Escut Ajuntament de Blanes Ajuntament de Blanes

Idiomes

www.blanes.cat

Es presenta la ruta literària Bolaño a Blanes, un recorregut per l’itinerari vital i literari de l’escriptor


Camí de tornada


Menú principalNoticia publicada a la web el 07/23/2013 09:56:40 PM
ATENCIÓ: pot incloure informació no actualitzada !

Es presenta la ruta literària Bolaño a Blanes, un recorregut per l’itinerari vital i literari de l’escriptor

La presentació l’han encapçalat l’alcalde de Blanes, el conseller de Cultura de la Generalitat, acompanyats de la família de Roberto Bolaño en un dels 17 indrets de la ruta: la Biblioteca Comarcal

Avui al vespre ha tingut lloc a la sala d’actes Roberto Bolaño de la Biblioteca Comarcal de Blanes la presentació de l’ingredient més destacat del programa d’homenatge que s’està celebrant al 2013 coincidint amb el desè aniversari de la mort de l’escriptor. Es tracta de la ruta literària Bolaño a Blanes, un acte que han encapçalat l’alcalde de Blanes, Josep Marigó, i el conseller de Cultura de la Generalitat, Ferran Mascarell.

La presentació també ha comptat amb la participació la vídua de Roberto Bolaño, Carolina López; de la regidora de Cultura de l’Ajuntament de Blanes, Lara Torres; regidors i regidores del consistori blanenc i representants de la comissió que s’encarrega de l’organització del cicle Bolaño a Blanes: Lourdes Domenech Cases, autora dels textos de la ruta; Toni Reyes, director de l’Arxiu Municipal; Glòria Sánchez, presidenta de l’AFIC (Agrupació Fotogràfica i Cinematogràfica de Blanes) i Gemma Ciuró, directora de la Biblioteca Comarcal de Blanes.


Quan els membres de la Comissió Bolaño van plantejar quines activitats havien d’organitzar-se per homenatjar l’escriptor, una de les qüestions que sempre van tenir molt clara era que calia elaborar una ruta literària sobre l’escriptor. Es volia donar resposta al gran nombre de visitants que des de fa uns anys s’ha registrat a Blanes, per conèixer més detalls del particular univers de Bolaño.

Això és perquè la intensitat de la seva narrativa ha atret al municipi de la Costa Brava visitants provinents d’arreu del món, principalment de Sud Amèrica i Estats Units. Aquests turistes culturals vénen a Blanes havent llegit l’obra de Bolaño i arriben aquí a la recerca dels espais que són part de la seva vida i obra, amb l’objectiu de retrobar en la realitat el què fins llavors han viscut a través de la ficció literària.


Ruta Bolaño a Blanes: un recorregut per l’itinerari vital i literari

La ruta està formada per 17 punts o fites que ressegueixen els espais vitals de l’escriptor, un recorregut que s’enceta justament a l’estació de tren de Blanes que el va veure arribar l’any 1985. En aquesta primera fita, el punt d’inici de la ruta, hi ha una segona placa complementària amb informació general de tots els punts que la composen, perquè el viatger cultural sàpiga quin recorregut l’espera.


Els 17 punts estan senyalitzats amb una placa (12) o un tòtem (5), en quatre llengües: català, castellà, anglès i francès. Cadascun d’ells fa un apropament al territori a través d’una nota biogràfica i una cita literària de procedència diversa: entrevistes, articles periodístics, novel·les, ... També s’acompanya la descripció de la fita amb fotografies realitzades per membres de l’Agrupació Fotogràfica i Cinematogràfica de Blanes, que tenen la finalitat d’acostar el paisatge urbà al visitant de manera vivencial i mostrar els canvis que han patit alguns indrets amb el pas del temps.

Després de la primera fita situada a l’estació de tren, les restants dibuixen un itinerari força lineal, que va des del barri dels Pins fins a Centre Vila, passant pel Racó d’en Portas. Entre els indrets inclosos a la ruta s’hi troben des dels llocs on va viure, fins a diversos establiments que freqüentava, passant pels dos estudis que va tenir l’autor i per racons naturals de Blanes que fascinaven a Bolaño.


A banda de la senyalització, per poder seguir la ruta l’Ajuntament ha editat uns tríptics desplegables i una publicació de mà, en format llibret. Els fulletons es distribueixen a través de tots els punts d’atenció pública municipal de l’Ajuntament de Blanes, és a dir, les Oficines de Turisme, la Biblioteca Comarcal, l’Oficina de l’AMIC, l’Arxiu Municipal, etc. Per la seva banda, el llibret es pot aconseguir físicament demanant-lo a l’Oficina de Turisme de la plaça de Catalunya.

El material de suport de la ruta literària Bolaño a Blanes és gratuït, tant el tríptic com el llibret. En el cas del llibret se n’han editat 1.000 exemplars en cadascuna de les dues llengües, català i castellà. Les guies en anglès i francès estan disponibles a la Xarxa i són accessibles a través del codi QR. Està previst augmentar el número de traduccions a altres llengües, com ara l’alemany. Pel que fa als tríptics, s’ha fet un tiratge de 5.000 exemplars que inclouen una introducció en quatre idiomes: català, castellà, anglès i francès.

A cada punt senyalitzat hi ha un codi QR que enllaça amb una plana web on està penjat el llibret elaborat pels membres de la Comissió Bolaño. D’aquesta manera, si es disposa d’un smart phone hi ha la possibilitat de seguir la ruta sense disposar físicament del llibret.


Propers actes per tancar el cicle d’homenatge a Bolaño

Després que avui s’ha presentat la ruta literària, el programa d’activitats Bolaño a Blanes continuarà de cara a la tardor amb diversos actes que s’estan acabant de perfilar. Un d’ells tindrà lloc el proper mes de setembre, quan es farà la presentació de la maleta pedagògica Roberto Bolaño en el aula coincidint amb l’inici del curs escolar

El material didàctic va ser presentat el 28 de maig al Centre de Cultura Contemporània de Barcelona i es tracta d’una proposta educativa per difondre la vida i l’obra de Bolaño entre els alumnes de segon cicle de secundària i batxillerat. La maleta pedagògica ha estat elaborada per un grup de professors de llengua i literatura castellana, amb el suport del Centre de Recursos Pedagògics La Selva II de Blanes.

Igualment, s’està treballant en la possibilitat que es pugui representar al Teatre de Blanes l’obra de Bolaño El policia de las ratas. Per últim, el proper número de la revista Blanda que edita amb caràcter anual l’Arxiu Municipal, inclourà un espai sobre l’escriptor.

Ruta Literària Bolaño a Blanes

FitaLlocSenyalització
1Estació de TrenPlaca
2Antiga Botiga de bijuteria, C/Cristòfor Colom, 28Placa
3Hogar del Productor, Pg. de S’AbanellPlaca
4Vídeo Club Serra, C/Tarradellas, 5Placa
5 Habitatge familiar, C/Aurora, 2Placa
6Biblioteca ComarcalTòtem
7Passeig de la Marina, al costat de l’Escola Joaquim RuyraPlaca
8Passeig Cortils i VietaTòtem
9Llibreria Sant Jordi, Rambla Joaquim Ruyra, 16Placa
10Antic Restaurant Can Dimas, C/Hospital, 18Placa
11Joker Jocs, C/Bellaire 37-39Placa
12Antiga Pastisseria Planells, Passeig de Dintre, 42Placa
13 Estudi de Bolaño, Carrer del Lloro, 23Placa
14Habitatge FamiliarTòtem
15Antiga Papereria Bitlloch, Carrer Ample, 29Tòtem
16Farmàcia Oms, Carrer Nou, 29Placa
17Darrer Estudi de Bolaño, Rambla Joaquim Ruyra, 32Tòtem


Data de realització: 07/23/2013 | Data de la darrera actualització: 07/24/2013


© Ajuntament de Blanes | Protecció de dades | Avís Legal | Política de cookies

Passeig Dintre 29 | 17300 | Blanes Telèfon: 972 379 300 | Informació

Inici de la pàgina

© Ajuntament de Blanes | Passeig Dintre 29 | 17300 | Blanes | Telèfon: 972 379 300