Noticia publicada a la web el 04/23/2014 10:44:20 AM
ATENCIÓ: pot incloure informació no actualitzada !
La Teoria de Darwin, propera conferència d’Aula Blanes
La xerrada tindrà lloc el dimarts 29 d’abril a la Biblioteca Comarcal de Blanes, i anirà a càrrec del Doctor Francesc Piferrer, de l’Institut de Ciències del Mar
La trobada mensual que ens proposa puntualment l’entitat “Aula Blanes” tractarà aquesta vegada sobre la coneguda teoria de l’evolució que sembla que mai no deixarà de ser motiu de controvèrsia. Aquest mes d’abril la cita tindrà lloc el proper dimarts 29 d'abril, com és habitual a les vuit del vespre a la Biblioteca Comarcal.
La conferència es presenta sota el títol L’evolució de la vida i la Perillosa idea de Darwin, i anirà a càrrec del Doctor Francesc Piferrer i Circuns, de l’Institut de Ciències del Mar-CSIC. En aquesta xerrada es parlarà de com la vida ha evolucionat al nostre planeta. La idea que es pretén transmetre és que les nombroses manifestacions de la vida, en centenars de milers i milers d’espècies, es deu a un procés automàtic sense cap propòsit concret.

Un procés extremadament simple i repetitiu —un algoritme, ben mirat— amb unes poques “línies de programa”: 1) genera variabilitat, 2) exposa els individus resultats a l’ambient, 3) l’ambient deixa sobreviure només als que hi encaixen, que són els que tornen a començar el procés. Vist així, la vida en les seves múltiples manifestacions, és encara més bella si cal.
La xerrada començarà amb una breu exposició de qui fou Charles Darwin, amb algunes anècdotes sobre la seva vida. Darwin va formular la Teoria de l’Evolució per Selecció Natural l’any 1859. S'explicarà com funciona la selecció natural, les proves irrefutables que hi ha per tot arreu de l’evidència de l’evolució. Usant exemples de com la selecció natural és present a la nostra vida quotidiana, es parlarà també de l’origen de la nostra pròpia espècie. Venim realment dels “monos”, com es diu? Podem parlar de l’existència o no de les races humanes?, què ens defineix a nosaltres com a humans realment?.
Font: Periodista Digital La xerrada, doncs, està adreçada a un públic ampli i conclou amb les implicacions del neodarwinisme avui i les seves ramificacions, influït per biòlegs com Richard Dawkins i Francis Crick i, sobretot, també per la obra de filòsofs com Daniel Dennett i Michael Ruse. Així, es pot parlar, com alguns sostenen, de l’evolució per selecció natural d’aspectes com la ètica i la moral? I quina és la sorprenent (en el bon sentit de la paraula) posició de l’Església Catòlica en tot plegat?. El fet és que si s’accepta en la seva cruesa, l’evolució per Selecció Natural és una idea tan potent que pot arribar a ser pertorbadora.