Escut Ajuntament de Blanes Ajuntament de Blanes

Idiomes

www.blanes.cat

Es tanca preventivament la platja de Cala Bona per la presència de rajades marines no perilloses


Camí de tornada


Menú principalNoticia publicada a la web el 08/04/2014 07:11:10 PM
ATENCIÓ: pot incloure informació no actualitzada !

Es tanca preventivament la platja de Cala Bona per la presència de rajades marines no perilloses

Protecció Civil ha hissat la bandera vermella que prohibeix el bany per precaució ja que, si bé es tracta d’una espècie comuna que no significa cap perill greu, la seva picada és dolorosa

El departament de Protecció Civil de l’Ajuntament de Blanes ha decidit hissar aquesta tarda la bandera vermella que prohibeix el bany a la platja de Cala Bona, coneguda també com Cala Sant Francesc. Es tracta d’un tancament preventiu, ja que s’ha detectat la presència de cinc rajades marines que s’han vist nedant al mar.

El tancament s’ha fet efectiu quan era ¼ de 4 de la tarda, després que s’ha consultat el procediment a seguir amb el CECAT (el Centre d’Emergències de Catalunya, del Departament d’Interior de la Generalitat) i l’Institut de Ciències del Mar. A primera hora de la tarda els mateixos efectius del Servei de Vigilància, Salvament i Socorrisme que coordina Protecció Civil de l’Ajuntament de Blanes han detectat la presència de diverses rajades nedant al mar.

Després de comprovar in situ que, efectivament, es tractava d’aquesta espècie d’animaló marí, s’han comptabilitzat fins a cinc exemplars i s’ha procedit a hissar la bandera vermella que prohibeix el bany de manera preventiva. Paral·lelament, Protecció Civil de Blanes s’ha posat en contacte amb el CECAT, i aquest organisme al seu temps amb l’Institut de Ciències del Mar per determinar quina era la següent acció a seguir.

Una espècie que no és perillosa pels banyistes

Des de l’Institut de Ciències del Mar s’ha confirmat que el tipus de rajada que s’ha vist a la cala de Blanes no representa cap tipus de perill greu pels banyistes, ja que es tracta de l’espècie més comuna. La única qüestió a tenir en compte és que, si es trepitja el seu agulló, l’efecte que produeix és molt dolorós, similar a la fiblada que representa ser picat per una medusa.

Els cossos dels animalons que s’han vist a Blanes mesuren uns 40 cm d’amplada per uns altres 40 cm d’allargada, mentre que la cua és d’uns 20 cm. Es tracta per tant d’un tipus de rajada que són molt petites en relació a l’embergadura que poden arribar a tenir altres tipus d’aquesta espècie, pròpies d’altres latituds.


Cala Bona, aquesta tarda
Platja tancada fins dimarts al matí

Un cop comprovat que l’espècie de rajada que s’ha vist a Cala Bona no és perillosa, des del CECAT s’ha recomanat a Protecció Civil de l’Ajuntament de Blanes que, donat que ja s’havia prohibit el bany, es deixés hissada la bandera vermella durant la resta de la jornada. Per això, un cop ha conclòs el Servei de Vigilància, Salvament i Socorrisme –que funciona diàriament, de dilluns a diumenge, des de les 10’30 fins a les 18’30 h- a diferència d’altres dies, s’ha deixat onejant la bandera vermella en senyal preventiu.

La idea és que demà al matí, quan entri de nou el Servei de Vigilància, Salvament i Socorrisme, es farà una nova comprovació in situ per veure si les rajades continuen al mar. Serà llavors quan es decidirà si es retira la bandera vermella i s’hissa la verda que permet el bany, o bé continua onejant la mateixa senyalització.
Data de realització: 08/04/2014 | Data de la darrera actualització: 08/04/2014


© Ajuntament de Blanes | Protecció de dades | Avís Legal | Política de cookies

Passeig Dintre 29 | 17300 | Blanes Telèfon: 972 379 300 | Informació

Inici de la pàgina

© Ajuntament de Blanes | Passeig Dintre 29 | 17300 | Blanes | Telèfon: 972 379 300