Escut Ajuntament de Blanes Ajuntament de Blanes

Idiomes

www.blanes.cat

61 consultes al Punt Informatiu sobre el Mosquit Tigre


Camí de tornada


Menú principalNoticia publicada a la web el 08/04/2014 03:08:05 PM
ATENCIÓ: pot incloure informació no actualitzada !

61 consultes al Punt Informatiu sobre el Mosquit Tigre

El Programa de Vigilància del Mosquit Tigre de Dipsalut ha instal·lat un punt informatiu avui al matí al mercat del Passeig de Mar per resoldre dubtes i donar consells

No hi ha cap dubte que la millor manera d’evitar un mal és posar-hi tots els mitjans que tinguem al nostre abast per prevenir la seva arribada. Per aquest motiu, un dels eixos de treball del Programa de Vigilància del Mosquit Tigre de Dipsalut (l’organisme de Salut de la Diputació de Girona) ha estat sempre fer-ne la màxima difusió i donar consells a la ciutadania.

Amb aquest objectiu, durant tot el matí d’aquest primer dilluns d’agost s’ha instal·lat una taula informativa a un dels llocs més concorreguts que hi ha a Blanes coincidint amb aquest dia de la setmana: el mercat ambulant del Passeig de Mar. Des de quarts de 10 del matí i fins pocs minuts després de la 1 del migdia, tothom qui ha passat per la cruïlla amb el Carrer Ample ha pogut resoldre tots els dubtes que pogués tenir sobre aquesta espècie invasora que des de fa uns anys s’està detectant arreu de Catalunya.


Durant tota aquesta estona, a banda de repartir tríptics de la campanya i material informatiu, també s’han atès un total de 61 consultes específiques sobre el mosquit tigre. Els tríptics que s’han repartit estan escrits en sis idiomes: català, castellà, anglès, francès, alemany i àrab. Les preguntes més freqüents han estat com prevenir la seva presència a casa nostra –principalment a les terrasses i als jardins, on poden criar-, així com quin remei ens hem d’aplicar en cas que acabin picant.

Sobre la primera qüestió, la forma més senzilla, efectiva i econòmica de combatre’l és no impedir que es reprodueixi. Per això cal evitar que s’acumuli aigua: eliminant els objectes que puguin fer-ho; tapant hermèticament els dipòsits d’aigua per regar; posar sota cobert barques, carretons o remolcs, o bé posar-los cap per avall o tapar-los; eliminar els pneumàtics vells; posar peixos vermells a les basses ornamentals i fonts del jardí, perquè es menjaran les larves dels mosquits; netejar de fulles les canaleres de teulats i terrasses; i, finalment, buidar l’aigua d’embornals i desaigües o tractar-la amb un producte larvicida.


Pel que fa a la segona qüestió més consultada, què fer un cop ja ens ha picat, depenent de la sensibilitat de la persona, la reacció és més o menys virulenta. En tot cas, els experts aconsellen que s’ha de tractar com qualsevol altra picada de mosquit, és a dir: posant-se anti-inflamatoris o els tipus de tractaments que ens apliquem habitualment per alleugerir els efectes d’una picada de mosquit o insecte de petita mida.

A la taula informativa també hi havia l’oportunitat de poder veure a través d’un microscopi tots els detalls i fesomia d’un mosquit tigre, així com l’aspecte que tenen els ous tot just acabats de dipositar. I precisament per veure les larves i les cries quan ja són visibles a ull nu, també se n’ensenyaven a través d’un pot amb aigua tancat hermèticament.


La mainada també ha estat protagonista de la parada informativa, ja que se’ls ha regalat una cartolina que es podia pintar. Aquí es reproduïen els dibuixos de les quatre etapes bàsiques, començant per l’u, seguint per la larva, la pupa i el mosquit tigre adult. D’altra banda, també s’ha obsequiat alguns nois i noies amb un exemplar d’un conte sobre els aiguamolls de l’Empordà que està il·lustrat amb dibuixos de la coneguda artista Pilarín Bayés, i on el seu protagonista és precisament un mosquit.

Un altre element de difusió que hi havia a la taula informativa era sobre l’App que ha dissenyat el CEAB, el Centre d’Estudis Avançats de Blanes. Es tracta del programa AtrapaelTigre.com, un projecte de ciència ciutadana perquè els ciutadans i ciutadanes participin en l’estudi de la presència i la dispersió del mosquit tigre, i millori així el seu control. Per fer-ho, només cal descarregar-se l’App Tigatrapp i cada vegada que se’n localitza un –ja sigui adult o en els llocs de cria en forma de larva o pupa- marcar-los al mapa amb l’App.


Per a qualsevol dubte:
Programa de Vigilància del Mosquit Tigre / 972 451 231 – www.mosquitigrgirona.cat / info@mosquitigregirona.cat

Informació AtrapaelTigre.com :
info@atrapaeltigre.com / www.facebook.com/atrapaeltigre / @Atrapaeltigre
Data de realització: 08/04/2014 | Data de la darrera actualització: 08/04/2014

© Ajuntament de Blanes | Protecció de dades | Avís Legal

Passeig Dintre 29 | 17300 | Blanes Telèfon: 972 379 300 | Informació

Inici de la pàgina

© Ajuntament de Blanes | Passeig Dintre 29 | 17300 | Blanes | Telèfon: 972 379 300