Escut Ajuntament de Blanes Ajuntament de Blanes

Idiomes

www.blanes.cat

Les Brigades Municipals rehabiliten mig quilòmetre de bancs del Passeig de Mar


Camí de tornada


Menú principalNoticia publicada a la web el 04/11/2014 10:52:08 AM
ATENCIÓ: pot incloure informació no actualitzada !

Les Brigades Municipals rehabiliten mig quilòmetre de bancs del Passeig de Mar

L’objectiu és que tots els bancs de fusta, que es van instal·lar per primera vegada fa 20 anys, puguin estar reparats abans que comenci la temporada turística d’estiu

Ahir dijous es va instal·lar un dels darrers bancs del passeig Cortils i Vieta de Blanes que s’estan acabant de rehabilitar. Els bancs estan situats al tram de passeig de mar situat entre la plaça Catalunya i el carrer Santa Anna, on està situat el Banc dels Músics i el Monument al Sardanista. Amb més de 400 metres d’allargada, aquest és el tram que disposa de la major amplada per passejar arran de mar i gaudir de la badia de Blanes.

Al llarg d’aquest espai hi ha instal·lats 20 bancs de fusta de grans dimensions i llargària diferent –entre els 11 i els 13 metres- perquè es pugui gaudir còmodament assegut de les vistes per un costat i del continuat anar i venir de vianants per l’altre, ja que té seients a les dues bandes. Els bancs es van instal·lar per primera vegada el juny de l’any 1994, quan es va concloure la construcció de l’aparcament soterrat i la urbanització del passeig.


Des que es van instal·lar per primer cop s’havien anat fent reparacions puntuals d’algun dels seus elements, però mai no s’havia afrontat una rehabilitació íntegra i completa de tots els elements. Per dur-ho a terme, l’Ajuntament de Blanes ha comptat amb la meticulosa feina que estan fent els treballadors de les Brigades Municipals.

Els qui s’han encarregat dels principals treballs han estat els equips de fusteria i pintura que encapçalen Theo Van Vergen i Antoni Gallego Ginés, respectivament. També ha estat cabdal el treball de l’equip de les Brigades Municipals que s’encarrega del transport, de manera que en total, la reforma implica la suma de la feina de cinc persones coordinades pel cap d’aquest servei, Josep Maria Escribano.

El regidor de Manteniment de la Ciutat i dels Edificis Públics, Manel Verde, s’ha mostrat molt satisfet del treball que estan efectuat les Brigades Municipals: “Ja feia temps que ens preocupava l’estat de deteriorament en què es trobaven els bancs de fusta del passeig. Al ser un dels llocs més transitats pels nostres visitants, enteníem que calia revaloritzar aquests seients i tornar-los a fer atractius per seure restaurant-los”.


Respecte el darrer banc que ha estat restaurat i que es va instal·lar ahir dijous, val a dir que era el què comportava una major dificultat de tots 20, ja que en un dels extrems hi ha incorporada l’escultura d’homenatge a Carl Faust (Hadamar 1874 – Blanes 1952), qui va ser el creador del Jardí Botànic Marimurtra. L’escultura representa el mecenes alemany assegut al banc amb un llibre a les mans a l’hora que contempla la badia de Blanes en direcció a l’indret on hi ha la seva creació, que actualment és un dels jardins botànics d’Europa més interessant tant perquè aplega 3.000 espècies exòtiques com des del punt de vista paisatgístic.

Abans de l’estiu tots els bancs estaran rehabilitats

Els treballs de reforma dels bancs del passeig de mar va iniciar-se l’any passat, quan es van substituir en la seva totalitat tres dels que estan situats a tocar del Banc dels Músics. A partir d’aquí, els següents elements s’han anat rehabilitant un per un, amb la previsió que de cara a la Setmana Santa d’aquest 2014 només en quedin dos més per fer, una tasca que finalitzarà abans que comenci la temporada turística d’estiu.

La feina de substitució s’ha de fer element per element, fusta per fusta, compaginant el desmuntatge i muntatge de manera metòdica. Això és perquè en cadascun dels elements s’ha de seguir el mateix procés. En primer lloc es desmunten els llistons, de manera que sobre el passeig només queda l’estructura de ferro que es protegeix amb tanques per a major seguretat dels vianants. Les fustes es traslladen a la nau de les Brigades Municipals, on es fa tota la feina.

Primer es rebaixen i reparen els defectes que es puguin trobar als llistons, tallant igualment 5 cm de la banda que dóna a l’exterior del banc, així com 20 cm dels extrems. Aquesta operació s’ha de fer a mà, ja que al tractar-se de fustes molt llargues que tenen grans de sorra a l’interior (pel continuat efecte d’estar davant la platja), no es pot fer amb una màquina perquè els fulls de tallar podrien trencar-se.


Després de polir, raspallar i arrodonir els dos costats que s’han tallat és quan intervé l’equip de pintura. Primer es posa una capa de tint per igualar el color de la fusta i després tres o quatre capes –en funció de l’estat en què es trobi- d’un protector de fusta. Es tracta d’una pintura i no d’un vernís ja que, si se’n posa, al cap d’un temps deixa la fusta molt resseca, la sorra que entra a dins els esclovella, l’aigua entra més fàcilment i això provoca que quedin bufats.


Un cop s’han assecat, es traslladen de nou al passeig i es procedeix al seu muntatge amb el camió que du una grua incorporada per facilitar la feina. Val a dir que els operaris han de tenir en compte que l’encaix en l’estructura sigui l’adequat després de la reforma. Fins fa poc, tota la operació completa s’allargava entre 10 i 15 dies. Ara, amb l’adquisició d’una nova màquina, s’ha pogut accelerar el procés i reduir-lo en un dia menys.

D’altra banda, també cal tenir en compte que la reforma de tots els bancs del passeig de mar s’està allargant durant tants mesos perquè les Brigades Municipals han de compaginar-ho amb altres feines que cal seguir fent arreu de la vila. Es tracta de treballs de tota mena que s’han d’efectuar tant a la via pública com en espais municipals i que, de vegades, provoca que s’hagin de deixar les feines de rehabilitació dels bancs en suspens per poder-los atendre.
Data de realització: 04/11/2014 | Data de la darrera actualització: 04/11/2014

© Ajuntament de Blanes | Protecció de dades | Avís Legal

Passeig Dintre 29 | 17300 | Blanes Telèfon: 972 379 300 | Informació

Inici de la pàgina

© Ajuntament de Blanes | Passeig Dintre 29 | 17300 | Blanes | Telèfon: 972 379 300