Escut Ajuntament de Blanes Ajuntament de Blanes

Idiomes

www.blanes.cat

Més d’un miler de persones es manifesten per donar suport als treballadors de l’antiga SAFA


Camí de tornada


Menú principalNoticia publicada a la web el 03/17/2014 08:39:37 PM
ATENCIÓ: pot incloure informació no actualitzada !

MANIFESTACIO 17 MARÇ NYLSTARMés d’un miler de persones es manifesten per donar suport als treballadors de l’antiga SAFA

Entre els participants a la manifestació hi havia l’alcalde i regidors de l’Ajuntament, partits polítics, sindicats, entitats de diferents àmbits, així com ciutadans de Blanes

La resposta a la crida feta durant aquests darrers dies pel Comitè d’Empresa de la factoria Nylstar de Blanes perquè es recolzessin les mobilitzacions ha estat aquesta tarda prou eloqüent. Al voltant d’unes 1.000 persones han participat a la manifestació, que ha transcorregut encapçalada per una pancarta que portaven representants del Comitè d’Empresa i on es podia llegir: “Els treballadors de Nylstar diem prou”


A banda de la presència de diversos membres del Comitè d’Empresa de Nylstar, així com de nombrosos treballadors i treballadores de la factoria, també han participat a la manifestació l’alcalde de Blanes, Josep Marigó; regidors i regidores de l’Ajuntament; representants de totes les forces polítiques; sindicats; i entitats de diferents àmbits d’arreu del municipi. També hi eren presents ciutadans i ciutadanes que, a títol personal, no s’han volgut perdre la oportunitat d’aportar el seu grà de sorra per defensar el futur de la històrica factoria blanenca.


La manifestació ha començat pels volts de les sis de la tarda a les portes de la fàbrica, i ha fet un recorregut a peu que ha finalitzat davant l’Ajuntament. Donat que l’empresa Nylstar està situada fora del nucli urbà, la manifestació ha cobert una distància de més de 2 quilòmetres. Al llarg del seu recorregut els membres del Comitè d’Empresa han fet tan sols una aturada carregada de simbolisme: davant l’antiga locomotora de tren de SAFA que ara fa 20 anys va ser cedida a l’Ajuntament com element decoratiu d’una de les rotondes de l’avinguda d’Europa.


Un cop arribats a l’edifici consistorial, una part dels manifestants encapçalats pels representants del Comitè d’Empresa, partits polítics i altres entitats que s’han mobilitzat han pujat dalt la Sala de Plens de l’Ajuntament. Allí, el president del Comitè d’Empresa, Antonio Rodríguez, s’ha adreçat als assistents agraint abans que res a tothom el recolzament que hi ha hagut en la mobilització per, tot seguit, entrar en matèria:


Manifest del Comitè d’Empresa de Nylstar Blanes :

“Els treballadors/-es de Nylstar volem agrair a tots aquells que ens estan recolzant en aquests moments. Ajuntament, partits polítics, sindicats, associacions, a nivell particular... No donem noms per no deixar-nos a ningú.

En nom de la crisi ens volen desmuntar el sistema social. Per desgràcia, aquest problema no és només de Nystar, haurem de re-aprendre a sortir al carrer, com ho van fer els nostres pares i avis. Sobretot, els joves s’han d’organitzar. Si no els agrada el què tenim que inventin un altre model, però sobretot que s’organitzin, perquè individualment no s’arriba a res més que a la misèria, que és on ens estan portant.

Nylstar (SAFA), l’any passat va complir 90 anys. En noranta anys s’han succeït moltes crisis i hem sabut resistir. En els darrers 30 anys el tèxtil a Catalunya gairebé ha desaparegut i hem resistit. De Safa varem passar a Rhône-Poulenc, al grup Nylstar que ha desaparegut i hem resistit. Estem convençuts que la pau social seguida amb la negociació i el compromís dels treballadors tindrà alguna cosa a veure. Treballadors als qui ara volen anular i individualitzar, i no ho aconseguiran.


Volen canviar el sistema productiu, Nylstar (SAFA) ha canviat moltes vegades aquest sistema, això no és nou, els treballadors no ens neguem pas. Només volem que se’ns escolti; Qui pot conèixer millor la fabricació que qui està en els llocs de treball?

Han comprat la marca Meryl com a símbol de qualitat, Nylstar Blanes va ser una part important del prestigi d’aquesta marca, i si no fabriquem qualitat es perdrà la credibilitat de Nylstar i perdrem els clients.

Les empreses no es fan rentables rebaixant salaris. Nosaltres no podem competir amb els productes barats, hem de produir productes amb valor afegit i amb innovació. Els treballadors i treballadores de Nylstar estem convençuts que l’empresa és viable, i que hem de tornar a la negociació i a la pau social. Per tant, demanem a la direcció de l’empresa que reconsideri els passats acomiadaments i els faci nuls.


SAFA en els anys 60 i 70 va ser un referent en la lluita pels drets socials, ens han canviat el nom, però l’esperit de SAFA segueix viu. Que no ho oblidi ningú.

El Comitè d’Empresa us torna a agrair pel recolzament mostrat”

Mobilitzacions per garantir el futur dels treballadors

El desencadenant perquè el Comitè d’Empresa de Nylstar hagi convocat diverses mobilitzacions i accions reivindicatives és l’anunci que va fer la direcció de la factoria, ara fa uns dies, comunicant l’acomiadament de 13 treballadors de la plantilla. Aquesta notícia, afegida a l’ERO temporal que es va fer durant els mesos de desembre i gener passats al 75% de la plantilla, ha preocupat els treballadors, que temen que el proper pas no siguin nous acomiadaments o, fins i tot, que estigui en perill la continuïtat de la pròpia Nylstar a Blanes.


Per defensar els seus drets, els treballadors reclamen que l’empresa negociï els canvis amb el Comitè d’Empresa per afrontar els canvis que es vulguin introduir des de la direcció d’una manera pactada. Actualment formen part de la plantilla 250 treballadors, després que la factoria havia arribat a aplegar-ne 2.300 en el seu punt més àlgid de producció, a principis dels anys 70.

Data de realització: | Data de la darrera actualització: 03/18/2014


© Ajuntament de Blanes | Protecció de dades | Avís Legal | Política de cookies

Passeig Dintre 29 | 17300 | Blanes Telèfon: 972 379 300 | Informació

Inici de la pàgina

© Ajuntament de Blanes | Passeig Dintre 29 | 17300 | Blanes | Telèfon: 972 379 300