Escut Ajuntament de Blanes Ajuntament de Blanes

Idiomes

www.blanes.cat

S’inaugura una mostra de les dues pioneres de la fotografia a Blanes: Anna M. Barnés i Esperança Ros


Camí de tornada


Menú principalNoticia publicada a la web el 07/18/2014 08:41:12 PM
ATENCIÓ: pot incloure informació no actualitzada !

S’inaugura una mostra de les dues pioneres de la fotografia a Blanes: Anna M. Barnés i Esperança Ros

Organitzada per l’Arxiu Municipal, l’exposició recull el més representatiu dels seus treballs, que fan un recorregut visual per Blanes des dels anys 40 i 50

Aquesta tarda s’ha inaugurat als dos espais de la Sala Municipal Maria Luisa García-Tornel una exposició que ret homenatge a dues de les pioneres de la fotografia a Blanes: Anna Maria Barnés –nascuda a Blanes l’any 1934- i Esperança Ros (Blanes, 1923-1980).

Segons la informació de què disposa l’Arxiu Municipal, són les primeres dones que es van endinsar en el món de la fotografia tant amateur com professional en aquesta vila de la Costa Brava. Primer ho va fer Esperança Ros, durant els anys quaranta del segle XX, i posteriorment Anna Maria Barnés, a mitjans de la dècada dels cinquanta.


L’alcalde de Blanes, Josep Marigó, i una de les dues autores de les fotografies, Anna Maria Barnés, han encapçalat l’acte que també ha comptat amb la participació de la regidora de l’Arxiu Municipal, Susana Ramajo, el cap de l’Arxiu, Antoni Reyes, així com regidors i regidores de l’Ajuntament de Blanes. També els ha acompanyat Joaquim Illas, Falet, qui diumenge vinent farà el pregó per obrir la Festa Major de Santa Anna.

L’exposició inaugurada avui està en la línia d’anteriors mostres que ja ha organitzat durant els darrers anys l’Arxiu Municipal de l’Ajuntament de Blanes amb les col·leccions que els han estat lliurades. D’aquesta manera, fins ara ja hi ha hagut l’oportunitat de poder gaudir dels fons en imatge generats per fotògrafs com Joaquim Robert, els germans Padern, Francesc Salt, Rafael Bataller, els Serrat, i l’any passat Juli Barber.

Pioneres de la Fotografia a Blanes

Si l’oportunitat de poder contemplar aquest legat ja és prou motiu per visitar l’exposició, un altre d’afegit és que es tracta d’un fons creat per dones, força difícil de trobar als arxius. Això és perquè les dones han estat poc o gens afavorides com a subjectes històrics i, per afegit, el seu rastre actiu no és fàcil localitzar-lo a través dels documents.

Amb la incorporació del fons de Ros i Barnés, queda fixat clarament el paper principal d’ambdues com a protagonistes en la història fotogràfica de la ciutat al llarg de la segona meitat del segle XX. Es tracta tant del seu vessant de fotografia més documentalista com de la més creativa, fruit del treball al laboratori. Un llarg reguitzell de premis aconseguits certifiquen aquest darrer aspecte.


El fons que ha aconseguir conservar Anna Maria Barnés és ingent, ja que hi ha més de 31.000 imatges de les quals és impossible destriar qui és la seva autora. Totes dues treballaven en grup i així ho certifica l’enorme volum de fotografies recollides i desades. Es tracta d’imatges que, bàsicament, realitzaven al marge de la botiga que regentava Esperança Ros, Foto Ros.

De cara a la preparació de l’exposició, l’Arxiu Municipal de Blanes ha fet una primera tria d’unes 4.000 imatges del total del fons que s’han digitalitzat i estan en procés de catalogació. D’entre aquetes, se n’han seleccionat unes 250, que han quedat incloses al catàleg. Filant més prim, val a dir que d’aquestes se n’han positivat unes 175 que formen el gruix del material gràfic exposat als dos espais de la Sala Municipal García-Tornel.

Pel que fa a la cronologia de les imatges, els primers documents es poden datar a la meitat dels anys cinquanta, mentre que el gruix del fons se situa entre la dècada dels anys 60 i dels 70. Els darrers documents en imatge corresponen a la dècada dels 90 i són dos rodets de negatius en color de les pedregades del 26 de març i del 19 de juny de 1992.

L’exposició està dividida en diversos apartats que recullen indistintament els treballs de les dues fotògrafes. En total són sis grans àmbits presentats sota aquests títols: El Blanes marítim, Fenòmens meteorològics, La vida quotidiana, Llocs i paisatges, Persones i personatges i La fotografia creativa.

L’estimació que sent Anna Ma Barnés per la fotografia es testimonia a través del bon estat en que es troben els treballes que composen el fons documental. És la producció de dues vides dedicades a aquest art: la seva i la d’Esperança Ros. Precisament per aquest motiu des de l’Arxiu Municipal va ser fàcil trobar un títol per emmarcar l’experiència: Anna M. Barnés i Esperança Ros: Apassionades per la fotografia.


Aquest darrer apartat ocupa íntegrament un dels dos espais de la sala d’exposicions municipal Maria Luisa García-Tornel. Es tracta de les antigues dependències del Portal Jove, que durant aquests mesos allotjarà aquesta mostra fotogràfica. L’Arxiu Municipal ha confeccionat un catàleg que inclou una selecció del fons d’imatges de les dues fotògrafes i que es pot adquirir al preu de 10 euros.

Per últim, val a dir que també hi ha un espai reservat a un vídeo amb un muntatge musical d’una selecció de les fotografies. L’exposició es podrà visitar fins al 14 de setembre i les dues sales on s’allotja -totes dues amb entrada pel Carrer Ample- estaran obertes cada dia, de dilluns a diumenge, de 18 a 21 h.

Data de realització: 07/18/2014 | Data de la darrera actualització: 07/18/2014

© Ajuntament de Blanes | Protecció de dades | Avís Legal

Passeig Dintre 29 | 17300 | Blanes Telèfon: 972 379 300 | Informació

Inici de la pàgina

© Ajuntament de Blanes | Passeig Dintre 29 | 17300 | Blanes | Telèfon: 972 379 300