Escut Ajuntament de Blanes Ajuntament de Blanes

Idiomes

www.blanes.cat

Blanes recorda els anys 60 i 70 a través de l’exposició del fotoperiodista Juli Barber


Camí de tornada


Menú principalNoticia publicada a la web el 07/24/2013
ATENCIÓ: pot incloure informació no actualitzada !

Blanes recorda els anys 60 i 70 a través de l’exposició del fotoperiodista Juli Barber

L’exposició l’organitza l’Arxiu Municipal i inclou un recull del fotoperiodista blanenc que van ser publicades a Recvll, Los Sitios, L’Indépendant i El Noticiero Universal

La Sala Maria Luisa García-Tornel ha allotjat aquest vespre la inauguració de l’exposició Blanes notícia (1967-1977). Les Fotografies de Juli Barber, que es podrà visitar en aquesta sala municipal fins el 8 de setembre de 2013. L’alcalde de Blanes, Josep Marigó, i l’autor de les fotografies, Juli Barber, han encapçalat l’acte inaugural que també ha comptat amb la participació de la responsable política de l’Arxiu Municipal, Susana Ramajo, el cap de l'Arxiu Municipal, Toni Reyes, així com els fills del fotògraf, l'Enric i la Roser.


Organitzada per l’Ajuntament a través de l’Arxiu Municipal, l’exposició inclou una tria de 150 imatges de Juli Barber i Andreu –nascut a Blanes l’any 1950- que representen una petita part del seu extens fons personal. Aquest legat està format per més de 10.000 fotografies que es conserven a l’arxiu, i part d’aquestes instantànies van ser publicades a la secció Blanes Notícia de la revista local Recvll, així com als rotatius Los Sitios, L’indépendant i El Noticiero Universal.


A través d’aquestes fotografies, els visitants de l’exposició podran viatjar al Blanes dels anys 60 i 70, a través de cinc apartats que fan memòria de com era la vida quotidiana, els esports, la festa, el paisatge i la terra i el mar en aquella època. Va ser durant aquest període quan el municipi va viure grans transformacions urbanístiques, van néixer nous barris i va començar el boum turístic.


Un altre atractiu afegit de l’exposició és l’interès intergeneracional que despertarà la seva visita, ja que les imatges de Barber ens transporten a un Blanes en què la gent gran d’avui eren els adults d’aleshores, i la gent de mitjana edat actual eren els nens i nenes i els adolescents d’aquella època. Així doncs, els joves d’ara hi veuran el Blanes dels seus pares i avis i, qui més qui menys, notarà més d’un canvi.


Amb el lliurament d’aquest fons fotogràfic a l’Ajuntament de Blanes, l’Arxiu Municipal i la població han enriquit el seu patrimoni històric, tot i que cal dir que en l’actualitat Juli Barber continua la seva passió per la fotografia a través de la càmera digital. Ho fa amb les mateixes ganes i il·lusió que fa dècades ja el van moure a deixar el seu testimoni imprès.

A banda de les fotografies que s’inclouen a la mostra, també s’ha editat un catàleg –del qual s’ha fet una tirada de 400 exemplars- que inclou més de 300 imatges de Juli Barber agrupades amb els mateixos apartats temaris que hi ha a l’exposició, així com sengles estudis sobre l’obra i figura del fotoperiodista a càrrec d’Antoni Reyes i del tècnic de l’Arxiu, Aitor Roger. Igualment, s’ha fet una selecció fotogràfica que ha servit per fer el muntatge d’un audiovisual musical que es podrà visionar formant part de l’exposició.

L’exposició Blanes notícia (1967-1977). Les Fotografies de Juli Barber que, com dèiem, estarà allotjada a la sala municipal del carrer Ample fins el 8 de setembre, es podrà visitar de dilluns a diumenge de 18’30 a 21’30 h.

Perfil Biogràfic de l’autor

Juli Barber i Andreu va néixer a Blanes un 20 de novembre de 1950. Els Barber vivien en una petita casa amb hort situada al carrer de la Riera Alta, prop de la carretera de Lloret. Quan feia pocs dies que havia fet els 14 anys entrà a treballar als tallers de caldereria de l’empresa SAFA. Allà va conèixer en Joaquim Abril, que va ser qui l’engrescà a fer de corresponsal gràfic per a la revista Recvll fent el seguiment dels actes més importants que es desenvolupaven a la vila per a la secció Blanes Notícia.


Durant aquells anys del final del franquisme Recvll organitzà i participà en molts actes en defensa de la llengua i la cultura catalanes, esdeveniments dels quals va deixar proves gràfiques. Barber també va col·laborar amb el diari L’Indépendant, en la seva edició de la Costa Brava entre els anys 1968 i 1976, i va fer alguna feina per al Noticiero Universal, Los Sitios i Villa de Blanes.

Es podria considerar Barber un fotoperiodista autodidacte. Tot i això, va tenir un bon padrí en l’art de la fotografia: el fotògraf professional Josep Romaní, Josepet. Va ser col·laborant amb ell que va aprendre la tècnica de l’ofici. També va treballar amb el fotògraf Planchart de Calella i va ser membre de l’AFIC, l’Associació Fotogràfica i Cinematogràfica de Blanes.

Després de tornar del servei militar va disminuir força la seva activitat fotogràfica, també va baixar el nombre col·laboracions a Recvll i, a partir de 1975, ja pràcticament no en va fer més. Els anys posteriors es dedicà a la fotografia de caire familiar i va començar a conrear la fotografia digital

Data de realització: 07/24/2013 | Data de la darrera actualització: 07/25/2013


© Ajuntament de Blanes | Protecció de dades | Avís Legal | Política de cookies

Passeig Dintre 29 | 17300 | Blanes Telèfon: 972 379 300 | Informació

Inici de la pàgina

© Ajuntament de Blanes | Passeig Dintre 29 | 17300 | Blanes | Telèfon: 972 379 300