Escut Ajuntament de Blanes Ajuntament de Blanes

Idiomes

www.blanes.cat

Festa Cultural amb “Blanes poètic literari”


Camí de tornada


Menú principalNoticia publicada a la web el 05/06/2014 03:46:56 PM
ATENCIÓ: pot incloure informació no actualitzada !

joves escriptorsFesta Cultural amb “Blanes poètic literari”

La sala de plens de l’Ajuntament es va quedar petita per acollir l’acte, que va incloure la lectura de textos propis i aliens d’una nodrida representació d’autors blanencs amb obra editada

Una vegada més, la sala de plens de l’Ajuntament de Blanes es va quedar ahir a la nit petita per allotjar la gran quantitat de públic que volia assistir a l’acte que havia de tenir lloc. Aquesta vegada, però, va ser més que un tòpic, ja que fins i tot es va haver de donar accés a la balconada superior perquè el públic congregat pogués seguir la vetllada amb més comoditat.


L’expectació estava més que justificada, perquè no passa cada dia que s’ofereix la oportunitat de poder escoltar poesia i narració d’una nodrida representació d’escriptors i escriptores blanenques. Tot això, amanit amb altres al·licients, és el què en essència van proposar al nombrós públic Ramon Freixenet i Joan Adell, organitzadors de l’acte que duia per nom “Blanes poètic literari”.

Tal i com va explicar Joan Adell poc abans que comencés l’acte, la idea d’organitzar-lo va sorgir arran de la coincidència que tant ell com Freixenet guanyessin dos premis. D’una banda, Adell ha guanyat el Premi Flor Natural dels 32ès Jocs Florals de Calella de la Costa amb el poema “Maldo a créixer”; i de l’altra Ramon Freixenet ha obtingut el Premi Maties Pallarès de literatura de Pena-Roja de Tastavins amb un conte titulat: “París era una festa –ho va dir Hemingway- i tu i jo hi érem convidats”.

25 escriptors i escriptores de Blanes

Un cop plantejada la idea, es va demanar el suport de l’Ajuntament de Blanes i de seguida va ser qüestió de posar fil a l’agulla per començar la difícil tria dels autors i autores que havien de participar en l’acte, fins a sumar-ne un total de 25. Així, a banda dels dos organitzadors i d’Aitor Roger, que també va ser el conductor de l’acte, van intervenir: Maria Aladern, Roser Atmetlla, Mayte Campos, Cristina Fernández, Efrem Gordillo, Sonia Jug, Salvador Macip, Àdam Martín, Montserrat Medalla, Jaume Puig, Jana Canal, Lourdes Domenech, Mar Hostench, Kuge Konteh, Jorge López, Alba Lupiáñez, Marina Morales, Pau Nualart, Xavier Pascual, Mònica Rabassa, Oriol Roger i Alèxia Roura.


Hi havia de tot, des de signatures molt conegudes i consolidades fins a joves talents que tot just ara estan començat a publicar. Tots ells i elles, colze a colze, van anar obrint pas amb la seva lectura oferint una més que variada mostra de la literatura blanenca actual.

La intervenció que va fer una de les representacions dels joves talents, Alba Lupiáñez, va ser un dels moments que va emocionar més Joan Adell, ja que va musicar un poema seu, “Cançó de bressol”. Al llarg de l’hora i mitja aproximada que es va allargar l’acte que presentava Aitor Roger, va haver-hi molts moments per emocionar-se i commoure’s.

Lectures dramatitzades i intervencions enregistrades

També van ser especialment intenses les intervencions de tres actors que donaven vida i sentiment a textos dels dos co-organitzadors. Pere Box va fer la lectura dramatitzada d’un fragment de l’obra ”El Nàufrag”, de Joan Adell; Oriol Freixenet va interpretar “Inèditus”, justament escrita pel seu pare, Ramon Freixenet; i Xavier Puigdemont va oferir la poesia de Joan Adell “Maldo a créixer”, que li ha significat el darrer premi aconseguit per l’autor.


Foto: Aitor Roger
Al principi de l’acte s’havia demanat al públic explícitament que no aplaudís en cada intervenció, justament perquè ja es veia venir que, del contrari, no se’n podrien estar. De fet, no valia pas a badar, perquè quan semblava que l’atenció anava a decréixer, venia alguna sorpresa afegida a la vetllada.

Va ser així com es va arribar al desenllaç, quan encara hi havia més ingredients afegits. Es tractava de tres intervencions que es van fer a través de vídeos prèviament enregistrats, ja que els seus autors no podien ser a Blanes.

Qui primer va trencar el gel va ser Salvador Macip, amb un fragment de la seva darrera obra “Els límits de la vida”. Va prendre-li el relleu Àdam Martin, que també va llegir una mostra de la seva última producció: “Talleres Sánchez”, del llibre “Walter”. Per últim, el jove escriptor Oriol Roger va llegir el poema de Joan Adell “Un vernís”.

In Memoriam i Cloenda de l’acte

L’acte es va tancar amb un record per aquells qui no s’obliden, aquells i aquelles que no deixaran de ser presents a través de les seves paraules. Núria Hostench va interpretar l’evocadora “Paraules d’Amor”, mentre a la pantalla s’anaven projectant les imatges d’aquells escriptors i escriptores que ja ens han deixat, començant per Josep Cortils i Vieta i acabant amb Josep Freixa.


Joan Adell es va encarregar de cloure l’acte, agraint en especial la intervenció que havia fet Alba Lupiáñez i tancant amb un text de Ramon Freixenet, el micro-relat “Mediterrànea”. El públic assistent es va encarregar de posar el veritable punt i final amb un llarg aplaudiment que servia a l’hora per homenatjar el talent dels escriptors i escriptores reunits o presents en esperit a la sala.

Data de realització: | Data de la darrera actualització: 05/06/2014


© Ajuntament de Blanes | Protecció de dades | Avís Legal | Política de cookies

Passeig Dintre 29 | 17300 | Blanes Telèfon: 972 379 300 | Informació

Inici de la pàgina

© Ajuntament de Blanes | Passeig Dintre 29 | 17300 | Blanes | Telèfon: 972 379 300