Escut Ajuntament de Blanes Ajuntament de Blanes

Idiomes

www.blanes.cat

Jornada Divulgativa de l’OSD: Diada d’Exploració de l’Oceà


Camí de tornada


Menú principalNoticia publicada a la web el 06/21/2014 03:22:09 PM
ATENCIÓ: pot incloure informació no actualitzada !

Jornada Divulgativa de l’OSD: Diada d’Exploració de l’Oceà

Avui s’ha fet un mostreig simultani a 167 llocs d’arreu del món, entre ells a Blanes, i s’ha programat una xerrada en homenatge a Ramon Margalef

Es coneix sota les sigles OSD, i s’identifica com la Diada de l’Exploració de l’Oceà, i s’ha celebrat simultàniament avui dissabte, coincidint amb el solstici d’estiu, a diverses localitats d’arreu del globus terraqui. Aquí s’han encarregat d’organitzar-ho el Centre d’Estudis Avançats de Blanes (CEAB) i l’Institut de Ciències del Mar (ICM) de Barcelona, tots dos membres del CSIC, comptant amb la participació del grup de l’Observatori Microbià de la Badia de Blanes, així com el suport de diversos organismes i institucions, entre ells l’Ajuntament de Blanes.


A primera hora del matí s’ha instal·lat un camió al Passeig de Mar, a l’alçada del Banc dels Músics, al voltant del qual hi havia diversos elements relacionats amb la jornada. L’Ocean Sampling Day és una iniciativa del projecte europeu microB3 per mostrejar de manera simultània dos cops a l’any les estacions marines on, de manera habitual, ja es fa aquesta tasca. Perquè fos més fàcil recordar les dates a nivell mundial, es va acordar que aquestes dues jornades es farien cada any coincidint amb el solstici d’estiu (21 de juny) i amb el solstici d’hivern (21 de desembre).

Mostreig simultani a 167 llocs d’arreu del món

D’aquesta manera, avui Blanes ha estat una de les 167 llocs d’arreu del món on s’ha anat a fer el mostreig que tocava aquest mes. El mostreig se centra en els organismes microbians: virus, bacteris, algues i protistes microscòpics que representen la part més important de la biodiversitat dels ecosistemes. Són els que tenen un paper molt important en els cicles biogeoquímics de l’oceà, ja que determinen la qualitat de l’aigua i la producció del sistema.


L’Observatori Microbià de la Badia de Blanes (Blanes Bay Microbial Observatory, BBMO) es va posar en marxa l’any 2002. Gràcies a les dades de biodiversitat microbiana i de biogeoquímica marina que s’han estat recollint durant tots aquests anys, s’han escrit 9 tesis i més de 140 articles científics. El BBMO va ser dels primers llocs on l’OSD es va implementar.


Avui al matí diversos representants de l’Institut de Ciències del Mar i del BBMO s’han acostat fins al port de Blanes per anar a rebre l’expedició científica que s’encarrega de cercar les mostres que s’extreuen sempre al mateix indret. Es van a cercar amb l’ajut de la Dolores, una embarcació lleugera de pesca reconvertida en vaixell de recerca que atraca a una de les passeres del port. Avui, tractant-se d’una jornada tan assenyalada, s’ha fet una recollida de mostres més ampla per poder tenir més exemplars a investigar.

Intensa jornada d’activitats i xerrades

Les mostres s’han portat al laboratori mòbil que hi havia al tràiler del Passeig de Mar. En aquest laboratori petits i grans han pogut esdevenir en exploradors científics per un dia, mirant a través del microscopi sota l’alliçonament de diversos monitors i monitores.


Tal i com explicava Francesc Peters, investigador de l’Institut de Ciències del Mar, l’objectiu de tot aquest seguit d’activitats ha estat aconseguir implicar la ciutadania perquè els ajudi a fer aquests mostreigs periòdics que necessiten realitzar pel programa. En aquest sentit, s’ha ofert la possibilitat que si algú té inquietuds científiques i es vol comprometre a fer la recollida de mostres seguint els paràmetres necessaris, pot fer-se soci i ajudar-los en aquesta tasca.


Durant tota la jornada el personal del CEAB i de l’ICM s’han encarregat de formar les persones que s’han acostat al camió. Els han ensenyat com s’han d’identificar les mostres de mar i els han fet participar en moltes altres activitats, incloent-hi jocs i contes per als més petits. També s’ha explicat com funciona la boia oceanogràfica de l’Observatori Operacional del Mar català, que està fondejada al canó de Blanes, així com les activitats de recerca que es fan tant al CEAB com a l’ICM.

Homenatge a Ramon Margalef i jornada del CEAB

Per últim, coincidint amb el 10è aniversari de la mort de l’eminent oceanògraf català Ramon Margalef, un científic del CSIC que va començar la seva trajectòria a Blanes, s’han programat unes xerrades obertes a la participació de tothom. Els encarregats de retre homenatge a l’ecòleg català més reconegut arreu del món han estat Francesc Peters, de l’ICM, i Enric Ballesteros, del CEAB.

D’altra banda, el proper dissabte 28 de juny el Centre d’Estudis Avançats de Blanes ha programat una nova jornada a l’aire lliure per continuar apropant el treball científic que es fa en aquest indret a la ciutadania. L’experiència tindrà lloc al Passeig de Mar, a l’alçada del Carrer Ample, es de les 10 del matí i fins les 8 del vespre.

Està previst que es facin tallers sobre diverses temàtiques, com per exemple per saber perquè s’estan quedant sense sorra les platges de Blanes, o bé per conèixer millor tot el que envolta el món de les algues. També es parlarà del canyó submarí i la riquesa biològica que amaga, així com del projecte de ciència ciutadana AtrapaelTigre.com.
Data de realització: 06/21/2014 | Data de la darrera actualització: 06/21/2014

© Ajuntament de Blanes | Protecció de dades | Avís Legal

Passeig Dintre 29 | 17300 | Blanes Telèfon: 972 379 300 | Informació

Inici de la pàgina

© Ajuntament de Blanes | Passeig Dintre 29 | 17300 | Blanes | Telèfon: 972 379 300