Escut Ajuntament de Blanes Ajuntament de Blanes

Idiomes

www.blanes.cat

Aula Blanes tanca el IV Cicle de Conferències amb el projecte “Atrapa el Tigre”


Camí de tornada


Menú principalNoticia publicada a la web el 06/18/2014 11:24:40 AM
ATENCIÓ: pot incloure informació no actualitzada !

MINIATURA MOSQUIT TIGREAula Blanes tanca el IV Cicle de Conferències amb el projecte “Atrapa el Tigre”

La xerrada, a càrrec d’Aitana Oltra, del CEAB-CSIC, va aprofundir sobre el programa de Ciència i Ciutadania del CEAB sobre el mosquit tigre

Ahir dimarts Aula Blanes va tancar el quart cicle de conferències que ha estat organitzant coincidint amb el curs escolar. Ho va fer amb la xerrada que duia per títol “Ciència i Ciutadania: El Projecte Atrapa el tigre”, a càrrec d’Aitana Oltra i Codina, del Centre d’Estudis Avançats de Blanes-CSIC. Llicenciada en ciències ambientals i post-grau en SIG, és la responsable del projecte de ciència ciutadana a nivell estatal Atrapaeltigre.com i treballa en el Departament d'Ecologia del Moviment del CEAB.

La xerrada va estar dividida en dues parts: una primera de teòrica per acostar al públic els conceptes que envolten la ciència i la ciutadania i els detalls del mosquit tigre, i una de més pràctica amb l'observació de mostres de diferents mosquits i larves amb lupes i aparells d'augment. La ponent va iniciar la xerrada emmarcant la relació històrica que té la ciència amb la ciutadania. Va ser els segles XVIII-XIX quan el científic apareix com a professió, ja que fins llavors als que practicaven ciència i investigació els mancava un reconeixement professional singular. És en aquest moment que la ciència s'allunya d'una ciutadania amb la que havia estat molt en contacte. Ara, coincidint especialment amb l'emergència de les noves tecnologies (mòbils, tablets, ordinadors, Internet...) es recupera l'antiga relació, i a més s'aconsegueix que la participació pugui ser en massa.


Aitana Oltra va apuntar les diferencies que hi ha entre països en relació a la ciència ciutadana, en el món anglosaxó està molt més implantada que en l'estat espanyol. Aquí ens trobem en etapes molt inicials d'aquesta participació i els conceptes i marcs legals s'han d'anar revisant i perfilant. Hi ha diferents exemples de participació a diferent nivell, des de les propostes de col·laboració en temps i recursos (ordinadors de particulars en xarxa, crowdcrafting.org, zooniverse.org, etc) fins a propostes de participació en decisions de línies de recerca i innovació (RRI, ...). A nivellestatal, va destacar les propostes observadoresdelmar.es, ibercivis.es i orenetes.cat.

Projecte Atrapaeltigre.com

El projecte de ciència ciutadana Atrapaeltigre.com és el que va centrar la resta de la
xerrada. Es tracta d’un programa del CEAB que penja d’un altre molt més gran, amb la creació d'una oficina de ciència ciutadana a Barcelona. El projecte del mosquit tigre neix l'any 2013 amb un pla pilot amb 200 escoles la província de Girona i s'està implantant a nivell de tot l'estat en aquests moments.

El mosquit tigre no és en cap cas motiu d'alarma per a la població però s'ha decidit que cal tenir-hi vigilància perquè és una espècie invasora que l'any 2002 es va instal·lar a Catalunya provinent dels boscos del sud-est asiàtic i és urbana, agressiva i transmissora de malalties. El mosquit, en general, és l'animal que més morts provoca al món, unes 725.000 víctimes a l'any. És un animal vector de malalties que cal tenir controlat com a garantia de salut pública.


El projecte atrapa el tigre té dos grans objectius: geolocalitzar els mosquits tigre adults i geolocalitzar els llocs de cria en espai públic. Les característiques que distingeixen el mosquit tigre dels altres són: és petit, negre, amb ratlles blanques a les potes i l'abdomen. Només pica la femella perquè necessita proteïnes per la seva cria, posa els ous en zones amb aigua i parets seques i els llocs més adients de cria són recipients petits, en zona ombrívola i amb aigua estancada. El millor remei contra el mosquit tigre és evitar les acumulacions d'aigua de més de sis dies en una zona apta per a la cria. Cal pensar que un adult pot donar lloc a 200 individus i que el cicle de cria del mosquit tigre és de sis dies.

El grup del CEAB amb l'Atrapa el Tigre pretén que la ciutadania aporti dades i fotografies de localitzacions de mosquit tigre i per això ha creat una aplicació en Android (en breu apareixerà per Iphone i PC) que, sota el nom Tigatrapp, permet la interacció dels ciutadans per la recol·lecció de les dades. A més, es poden consultar tota mena de materials al web atrapaeltigre.com.


Per últim, abans de l'animat torn de preguntes que va tancar la xerrada, Aitana Oltra va acompanyar als assistents a una part pràctica d'observació de diferents mosquits i larves per a aprendre a distingir-los i familiaritzar-se amb el seu aspecte. Una vegada més, la sala d’actes de la Biblioteca Comarcal on es va acollir l’acte d’Aula Blanes, es va omplir de gom a gom.Data de realització: 06/18/2014 | Data de la darrera actualització: 06/18/2014


© Ajuntament de Blanes | Protecció de dades | Avís Legal | Política de cookies

Passeig Dintre 29 | 17300 | Blanes Telèfon: 972 379 300 | Informació

Inici de la pàgina

© Ajuntament de Blanes | Passeig Dintre 29 | 17300 | Blanes | Telèfon: 972 379 300