Escut Ajuntament de Blanes Ajuntament de Blanes

Idiomes

www.blanes.cat

El Teatre s’omple amb “Els Quatre corders de Blanes”


Camí de tornada


Menú principalNoticia publicada a la web el 07/07/2014 11:50:34 AM
ATENCIÓ: pot incloure informació no actualitzada !

El Teatre s’omple amb “Els Quatre corders de Blanes”

El grup Xiroia va recuperar divendres passat aquest clàssic blanenc escrit per Vicenç Coma i Soley inspirat en un conte de Joaquim Ruyra, nou anys després de la darrera representació

El Teatre de Blanes va allotjar divendres passat un espectacle que va ser especial per diversos motius. Potser per això des que es van obrir les portes del recinte i es va deixar passar al públic que hi havia d’assistir, el regalim de gent que anava entrant va ser constant. Els rebien a la porta alguns dels personatges de l’obra que s’hi havia de representar en pocs minuts.


I és que es tractava d’Els quatre corders de Blanes, una peça teatral escrita per Vicenç Coma i Soley, que està inspirada en un conte de Joaquim Ruyra. L’oferien els membres del grup de teatre Xiroia, recuperada enguany en motiu de les festes del barri de Raval que es van celebrar el passat cap de setmana.

Anna Torruella i Alícia Valls han tingut cura de la direcció de l’obra, i en aquest sentit recorden que, quan se’ls va plantejar la idea, a tothom els va fer molta il·lusió i aviat es van posar a fer assajos. Va ser una manera de tornar-se a trobar i refer el grup, si bé també va ser dur haver de substituir membres del grup com Josep Torrent, que els va deixar fa poc.


L’elenc d’actors finalment l’han format Tània Ballesteros, Fina Puig, Àlexia Roura, Quim Vila René Vieta, Josep Vidal, Jordi Puigvert, Carles Pascual, Jaume Bou, Francesc Saura, Xavier Márquez, Roger Busquets, Xavier Puigdemont i Xavier Pascual. També han col·laborat Rosa Coll i Núria Coll com apuntadores, mentre que Perruqueria Reme ha tingut cura d’aquest aspecte.

Una obra 100% blanenca

Feia nou anys que el grup Xiroia no s’havia posat a la pell dels personatges dels quatre corders, una obra que també reivindica l’essència de les arrels des d’on creix la identitat blanenca. Tal i com explica Anna Torruella, se la podria comprar amb els incombustibles Pastorets de Blanes, l’obra Pastors i Misteris de Pere Puig i Llensa que no sol faltar cada Nadal. Segurament per aquest motiu, divendres no va quedar ni una sola entrada per vendre i el Teatre era ple de gom a gom.


L’acció de la comèdia se situa durant la Guerra Carlista, l’any 1870. L’alcalde de Blanes rep un comunicat del general Zapatero perquè li porti a Santa Coloma els quatre corders més grassos que tingui a la vila. És a partir d’aquí -com sol passar en totes les comèdies d’embolics-, d’on neix l’equívoc, ja que l’alcalde no fa la traducció correcte del castellà, i enlloc de pensar que el general li demana bens, ell creu que es refereix a l’ofici de corders, i per tant els quatre homes que es dediquen a fer cordes aviat ja es veuen destinats a ser l’àpat principal a taula.


El grup Xiroia ha representat aquest clàssic blanenc en diverses ocasions. La primera vegada va ser el 26 de juliol de 1988, fa 26 anys, com homenatge al grup d’actors que, abans que ells, ja havien donat vida als personatges de l’obra. Precisament poc abans que comencés la representació es va introduir un moment molt emotiu per a la gran família de Xiroia. D’una banda, es van sentir les paraules de Pere Puig i Llensa gravades en el seu moment, recitant un vers en homenatge als actors i actrius “veterans” del grup Xiroia. D’altra banda, coincidint amb l’aniversari de la mare de l’Anna Torruella –que complia 97 anys el passat divendres-, el seu net li va lliurar un ram de flors.

Després de l’excel·lent i clamorosa acollida que ha tingut la recuperació d’aquest emblemàtic espectacle, és possible que Els quatre corders de Blanes es pugui tornar a representar properament, tot i que de moment encara no s’ha acabat de concretar.

Data de realització: 07/07/2014 | Data de la darrera actualització: 07/07/2014

© Ajuntament de Blanes | Protecció de dades | Avís Legal

Passeig Dintre 29 | 17300 | Blanes Telèfon: 972 379 300 | Informació

Inici de la pàgina

© Ajuntament de Blanes | Passeig Dintre 29 | 17300 | Blanes | Telèfon: 972 379 300