Escut Ajuntament de Blanes Ajuntament de Blanes

Idiomes

www.blanes.cat

Josep Ma Fonalleras parla a Blanes sobre l’art i ofici d’escriptor


Camí de tornada


Menú principalNoticia publicada a la web el 03/21/2014 03:39:12 PM
ATENCIÓ: pot incloure informació no actualitzada !

Recvll_50Josep Ma Fonalleras parla a Blanes sobre l’art i ofici d’escriptor

La xerrada-col·loqui que es va fer ahir a la Biblioteca Comarcal forma part del cicle organitzat en motiu dels 50 anys de Premis Recvll amb autors guardonats durant aquests anys

La sala d’actes de la Biblioteca Comarcal de Blanes va acollir ahir al vespre una interessant xerrada-col·loqui a càrrec de l’escriptor i articulista gironí Josep Maria Fonalleras, dins el cicle de celebració dels 50 anys de Premis Recvll. Des de l’any passat, aquest equipament cultural acull amb caràcter mensual una xerrada amb escriptors i escriptores que, al llarg del mig segle de vida que enguany compleixen els premis literaris, han estat guardonats en alguna de les seves categories.


En el cas del convidat d’ahir a la nit, Josep Maria Fonalleras va guanyar el Premi Rafel Cornellà/Joaquim Abril de Retrat Literari l’any 1983. Precisament durant els primers minuts de la xerrada l’autor va recordar què va significar per a ell 30 anys enrere guanyar aquest guardó que ja llavors era considerat tot un honor. Fonalleras va recordar que va venir a Blanes molt emocionat per recollir el premi acompanyat de la seva família: “Veient la gent que havia guanyat fins llavors aquest premi, va significar una satisfacció molt important”.

Tal i com va explicar Fonalleras, de fet va ser arran de guanyar el premi literari blanenc quan va entendre que potser l’ofici de ser escriptor formava part de la seva vida. Aquesta confessió va servir l’autor per enllaçar amb el següent argument de la seva xerrada: les raons que mouen els escriptors a dedicar-se a aquest art, així com les diferències entre les diferents manifestacions per les que es poden decantar.


Respecte la primera qüestió, el protagonista de la xerrada va decantar-se per l’explicació que donava Gabriel García Márquez: “Jo escric perquè m’estimin”, explicant que la preferia a d’altres potser perquè és la més honesta que pot arribar a donar un escriptor. Igualment, també va remarcar la obligació que té l’escriptor de narrar de la millor possible una ficció i fer-la creïble pel lector, que accepta el contracte tàcit de creure’s com si fos una realitat el què llegeix. Sobre aquesta mateixa qüestió, va sentenciar: “Jo em sento satisfet si aconsegueixo que el lector vegi alguna part d’ell mateix quan llegeix un llibre meu”.

Per últim, abans d’encetar un animat col·loqui amb els participants, Josep Maria Fonalleras també va defensar la novel·la curta com un dels millors gèneres literaris, ja que “L’essència de l’art és reflectir d’una manera concentrada una història”. Per aquest motiu, va posar com exemple la novel·la “14”, de Jean Echenoz, lloant-la especialment perquè va explicar que havia après molt més del què va significar la primera guerra mundial en les 95 pàgines de què consta, que no pas en un llibre que pugui ser molt més extens.


La propera xerrada que tindrà lloc a la Biblioteca Comarcal de Blanes en motiu del cicle dels 50 anys de Premis Recvll tindrà lloc el 27 d’abril, i anirà a càrrec de l’escriptor Màrius Sampere.Data de realització: | Data de la darrera actualització: 03/21/2014


© Ajuntament de Blanes | Protecció de dades | Avís Legal | Política de cookies

Passeig Dintre 29 | 17300 | Blanes Telèfon: 972 379 300 | Informació

Inici de la pàgina

© Ajuntament de Blanes | Passeig Dintre 29 | 17300 | Blanes | Telèfon: 972 379 300