Escut Ajuntament de Blanes Ajuntament de Blanes

Idiomes

www.blanes.cat

Blanes celebrarà dissabte la “Diada d’Exploració de l’Oceà”


Camí de tornada


Menú principalNoticia publicada a la web el 06/16/2014 04:15:27 PM
ATENCIÓ: pot incloure informació no actualitzada !

Blanes celebrarà dissabte la “Diada d’Exploració de l’Oceà”

El CEAB ha organitzat amb la col·laboració d’altres organismes i entitats una jornada amb diverses activitats que es faran d’11 a 20 h al Passeig de Mar i a Casa Saladrigas

El Centre d’Estudis Avançat de Blanes (CEAB) i l’Institut de Ciències del Mar (ICM) del CSIC, comptant amb la participació del grup de l’Observatori Microbià de la Badia de Blanes, han organitzat la “Diada d’Exploració de l’Oceà” (Ocean Sampling Day, OSD) que tindrà lloc dissabte vinent, 21 de juny. L’Ocean Sampling Day és una iniciativa del projecte europeu microB3 per mostrejar de manera simultània moltes estacions marines coincidint amb els solsticis d’estiu i d’hivern.


El mostreig se centra en els organismes microbians: virus, bacteris, algues i protistes microscòpics que representen la part més important de la biodiversitat dels ecosistemes i que tenen un paper molt important en els cicles biogeoquímics de l’oceà, ja que determinen la qualitat de l’aigua i la producció del sistema. L’Observatori Microbià de la Badia de Blanes (Blanes Bay Microbial Observatory, BBMO) es va posar en marxa l’any 2002 amb mostrejos que es feien mensualment. Amb les dades de biodiversitat microbiana i de biogeoquímica marina s’han escrit 9 tesis i més de 140 articles científics.

El BBMO va ser dels primers llocs on l’OSD es va implementar fa tres anys. Enguany, coincidint amb el mostreig que es farà el proper dissabte, s’ha decidit organitzar una jornada divulgativa que s’allotjarà principalment al Passeig de Mar, al tram del Passeig Pau Casals. L’escenari principal de la jornada serà a l’alçada del Banc dels Músics, on també hi ha el Monument a la Sardana.

Intensa jornada d’activitats i xerrades

La celebració de la Diada de l’Exploració de l’Oceà s’encetarà a les 11 del matí, quan s’anirà a rebre l’expedició científica al Port de Blanes i es farà la recollida de les mostres, que es portaran al laboratori mòbil que estarà instal·lat al Passeig de Mar, davant el Banc dels Músics. Serà en aquest laboratori on petits i grans podran ser exploradors científics per un dia.


Durant tota la jornada del dissabte, el personal del CEAB i de l’ICM formaran els exploradors en la identificació de mostres de mar i els faran participar en moltes altres activitats, incloent-hi jocs i contes per als més petits. Aquest darrer ingredient està previst que es faci en dues sessions: a les 12’30 i a les 19 h. També s’explicarà com funciona la boia oceanogràfica de l’Observatori Operacional del Mar català, que està fondejada al canó de Blanes, així com les activitats de recerca que es fan tant al CEAB com a l’ICM.

Per últim, coincidint amb el 10è aniversari del traspàs de l’eminent oceanògraf català Ramon Margalef (científic del CSIC que va començar la seva trajectòria a Blanes), es faran unes xerrades obertes a la participació de tothom. Aquestes sessions està previst que comencin a partir de les 18 h i s’allotjaran a Casa Saladrigas. A banda de les institucions i organismes abans esmentats, la diada també compta amb la col·laboració de l’Ajuntament de Blanes i de l’Associació per l’Avançament en Recerca Marina.


Data de realització: 06/16/2014 | Data de la darrera actualització: 06/16/2014

© Ajuntament de Blanes | Protecció de dades | Avís Legal

Passeig Dintre 29 | 17300 | Blanes Telèfon: 972 379 300 | Informació

Inici de la pàgina

© Ajuntament de Blanes | Passeig Dintre 29 | 17300 | Blanes | Telèfon: 972 379 300