Noticia publicada a la web el 08/05/2014 02:50:14 PM
ATENCIÓ: pot incloure informació no actualitzada !
Cala Bona torna a estar oberta al bany després de la prohibició preventiva per la presència de rajades
Protecció Civil ha decidit hissar avui al matí la bandera verda que permet el bany després de comprovar els animalons identificats finalment com “pastinaques”, ja han marxat
El departament de Protecció Civil de l’Ajuntament de Blanes ha decidit hissar avui al matí la bandera verda que permet el bany a la platja de Cala Bona, coneguda també com Cala Sant Francesc. Ho ha fet aquest dimarts a 2/4 d’11 del matí, quan ha entrat en funcionament el Servei de Vigilància, Salvament i Socorrisme (SVSS), que és qui s’encarrega de controlar la senyalització de les platges respecte la seguretat a l’hora de banyar-se.

A partir de les 10 del matí i durant més de mitja hora, abans d’hissar la bandera verda, els socorristes i el cap de Protecció Civil, Josep Lluís Pouy, han fet una inspecció visual ajudats d’uns caiacs per comprovar que, efectivament, els animalons marins ja havien marxat. Des de primera hora de la tarda d’ahir dilluns i durant tota la nit la bandera vermella que prohibeix el bany ha estat onejant en aquesta platja de Blanes, a causa que els efectius del SVSS de Protecció Civil van detectar la presència de cinc animals marins que van ser identificats inicialment com a rajades.

La mesura preventiva es va prendre paral·lelament a què es va comunicar l’incident al CECAT, el Centre d’Emergències de Catalunya, del Departament d’Interior de la Generalitat i aquest organisme, al seu temps, va contactar amb l’Institut de Ciències del Mar per determinar l’abast del perill potencial. Des de l’ICM es va confirmar que no representava cap perill greu pels banyistes ja que, per la descripció donada, es tractava de l’espècie més comuna.
Ara bé, la única qüestió que calia tenir en compte era que, si es trepitja el seu agulló, l’efecte que produeix és molt dolorós, similar a la fiblada que representa ser picat per una medusa. És per aquest motiu que, donat que ja s’havia hissat la bandera vermella que prohibia el bany, es va decidir que continués onejant fins avui al matí, per major seguretat dels banyistes.
Al llarg del matí, la presència de banyistes a Cala Bona ha estat, com és habitual en ple mes d’agost, molt nombrosa. De fet, pocs d’ells tenien coneixement que ahir a la tarda s’havia prohibit el bany i s’havia hissat la bandera vermella que així ho indica. Tan sols la presència de diversos mitjans de comunicació alertava que alguna cosa diferent al què és habitual estava passant avui dimarts.
D’altra banda, durant tota la jornada d’avui dimarts Protecció Civil ha determinat que cada hora se seguiran fent inspeccions amb els caiacs a l’aigua per prevenir que els animalons poguessin tornar, un extrem que es considera altament improbable.
Identifiquen l’animaló com una Pastinaca
Inicialment, els científics consultats havien coincidit en assenyalar que es tractava d’una Milana. Finalment, però, les imatges facilitades a Protecció Civil de Blanes per un banyista que les va fotografiar ahir a la tarda han permès identificar-la de manera fefaent. Per això, s’ha comptat amb la col·laboració de l’especialista en reserves marines del Centre d’Estudis Avançats de Blanes (CEAB-CSIC), Toni Garcia, que ha explicat que es tracta d’una Pastinaca.
Fotografies Pastinaques: Pablo Pérez Fernández Segons Toni Garcia, la decisió de prohibir el bany a Cala Bona que es va prendre ahir a la tarda des de Protecció Civil de l’Ajuntament de Blanes va ser del tot encertada, ja que si bé es tracta d’un animaló marí que no és perillós, la seva picada és molt dolorosa. Se la coneix també sota el nom d’Escurçana i té una pua verinosa d’uns 20 centímetres a la seva cua. El seu verí no és mortal, però si molt dolorós.