Escut Ajuntament de Blanes Ajuntament de Blanes

Idiomes

www.blanes.cat

Espectacular simulacre de Salvament Marítim i Protecció Civil


Camí de tornada


Menú principalNoticia publicada a la web el 09/02/2013 05:36:54 PM
ATENCIÓ: pot incloure informació no actualitzada !

Espectacular simulacre de Salvament Marítim i Protecció Civil

En l’exercici que simulava el rescat d’un passatger a un vaixell d’esbarjo va intervenir l’Helimer amb base a Reus i l’embarcació de Protecció Civil de Blanes

Divendres passat va volar sobre el cel de Blanes l’helicòpter Helimer 218 de Salvament Marítim de Tarragona, que té la seva base a l’Aeroport de Reus. Aquesta vegada no era aquí per intervenir en un operatiu real, sinó per protagonitzar el què necessiten fer periòdicament els efectius d’emergència: simulacres per posar a prova tant l’equip humà com tècnic. Es tracta que es treballi amb la mateixa atenció i minuciositat amb què cal fer-ho en situacions reals, posant atenció en la seguretat i l’efectivitat, però amb la tranquil·litat que es tracta d’un exercici, d’un simulacre.

Precisament el prestigi que té Blanes en matèria de seguretat i emergències va fer que Salvament Marítim, organisme que depèn del Ministeri de Foment de l’Estat Espanyol, triés aquest municipi per fer un dels exercicis de simulacre que efectuen regularment. En la simulació, que es va fer entre les tres i les quatre de la tarda, van intervenir, a banda de l’helicòpter, l’embarcació de vigilància, salvament i rescat de Protecció Civil de l’Ajuntament de Blanes, que va donar suport per mar al mitjà aeri.


En el simulacre es van fer els mateixos passos que en un cas real i la zona de Blanes que es va triar com escenari va ser al nord de la roca de Sa Palomera. Després d’identificar la nau a qui s’havia de donar suport, des de l’helicòpter es va llençar una bengala que senyalitzava l’àrea del mar on es trobava l’embarcació d’esbarjo.

Operatiu de rescat a un vaixell d’esbarjo

Poc després un dels membres de la tripulació de Salvament Marítim es va despenjar des de l’helicòpter fins al mar per pujar a l’embarcació on hi havia la persona amb problemes de salut a qui calia evacuar. Per no posar en risc la vida de les persones, en un exercici de simulacre les evacuacions i rescats es fan amb l’ajut d’un maniquí, tal i com es va fer divendres passat a Blanes.

L’anècdota va ser que les condicions meteorològiques van contribuir a donar encara més veracitat a l’hipotètic cas de rescat, ja que bufava fort vent de llevant i havia la mar alterada. De fet, l’embarcació a qui es tractava d’ajudar primer estava situada a la banda nord de la roca de Sa Palomera, i quan va acabar l’exercici els corrents marins l’havien traslladat a la banda sud.


Pels homes i dones que formen part dels equips de rescat en emergències resulta imprescindible intervenir en aquest tipus de simulacres que, a banda de contribuir a la seva formació continuada, també serveixen per posar en pràctica material i procediments que quan es tracta d’una situació real de vegades no es poden plantejar, ja que interessa actuar el més ràpidament possible per salvar vides.

Així ho entén el cap de Protecció Civil de Blanes, que també organitza regularment simulacres amb els efectius del Servei de Vigilància i Socorrisme de les platges del municipi. De fet, l’estiu de l’any 2010 l’helicòpter de Salvament Marítim ja va ser a Blanes per participar en un simulacre de rescat organitzat pel departament municipal.

Simulacre superat per la realitat l’endemà

L’espectacularitat de l’operatiu va concentrar divendres passat nombroses persones dalt del cim de Sa Palomera, l’escenari ideal per poder contemplar millor tot el desplegament. Si bé hi havia espectadors que sabien que el què estava veient era un simulacre, també va haver-hi moltes persones que pensaven que realment s’estava fent un rescat.

Aquest mateix helicòpter que divendres va ser a Blanes, l’Helimer 218, tot just l’endemà dissabte va intervenir en un cas real prou extrem. La tripulació de l’helicòpter va haver de recollir i traslladar en alta mar un nadó que sobtadament s’havia posat malalt mentre viatjava amb la seva mare a bordo d’un ferri que feia el trajecte entre Eivissa i Barcelona.

En aquest operatiu un dels tripulants de l’helicòpter es va despenjar per un cable igual que ho va fer a Blanes per poder pujar el nadó a l’helicòpter i traslladar-lo després fins a l’Hospital Sant Pau de Barcelona. Una vegada més, la realitat va superar la ficció tot just unes hores més tard.

Data de realització: 09/02/2013 | Data de la darrera actualització:

© Ajuntament de Blanes | Protecció de dades | Avís Legal

Passeig Dintre 29 | 17300 | Blanes Telèfon: 972 379 300 | Informació

Inici de la pàgina

© Ajuntament de Blanes | Passeig Dintre 29 | 17300 | Blanes | Telèfon: 972 379 300