Escut Ajuntament de Blanes Ajuntament de Blanes

Idiomes

www.blanes.cat

Els Manaies dediquen la cercavila del relleu del capità en homenatge a la memòria de David Ortega


Camí de tornada


Menú principalNoticia publicada a la web el 04/18/2014 10:50:58 AM
ATENCIÓ: pot incloure informació no actualitzada !

Els Manaies dediquen la cercavila del relleu del capità en homenatge a la memòria de David Ortega

Centenars de persones van seguir les desfilades, precedides per una cercavila a Ca la Guidó, on vivia el seu company. El moment culminant va arribar amb el lliurament del penó d’Òscar Magallón a Claudio de Angelis

La tarda-vespre d’ahir dijous es va viure l’inici oficial del cicle de la Setmana Santa que se celebra al municipi amb el relleu del capità dels Manaies de Blanes. Aquest any l’entitat va dedicar la cerimònia en homenatge a la memòria de David Ortega, un company de l’Associació de Manaies de Blanes que va morir el passat mes de febrer als 41 anys d’edat. Per aquest motiu, el penó que encapçala la formació dels Manaies, du un crespó negre.


Fotografies: Quim Llorens
Per retre-li homenatge d’una manera més explícita, els armats i la banda dels Manaies de Blanes van fer una breu cercavila per diversos carrers del barri de Ca la Guidó, on vivia el seu company. David Ortega era conegut i estimat no tan sols per l’Associació de Manaies de Blanes, sinó també per la Banda Musical on també participava com a músic, així com per diverses entitats del municipi on va col·laborar al llarg de la seva vida.

Cerimònia de relleu del capità manaia

Enguany ha estat el dotzè any consecutiu en què l’entitat de Blanes va protagonitzar la passejada cerimonial que envolta el canvi de comandament. Cada any trien un barri on faran la cercavila, i aquest cop es va fer la sortida des d’Els Pins, escortats en tot moment per la Policia Local, que anava tallant els trams de carrer necessaris.


Des que van iniciar aquesta tradició, els Manaies s’han proposat fer la sortida des de tots els veïnats del municipi, de manera que tan sols els en faltarà fer-ho des de tres més: Mas Cremat, Valldolig i El Port. Al llarg del seu recorregut van ser centenars les persones que no es van perdre detall del seu pas carregat de simbolisme, en un esdeveniment que sobretot va celebrar i gaudir la canalla.


Després de fer un complet recorregut per tot el barri d’Els Pins, la comitiva dels manaies encapçalada per qui durant aquest darrer any ha estat el seu capità, Òscar Magallón, va arribar fins al domicili del nou comandament, Claudio de Angelis, que viu al veïnat de S’Auguer. Un cop casa seva, es va completar la tradició del relleu del capità, simbolitzada amb el lliurament del penó.


El primer que va fer el nou capità va ser saludar un per un els membres dels Manaies de Blanes, que estaven formats a peu de carrer. D’origen italià, Claudio de Angelis es va mostrar molt honrat d’haver estat escollit pels seus companys per ser el nou comandament dels armats, sobretot per la coincidència de l’origen històric d’aquesta tradició, els soldats de l’Imperi Romà.

La cerimònia del canvi de penó dels Manaies va continuar fent un breu recorregut pel passeig de Mar i el carrer Ample fins arribar al carrer Raval. A partir d’aquí, la darrera part va consistir en jugar literalment al gat i la rata amb la gran quantitat de gent que s’aplegava ahir al vespre als carrers del nucli històric de Blanes.

Els armats van fer un erràtic recorregut davant l’expectació dels vianants que es van voler afegir a la comitiva, fins que va finalitzar pels volts de les nou de la nit. La nova ocasió que hi haurà durant aquesta Setmana Santa per veure els armats serà avui divendres, quan facin l’anunci de la processó fent el recorregut en sentit invers a pas lleuger perquè després l’encapçalin seguint el pausat pas que té la Processó del Sant Crist.

L’acte va comptar amb el suport de la Comissió de Processons i l’Ajuntament de Blanes, així com del Col·legi Santa Maria, Transports Pujol, l’Associació de Botiguers de Blanes Centre, Joieria Grau, la botiga Magda G., i els bars Sa Tapa, La Costa, Matí & Nit, La Tocada i del Club Tennis Blanes.

Origen de la Legió Cinquena dels Manaies de Blanes

L’Associació de Manaies de Blanes es va donar a conèixer l’any 2003, quan va encapçalar la processó de Divendres Sant per primera vegada amb una formació de vuit legionaris acompanyats d’una banda de músics de sis membres. Llavors ja feia 20 anys que els romans havien deixat de desfilar en aquesta litúrgia religiosa a Blanes, i se’ls trobava molt a faltar. L’empenta d’aquest grup de joves, va propiciar que es pogués recuperar amb èxit aquesta tradició de la Setmana Santa.


Actualment l’entitat la formen 40 persones: desfilen 36 persones i la resta són auxiliars per ajudar-los en qualsevol eventualitat que els pugui sorgir al llarg de les desfilades que fan. La formació l’encapçala el signífer, que porta l’estendard, seguit per 4 arquers, el capità manaia, un centurió que va a munt i a vall de la formació, 16 legionaris i la banda formada per diversos instruments musicals, inclosa la característica percussió.

La vestimenta que duen els Manaies de Blanes pesa al voltant d’uns 30 quilos, per la qual cosa els seus membres solen assajar quan s’acosten grans esdeveniments per poder afrontar les jornades que els esperen. L’armadura, el cinturó, l’espasa, el casc, l’escut, la llança i les sabates reprodueixen de manera fidedigna el mateix uniforme que vestien ara fa més de 2.000 anys la Legió Cinquena de l’exèrcit romà, coetanis a la mort de Jesucrist.


Per aquest motiu, els Manaies de Blanes participen i se’ls contracta habitualment en recreacions històriques que es fan arreu de la geografia no tan sols de Catalunya, sinó més enllà de les seves fronteres. També desfilen en ocasió d’esdeveniments assenyalats, com va ser fa dos anys a Girona, en un acte organitzat per l’Assemblea Nacional Catalana.

Data de realització: 04/18/2014 | Data de la darrera actualització: 04/18/2014


© Ajuntament de Blanes | Protecció de dades | Avís Legal | Política de cookies

Passeig Dintre 29 | 17300 | Blanes Telèfon: 972 379 300 | Informació

Inici de la pàgina

© Ajuntament de Blanes | Passeig Dintre 29 | 17300 | Blanes | Telèfon: 972 379 300