògraf

Nascut a Blanes el 26 de novembre de 1920, Rafael Bataller era el fill petit de Dolors Giralt i de Tomàs Bataller, metge i fotògraf amateur. Els primers estudis de dibuix els va fer amb l’aquarel·lista Ramon Reig a l’Institut de Batxillerat de Figueres i durant la Guerra Civil va estudiar amb el pintor Àngel Planells a l’Escola d’Arts i Oficis de Blanes.

Gran aficionat a la navegació, va ser soci fundador del Club de Vela Blanes l’any 1943, al 1950 es va llicenciar a l’Escola de Belles Arts de Sant Jordi de Barcelona. Després d’ampliar coneixements de gravat amb el mestre Jaume Pla, entre 1951 i 1956, va assistir als campaments pictòrics del grup Lucerna, que va organitzar Josep Maria Garrut. També va ser al 1956 quan va aconseguir una beca per anar a París conjuntament amb Josep Roca-Sastre.

L’estiu de 1958 va rebre a Blanes un primer homenatge pels èxits assolits a París i l’escriptor Josep Maria de Sagarra li va dedicar el poema titulat “A Rafael Bataller, pintor i navegant”. Els seus amics el van batejar llavors amb el sobrenom d’Es fenòmenu, en al·lusió a la seva capacitat per destacar en tot el què es proposava, ja fos el miniaturisme, la vela, els pessebres, la pintura o la fotografia.

Tot i que la fotografia ha estat un complement a la seva activitat de pintor, l’any 1964 va guanyar el I Concurs Provincial de Diapositives en Color de Girona i al 1965 va obtenir el tercer premi i una menció honorífica al I Salón Nacional de Fotografia del Puerto de Santa Maria (Càdis).

L’any 1968 es va casar amb l’artista filipina Rosario de Oteixa. Des d’aleshores, més enllà de la seva residència a Barcelona, tots dos varen cercar la bellesa i la inspiració a llocs com a Blanes, Formentera, París o la Vall d’Aran. Durant dècades, Bataller s’ha anat fent un reputat nom com a pintor, exposant per exemple a l’acreditada Sala Parès, i ha rebut nombrosos homenatges i distincions.

Un dels reconeixements és el què li va fer l’Ajuntament de Blanes l’any 1997 al designar-lo perquè fes el pregó de la Festa Major de Santa Anna. Va ser en aquesta faceta com a pregoner quan Rafael Bataller va tornar a demostrar la seva personalitat d’home culte, elegant i amb una habilitat especial per a les relacions humanes. Per últim, també cal remarcar el premi Sant Jaume que va rebre l’any 2011 per part del Consell Insular de Formentera.

fotografia fotografia
Data de realització: 04/15/2013 | Data de la darrera actualització: 04/22/2013

© Ajuntament de Blanes | Protecció de dades | Avís Legal

Passeig Dintre 29 | 17300 | Blanes Telèfon: 972 379 300 | Informació

Inici de la pàgina

© Ajuntament de Blanes | Passeig Dintre 29 | 17300 | Blanes | Telèfon: 972 379 300