Escut Ajuntament de Blanes Ajuntament de Blanes

Idiomes

www.blanes.cat

Jornada de Recuperació dels Búnquers de la Guerra Civil


Camí de tornada


Menú principal



Noticia publicada a la web el 04/14/2014 03:49:16 PM
ATENCIÓ: pot incloure informació no actualitzada !

BúnquerJornada de Recuperació dels Búnquers de la Guerra Civil

Prop d’un centenar de voluntaris i voluntàries van netejar les runes i deixalles en diversos nius de metralladora i búnquers, així com en una antiga trinxera

Aquest passat dissabte Blanes va viure la primera Jornada de Recuperació de la Memòria Històrica. El camp base es va situar en una zona verda lluny del nucli urbà, entre la carretera de Malgrat i els barris de La Plantera i Quatre Vents. L’antiga torre de les aigües que servia per abastir els xalets dels directius de la factoria SAFA –actualment Nylstar- és un dels pocs vestigis que encara s’alça aquí com a recordatori de les construccions que hi havia.

L’activitat de recuperació que es va fer en aquest indret, però, no era per recordar aquest capítol de la història blanenca, sinó per rememorar i documentar-ne un altre de més dolorós: la guerra civil que hi va haver del 1936 al 1939. Després que el ple de l’Ajuntament de Blanes celebrat el febrer d’aquest 2014 va aprovar catalogar els búnquers com a Bé Cultural d’Interès Local, l’entitat Joves d’Esquerra Verda i Alternativa Jove”va presentar un projecte per recuperar-los.


Va ser d’aquesta manera que va sorgir la idea de fer una jornada intensiva de treball per dur a terme les tasques de recuperació que va comptar amb la participació de prop d’un centenar de voluntaris i voluntàries. Després de repartir la documentació entre els inscrits a la jornada, es va alliçonar sobre quins havien de ser els principals indrets on s’estaria treballant al llarg de tot el dia.

Es va fer amb mitjans propis, així com també d’altres eines que van deixar especialment per a la ocasió un pagès de Blanes, en Joan Llorens; així com dues empreses constructores; Cantalejo i Catalán. Un cop tothom va haver triat en quin nucli volia treballar, es van repartir les tasques i va començar la feina. Del què es tractava, en definitiva, era de recuperar un passatge de la història que molts voldríem oblidar però que, precisament perquè no es torni a repetir, no hem de deixar de recordar.

Nius de Metralladora i Búnquers

La tasca de recuperació es va centrar en diversos punts d’interès, que es van estar netejant durant prop de set hores buidant runes i deixalles del seu interior i al seu voltant, o bé traient creixements vegetals que hi havia a l’interior. Els búnquers de la Sardana, la zona on es va centrar la feina, són un conjunt de nius de metralladora, alguns dels quals estan connectats sota el bosc per més de 50 metres de galeries excavades a la roca que els enllacen. Es van construir com a mesura de defensa activa a principis de la guerra civil, sota direcció d’enginyers militars.


Un altre dels indrets on es va estar treballant a la jornada de recuperació de la memòria històrica de Blanes va ser en diversos trams de l’antiga trinxera que hi havia al bosc d’aquesta zona.En aquest cas, es va aprofitar per documentar-la i situar-la millor sobre un plànol.

Molt a prop estaven situats els altres nuclis de treball: els nius de metralladora connectats per búnquers al seu interior. El treball va ser especialment interessant pels 22 estudiants d’Arqueologia que també es van afegir a la jornada. La idea d’engrescar-los va sorgir d’una jove blanenca, Raquel Gómez, que actualment estudia el segon curs d’Arqueologia a la Facultat de Geografia i Història de la Universitat de Barcelona.


Els diferents elements van estar construïts en tres mesos, si bé mai no es van arribar a fer servir de manera efectiva durant la Guerra Civil. Formaven part de la línia defensiva que connectava per tota la costa catalana fins a Barcelona, uns vestigis que avui dia encara són prou visibles si es fa un viatge en tren vorejant el litoral del Maresme.


A banda d’aquestes construccions, a Blanes hi ha d’altres conjunts que no es van estar treballant en aquesta jornada.Es tracta de dos altres nius de metralladora que estan enfocats al mar, i en un dels quals hi ha una gran cambra on potser s’hi dipositava menjar o d’altres tipus de material.

Conferència de l’historiador Josep Bota

La jornada de treball es va aturar al migdia per recuperar forces amb una paellada popular després de la qual es va donar pas a una conferència que va oferir a tots els assistents l’historiador blanenc Josep Bota. Els seus coneixements sobre la història de Blanes van servir per contextualitzar els fets que van succeir en aquest municipi durant la guerra civil.


Josep Bota va parlar principalment sobre com funcionava l’ensenyament, així com dels refugiats que també van allotjar-se a Blanes fugint de la guerra. Un altre dels capítols de la història de la guerra civil en què va aprofundir Josep Bota van ser els vuit bombardejos que van haver a Blanes, el més important dels quals es va produir l’any 1938, provocant una cinquantena de morts.

Un altre argument de la seva xerrada van ser els nou refugis públics que hi havia per a la població civil per guarir-se precisament dels bombardejos, a banda dels privats que hi havia en cases i masies dels vilatans. En aquest sentit, va deixar clar que els refugis públics -un dels quals estava situat a Sa Palomera- eren clarament insuficients pel nombre de població que ja hi havia a Blanes en aquella època, i a més n’hi havia tres que no tenien habilitades les corresponents sortides que calia que tinguessin per seguretat.


En acabada la xerrada va venir el darrer tram de la jornada de treball, concentrada aquesta vegada en continuar netejant els nius de metralladora, així com l’entrada al búnquer que està excavat en vertical, i que dóna al penya-segat que hi ha envoltant el barri de La Plantera.

Noves jornades de recuperació dels búnquers

Després d’aquesta primera experiència, la feina està molt avançada, però no està ni molt menys enllestida. Properament està previst que aquesta primera jornada de recuperació de la memòria històrica tingui continuïtat amb noves convocatòries, que s’espera que tinguin el mateix èxit de participació. Si bé encara és molt d’hora per avançar i concretar, dissabte passat eren prou palpables entre les participants les ganes que tenia tothom de continuar treballant i enllestir la feina encetada.


D’altra banda, des de la organització, Joves d’Esquerra Verda i Alternativa Jove, també s’ha anunciat que durant els propers dies es llançarà una campanya de micro-mecenatge a través de la plataforma Verkami. L’objectiu és poder recollir els prop de 1.000 € que costarà la senyalització i creació de les rutes a través dels búnquers.





Data de realització: 04/14/2014 | Data de la darrera actualització: 04/14/2014


© Ajuntament de Blanes | Protecció de dades | Avís Legal | Política de cookies

Passeig Dintre 29 | 17300 | Blanes Telèfon: 972 379 300 | Informació

Inici de la pàgina

© Ajuntament de Blanes | Passeig Dintre 29 | 17300 | Blanes | Telèfon: 972 379 300