Escut Ajuntament de Blanes Ajuntament de Blanes

Idiomes

www.blanes.cat

Aitor Roger presenta el llibre i l’exposició “Els nous blanencs. Joves i Immigració”


Camí de tornada


Menú principal



Noticia publicada a la web el 02/18/2014
ATENCIÓ: pot incloure informació no actualitzada !

Llibre i Expo Aitor Roger Nous BlanencsAitor Roger presenta el llibre i l’exposició “Els nous blanencs. Joves i Immigració”

L’historiador blanenc ha fotografiat una setantena de joves que provenen de diversos països. Ahir es va presentar el llibre i es va inaugurar l’exposició

Casa Saladrigas de Blanes va allotjar ahir al vespre la inauguració de l’exposició fotogràfica Els nous blanencs. Joves i immigració, que es podrà visitar fins el 9 de març. L’acte va ser precedit per la presentació del llibre que s’ha editat sobre aquesta mateixa exposició, amb textos i fotografies de l’historiador blanenc Aitor Roger.


Fotos: Quim Llorens
La presentació del llibre, que es va allotjar al Centre Catòlic, va anar a càrrec d’Èric Bertran, sotsdirector de la Fundació Nous Catalans. Bertran, que també ha escrit el pròleg del llibre, va destacar: “A la vida no hi ha solucions màgiques, la cohesió i el sentiment de pertinença no es crea d’un dia per l’altre, però sí treballant-hi cada dia. Al cap i a la fi a Blanes fins fa poc es parlava d’immigrants i ara, en canvi, es parla de nous blanencs. D’aquí a uns anys s’editarà un llibre com aquest que es dirà simplement “Blanencs”. Encara és d’hora, però aquest arribarà i aleshores ja haurem guanyat”.

Posteriorment l’autor del llibre i de les fotografies que es recullen a l’exposició, Aitor Roger, es va encarregar d’explicar als assistents el més destacat de tots dos elements.

Una mirada a la realitat dels joves nascuts a l’estranger

Els nous blanencs. Joves i immigració vol ser alguna cosa més que una exposició fotogràfica que recull un centenar de retrats en blanc i negre. A través de les fotografies i de l’edició del llibre es vol donar a conèixer la realitat dels joves que viuen a Blanes, però que han nascut a l’estranger.

Ho fa a través de la càmera d’Aitor Roger, que ha fotografiat un total de 67 joves d’edats compreses entre els 18 i 30 anys, aproximadament. Els nous blanencs que ara arriben al municipi gironí provenen de territoris força llunyans i variats, un fet que queda amplament demostrat a través de l’exposició.



Els seus protagonistes han nascut als països que actualment tenen més presència a Blanes: Marroc, Gàmbia, Romania, Senegal, Argentina, Itàlia, Rússia, Uruguai, Colòmbia i la República Dominicana. La resta són nascuts a Brasil, Cuba, Xile, Hondures i Equador. A través d’aquests joves, es pot conèixer una part de la realitat juvenil blanenca completada amb dades recollides en entrevistes personals i els registres estadístics oficials del municipi.

Un dels objectius que ha mogut l’autor a endegar aquest projecte ha estat que es pugui descobrir d’una manera didàctica però artística a l’hora una radiografia d’aquest segment de joves blanencs. Així, segons Aitor Roger; “El què he volgut fer és donar l’oportunitat d’observar la multiculturalitat que cada vegada és més present als carrers, als centres educatius, als equipaments esportius o a les entitats que tenim al nostre municipi”

En aquest sentit, Blanes és una ciutat de gairebé 40.000 habitants, on més de 7.000 persones han nascut a l’estranger. A l’exposició hi ha una petita representació d’aquest segment perquè formi part d’un engrescador projecte que combina l’art de la fotografia amb la presentació d’unes dades d’interès sobre la procedència i la integració dels nous blanencs, molts d’ells arribats en el transcurs de la darrera dècada.

Aitor Roger també té clar que vol aconseguir alguna cosa més que fer gaudir a través del seu art fotogràfic. Vol que el públic que visiti la seva exposició o llegeixi el seu llibre reflexioni: “Els joves que he retratat tenen una mirada alegre i optimista, però en el pensament de tots ells també hi ha una realitat que no defugen. L’actual situació de crisi està provocant que pensin en el futur amb preocupació. De fet, alguns d’ells ja s’estan plantejant la possibilitat d’haver de construir una vida fora de Blanes, i fins i tot n’hi ha que ja han tornat als seus països d’origen”.


La inauguració de l’exposició es va completar amb una mostra gastronòmica i música dels llocs d’origen d’aquests joves blanencs, la major part dels quals van assistir també com a protagonistes de la vetllada. D’altra banda, el proper 8 de març, coincidint amb els darrers dies en què la mostra estarà en marxa, hi haurà una actuació musical a càrrec del Cor de Cambra Sota Palau. La formació vocal blanenca oferirà un Petit Concert Multiculti, i la vetllada es completarà amb una visita guiada a l’exposició oberta a la participació de tothom.


Paral·lelament, durant els dies en què l’exposició estigui oberta al públic, fins el 9 de març, també s’ha ofert als centres escolars del municipi la possibilitat que puguin fer una visita guiada acompanyats del seu autor.

Per a la realització del llibre i l’exposició, Aitor Roger ha comptat amb el recolzament de l’Ajuntament de Blanes, la Fundació La Caixa, l’Associació Andalusa d’Ardalenys i Amics d’Ardales, l’Ajuntament d’Ardales, la revista Recvll, l’Arxiu Municipal de Blanes i l’empresa de disseny gràfic i publicitat RD Studio.





Data de realització: 02/22/2014 | Data de la darrera actualització: 02/22/2014


© Ajuntament de Blanes | Protecció de dades | Avís Legal | Política de cookies

Passeig Dintre 29 | 17300 | Blanes Telèfon: 972 379 300 | Informació

Inici de la pàgina

© Ajuntament de Blanes | Passeig Dintre 29 | 17300 | Blanes | Telèfon: 972 379 300