Escut Ajuntament de Blanes Ajuntament de Blanes

Idiomes

www.blanes.cat

Blanes ret homenatge al fotoperiodista Joaquim Robert


Camí de tornada


Menú principalNoticia publicada a la web el 07/19/2014 09:45:46 PM
ATENCIÓ: pot incloure informació no actualitzada !

Blanes ret homenatge al fotoperiodista Joaquim Robert

Amb motiu del primer aniversari de la seva defunció avui s’ha fet un acte de reconeixement i s’ha inaugurat l’exposició “En Quim a l’objectiu” organitzada per l’AFIC, de la qual n’era soci fundador

Casa Saladrigas ha viscut avui a la tarda un emotiu homenatge al fotoperiodista blanenc Joaquim Robert (1936-2013). Amb motiu del primer aniversari de la seva defunció, s’ha recordat la seva figura a través de les passions que el van moure al llarg de la seva vida, i s’ha inaugurat una exposició organitzada per l’Agrupació Fotogràfica i Cinematogràfica de Blanes (AFIC) amb el suport de l’Ajuntament de Blanes.


La presidenta de l’AFIC, Glòria Sánchez, s’ha encarregat de conduir l’homenatge que, en la seva primera part, ha comptat amb la participació de diverses persones que han recordat Joaquim Robert des dels diversos àmbits en què el van conèixer i han compartit vivències i experiències amb el nombrós públic assistent. Així, han participat Josep Marigó, alcalde de Blanes; Josep Maria Padern, soci fundador de l’AFIC; José Luis Yubero, secretari esportiu del Club Vela Blanes; Elisa Sola, cap de l’Oficina de Català; i Toni Reyes, cap de l’Arxiu Municipal i familiar de Joaquim Robert.

Les diverses passions de Joaquim Robert

Glòria Sánchez s’ha encarregat de llegir l’escrit que havia preparat per a la ocasió qui va ser soci co-fundador de l’AFIC, Josep Maria Padern, juntament amb Joaquim Robert. Va ser precisament la passió i entusiasme per la fotografia que compartien la que va moure’ls a tots dos a posar en marxa l’entitat als anys 60. L’homenatjat va ser tresorer de la primera junta i vocal fins més enllà de 1973, i com a membre actiu va exercir de professor en cursets i va participar en multitud de concursos, tant de fotografia com de cinema amateur.

El secretari esportiu del Club Vela Blanes, José Luis Yubero, s’ha encarregat de ser el testimoni d’una altra de les passions de Joaquim Robert: l’esport marítim, del qual va ser durant gairebé dues dècades jutge de regates. Va exercir al Club Nàutic d’Arenys de Mar però, sobretot, al Club Blanes. Yubero, que ha fet l’aportació més emotiva, parlant des del cor, ha recordat l’estreta relació que sempre va mantenir amb qui li va fer de professor en el món de la vela, més tard va ser-ne col·laborador i sempre amic, a qui s’ha referit que va ser com el meu segon pare.


La directora de l’Oficina de Català de Blanes, Elisa Sola, ha compartit els moments viscuts amb el protagonista de la vetllada –més present que mai en la memòria de tothom- recordant primer la seva etapa com alumne a les classes de català per a adults. Posteriorment, Joaquim Robert va continuar col·laborant amb el servei participant com a Voluntari per la Llengua, ajudant a nou vinguts a perfeccionar l’idioma en diverses edicions de la campanya, a la qual no faltava mai com a fotògraf.

El torn de parlaments l’ha tancat el cap de l’Arxiu Municipal de Blanes, Toni Reyes, qui ha parlat de la donació de gairebé 5.000 imatges que va fer Joaquim Robert a aquest servei. Això va permetre -juntament amb la col·laboració del Col·legi de Periodistes de Catalunya i de TV Blanes-, que l’Ajuntament li dediqués una exposició monogràfica titulada Periodisme i Societat a la Costa Brava Sud. El Blanes de J.Robert, 1960-1975.

L’arxiver municipal, qui és familiar de l’homenatjat, ha explicat que estava segur que quan Joaquim Robert va fer la donació va pensar que la preservació d’aquest patrimoni a l’Arxiu podria servir per documentar i investigar una època molt canviant de la història de la vila. Antoni Reyes ha despertat el somriure de més d’un quan ha recordat una anècdota del seu oncle de quan era jove i arribava tard, de matinada a casa seva i pujava les escales d’esquenes perquè, si son pare l’enxampava, li responia que en realitat és que se n’anava a missa.


Els parlaments s’han tancat amb el lliurament de sengles distincions que han estat rebudes per la vídua de Joaquim Robert, Josefina Valent, i la seva filla, Josefina Robert, que estaven acompanyades avui per bona part de la família. El president del Rotary Club Blanes, Jordi Masbernat, ha fet entrega del Premi Paul Harris que l’entitat va concedir l’any passat al fotoperiodista per la seva trajectòria.

Per la seva banda, la presidenta de l’AFIC, Glòria Sánchez, ha entregat una placa commemorativa de l’acte i en agraïment a la seva passió per la fotografia i el cinema, i finalment l’alcalde de Blanes ha lliurat una distinció en nom del consistori en reconeixement a la tasca desinteressada desenvolupada per Joaquim Robert, així com per ser membre actiu en tantes facetes de la societat blanenca.

Durant un breu parlament, Josep Marigó ha agraït l’Associació Fotogràfica i Cinematogràfica de Blanes per haver organitzat aquest acte d’homenatge. L’alcalde ha explicat que, tot i que se n’hi van fer alguns en vida, quan algú ens deixa sempre ens queden moltes coses que voldríem haver-los dit però que no arribes a dir-los perquè penses que sempre els tindràs al teu costat.

Exposició “En Quim a l’Objectiu”

L’homenatge per recordar la figura de Joaquim Robert s’ha tancat de la millor manera possible: amb la inauguració d’una exposició on la imatge és l’eix central. Presentada sota el títol En Quim a l’Objectiu, recull diverses instantànies del fotoperiodista, protagonista per fi després d’ajudar a ser-ho a milers de persones al llarg de la seva vida a través de la seva càmera. Precisament el cartell que encapçala l’exposició és un collage fotogràfic amb centenars d’instantànies que ajuden a configurar un elaborat fotomosaic que forma la imatge de Joaquim Robert.

Organitzada per l’AFIC amb el suport de l’Ajuntament, per muntar-la s’ha comptat amb els arxius de Joaquim Robert, ja que la família ha facilitat la recuperació i obtenció de moltes de les imatges que s’hi recullen. També n’han cedit diversos amics del fotoperiodista que han col·laborat.


Fent un recorregut per la mostra, es poden recordar diferents moments de la seva etapa com a professional i com a aficionat, envoltat de tanta gent que apreciava el seu art i compartia passions. Especialment interessant de visitar és la part que s’ha dedicat a recordar l’exposició que es va fer el 2004 amb el fons d’imatges de Joaquim Robert, que precisament també es va allotjar el juliol d’aquell any a Casa Saladrigas, organitzada per l’Arxiu Municipal.

En aquest apartat hi ha instantànies que recullen diferents paisatges de Blanes de l’època 1960-1975 i, al seu costat, el mateix emplaçament fotografiat en el moment actual, perquè el públic assistent pugui apreciar els canvis i l’evolució que hi ha hagut al municipi. Es tracta d’un treball que s’ha realitzat especialment per a la ocasió.

D’altra banda, també hi ha un vídeo que recull entrevistes realitzades per diversos mitjans de comunicació i la pròpia AFIC; la crònica de la inauguració de l’exposició fotogràfica de l’any 2004, així com un muntatge musical del seu contingut; l’homenatge que li va retre Crit d’Art l’any 2008 i altres ingredients. Entre ells, destaca un muntatge musical amb les pel·lícules rodades en Super 8 per Joaquim Robert durant la dècada dels anys 60, confeccionat fa 10 anys en motiu de l’exposició retrospectiva.

L’exposició En Quim a l’Objectiu es podrà visitar a la segona planta de Casa Saladrigas fins el 9 d’agost de dimarts a dissabte de 10 a 13 h; i de dijous a dissabte de 17 a 20 h. Els diumenges, dilluns i festius, la sala és tancada.

Data de realització: 07/19/2014 | Data de la darrera actualització: 07/20/2014

© Ajuntament de Blanes | Protecció de dades | Avís Legal

Passeig Dintre 29 | 17300 | Blanes Telèfon: 972 379 300 | Informació

Inici de la pàgina

© Ajuntament de Blanes | Passeig Dintre 29 | 17300 | Blanes | Telèfon: 972 379 300