Escut Ajuntament de Blanes Ajuntament de Blanes

Idiomes

www.blanes.cat

10 anys de l’espectacle Escoltem les Llengües del Món


Camí de tornada


Menú principalNoticia publicada a la web el 05/01/2014 11:02:20 AM
ATENCIÓ: pot incloure informació no actualitzada !

LlenguesDelMon10 anys de l’espectacle Escoltem les Llengües del Món

Alumnes de l’Oficina de Català i de l’Escola d’Adults de Blanes van mostrar el seu país d’origen a través de la seva llengua materna amb un espectacle audiovisual

El Teatre de Blanes va allotjar ahir al vespre un espectacle que ja ha esdevingut en tot un referent al municipi entre els alumnes que assisteixen a les classes per a adults per aprendre i/o perfeccionar el català. Es tracta de l’espectacle multimèdia que, sota el títol Escoltem les Llengües del Món. Les Llengües que es parlen a Blanes, significa tota una representació viva de la gran diversitat de llengües maternes que es parlen a Blanes.

Aquest ha estat el desè any consecutiu en què s’ha celebrat l’esdeveniment que organitza l’Oficina de Català del Consorci per a la Normalització Lingüística, en un acte que van encapçalar la regidora d’aquesta àrea, Susana Ramajo, acompanyada de la directora del Servei de Català de Blanes, Elisa Sola. Enguany l’espectacle es va dedicar a la poesia amb motiu del centenari del naixement del poeta Joan Vinyoli, i també va commemorar els 25 anys del CNL.

Una viatge cultural arreu del món a través de la llengua materna

L’acte va consistir en la lectura de poemes llegits en una vintena de llengües diferents, ambientats amb la projecció d’imatges i l’acompanyament de música de cada país. Puntualment, també van haver-hi interpretacions musicals en viu i en directe dalt l’escenari.


Entre les llengües parlades, n’hi va haver d’africanes com el bambara, el fula i el mandinga. També n’hi va haver d’ameríndies com el guaraní, les asiàtiques hindi i xinès, i les europees: francès, alemany, gallec, el neerlandès, castellà i català, a banda del rus, el romanès, el basc i l’àrab. Tot un emotiu viatge cultural a través dels sentits.

El missatge que es vol transmetre en aquest acte és el respecte i interès per les diferents llengües del planeta, siguin grans o petites, perquè totes elles expressen la manera de veure el món i d’estructurar la realitat de cada comunitat. Per tant, la mort de les llengües comporta un empobriment cultural a la humanitat.

Van haver un total de 28 intervencions en solitari, en parelles, tercets o quartets que, en ocasions, anaven acompanyades d’interpretacions musicals en directe. La darrera d’elles va ser una posada en escena d’un exercici de nivell elemental a través de les corals Babel i Veus de nit, que van interpretar l’havanera Mariner de Terra Endins, una magnífica manera de tancar l’entretingut espectacle.Després de gairebé dues hores d’haver-se regalat els sentits, el públic assistent encara va obtenir dos obsequis més afegits en sortir del Teatre de Blanes. Es tractava d’una galeta on hi havia el logotip de la jornada Escoltem Les Llengües del Món, confeccionada per la ONG blanenca El Bon Samarità, així com d’un punt de llibre fet per les treballadores de l’Oficina de Català.

10 anys Escoltant les Llengües del Món

La primera vegada que es va fer aquesta activitat va ser l’any 2005, amb motiu de la Festa de la Diversitat que s’organitzava llavors al municipi. Es va realitzar a l’aire lliure, a la plaça de la Biblioteca Comarcal, i ja llavors va ser un èxit tant de participació com de públic assistent, que va compartir amb els alumnes la seva il·lusió per mostrar una part de la cultura del seu lloc d’origen.


Des de llavors, no s’ha deixat de fer noves edicions canviant alguns aspectes i millorant-ne d’altres. L’essència, però, continua essent la mateixa: reivindicar la riquesa que representa per als pobles la diversitat cultural i lingüística.

Amb aquest acte, s’ha tancat la programació que s’ha fet a Blanes durant aquests darrers dies amb motiu de Sant Jordi. Coincidint amb aquesta diada, l’Oficina de Català també ha incidit enguany en la vitalitat del català com a llengua d’Europa. És per això que s’ha portat a Blanes l’exposició itinerant El català, llengua d’Europa, que s’ha pogut veure a la sala de lectura i de consultes de la Biblioteca Comarcal del 15 al 29 d’abril i ahir dimecres a l’entrada del Teatre de Blanes, coincidint amb l’espectacle de Les Llengües del Món.

Data de realització: | Data de la darrera actualització: 05/01/2014


© Ajuntament de Blanes | Protecció de dades | Avís Legal | Política de cookies

Passeig Dintre 29 | 17300 | Blanes Telèfon: 972 379 300 | Informació

Inici de la pàgina

© Ajuntament de Blanes | Passeig Dintre 29 | 17300 | Blanes | Telèfon: 972 379 300