Escut Ajuntament de Blanes Ajuntament de Blanes

Idiomes

www.blanes.cat

Les platges de Blanes, pioneres a l’estat espanyol en ser Territori Cardioprotegit


Camí de tornada


Menú principalNoticia publicada a la web el 06/14/2014 02:10:39 PM
ATENCIÓ: pot incloure informació no actualitzada !

ProteccioCivilLes platges de Blanes, pioneres a l’estat espanyol en ser Territori Cardioprotegit

Els efectius del Servei de Vigilància Salvament i Socorrisme que s’ha posat en marxa avui han fet un curs especialitzat per utilitzar els 14 desfibril·ladors de què poden disposar

Aquest estiu les platges de Blanes són pioneres a Catalunya i arreu de l’estat espanyol al haver estat les primeres en ser Territori Cardioprotegit. Això és perquè els efectius del Servei de Vigilància Salvament i Socorrisme (SVSS) han assistit a un curs especialitzat adreçat exclusivament al personal d’emergències per a la utilització dels DEA (desfibril·lador extern automàtic) que els ha facilitat Dipsalut, l’organisme autònom de salut de la Diputació de Girona.


Els efectius del SVSS disposen d’un total de 14 DEAs al seu abast: 9 mòbils i 5 fàcilment extraïbles ubicats en columnes fixes. Els desfibril·ladors mòbils estan repartits de la següent manera: 3 d’ells estan distribuïts als llocs de socors (situats a la Cala Sant Francesc, Blanes Centre i S’Abanell); 1 altre aparell mòbil està a l’Oficina de Turisme d’Els Pins, molt a prop de la platja; i 5 altres DEAs formen part de l’equipament que duen els vehicles d’emergència de la Policia Local i Protecció Civil.

Pel que fa als 5 desfibril·ladors fixes, estan en columnes situades molt a la vora de la platja on els podrien necessitar: al Passeig Pau Casals, Passeig de Dintre, Plaça Mare de Déu del Vilar d’Els Pins, Plaça Catalunya i Passeig Catalunya. A Blanes hi ha un total de 14 columnes amb DEAs, que es van posar en marxa el maig del 2013.

El curs d’utilització dels DEA l’ha impartit la Universitat de Girona mitjançant el programa de Dipsalut (Girona Territori Cardioprotegit) i ha format els socorristes de Blanes tant en l’ús dels desfibril·ladors automàtics (DEA) com en la Reanimació Cardiopulmonar (RCP) que complementa l’aprenentatge. Es tracta d’un tipus de formació específica per a personal d’emergències, diferent al què s’imparteix a la ciutadania en general perquè pugui utilitzar els DEA públics.

Servei del 14 de juny al 14 de setembre amb 22 socorristes aquàtics

El Servei de Vigilància Salvament i Socorrisme s’ha posat en marxa avui dissabte 14 de juny, i s’allargarà fins al 14 de setembre, tot i que ahir ja van començar les primeres tasques amb un curs que es va impartir als seus efectius durant tota la jornada. Divendres també van dedicar part del dia en fer tasques d’adequació dels llocs de socors perquè avui dissabte tot estigués a punt.


El servei funciona en horari ininterromput de 10’30 a 18’30, de dilluns a diumenge, amb dues temporalitats. La temporada baixa compta amb dos períodes del 14 al 30 de juny i del 8 al 14 de setembre, i la temporada alta, de l’1 de juliol al 7 de setembre. Durant aquest temps, també hi ha el Servei de Vigilància, Salvaments i Rescats de Protecció Civil, que funciona a través d’una embarcació lleugera semi-rígida amb motor fora borda de 175 CV.

Per oferir el SVSS es compta amb un total de 22 socorristes aquàtics, dels quals 2 són coordinadors que van amb bicicleta patrullant a la zona de passeig més propera a la platja. Tots ells estan repartits en funció de les necessitats de servei als 3 llocs de socors fixes, així com en 7 torres i cadires de vigilància.

Un altre recurs que ofereix el SVSS és el Servei de Cadira Amfíbia per a persones amb mobilitat reduïda, situat al lloc de socors de la platja de S’Abanell. Aquest servei està atès pels socorristes aquàtics, que són els qui s’encarreguen de facilitar el seu ús a la persona que el demana, tenint-ne cura durant tot el procés.

Servei Municipalitzat, pioner a l’estat espanyol

Per setè any consecutiu, el Servei de Vigilància, Salvament i Socorrisme depèn directament de l’Ajuntament de Blanes, qui té la seva direcció mitjançant el departament de Protecció Civil. Abans, aquest servei s’havia fet a través de Creu Roja, com en moltes altres platges, i també es va contractar una empresa privada, sempre sota el comandament de Protecció Civil.

L’any 2008 va ser el primer en què el servei es va passar a gestionar directament des de Protecció Civil, la qual cosa facilita tota una sèrie de funcions que a la resta d’ajuntaments que contracten el SVSS externament no són possibles. Una d’elles és que es facilita la coordinació amb la Policia Local de Blanes perquè puguin desenvolupar funcions de seguretat ciutadana.

En aquest sentit, aquesta situació també és pionera a Catalunya i a l’estat espanyol, i precisament enguany el cas de Blanes ha estat estudiat i reconegut al I Congrés Internacional de Prevenció d’Ofegaments i Socorrisme Aquàtic Professional-SICOD 2014 celebrat aquest passat mes de maig a la Universitat Europea de Madrid. El cap de Protecció Civil, Josep Lluís Pouy, va presentar una ponència sobre la municipalització del servei de socorrisme que ja ha suposat que diversos ajuntaments s’hagin adreçat al de Blanes per informar-se.

A banda de la seva tasca directa i principal de vigilància i salvament, els socorristes realitzen controls constants dels serveis que hi ha en el seu entorn de treball: les boies de senyalització marítima, els accessos a les platges, etc. D’altra banda, des de fa anys el SVSS col·labora amb l’Institut de Ciències del Mar en el Projecte Medusa informant del nombre d’assistències per picades així com identificant la tipologia d’aquest animal que és més freqüent. D’ençà de la posada en marxa del servei de socorrisme, es col·labora igualment amb l’Agència Catalana de l’Aigua en la recollida de dades d’interès mediambiental: temperatures, estat de l’aigua, abocaments, etc


Per últim, una altra de les funcions diàries és encarregar-se de senyalitzar si l’estat de la mar és apte per al bany a través de tres banderes: verda (quan el bany està permès), groga (cal tenir precaució a l’hora de banyar-se) i vermella (el bany està prohibit per a tothom). A Blanes també hi ha una quarta bandera per senyalitzar la presència de meduses. L’any passat el SVSS va efectuar 1.500 assistències i 5 rescats d’ofegats al mar.

Data de realització: | Data de la darrera actualització: 06/14/2014


© Ajuntament de Blanes | Protecció de dades | Avís Legal | Política de cookies

Passeig Dintre 29 | 17300 | Blanes Telèfon: 972 379 300 | Informació

Inici de la pàgina

© Ajuntament de Blanes | Passeig Dintre 29 | 17300 | Blanes | Telèfon: 972 379 300