Escut Ajuntament de Blanes Ajuntament de Blanes

Idiomes

www.blanes.cat

Antoni Cerdan inaugura a Casa Saladrigas l’exposició “De la necessitat a la llibertat”


Camí de tornada


Menú principalNoticia publicada a la web el 08/09/2014 10:52:51 AM
ATENCIÓ: pot incloure informació no actualitzada !

Antoni Cerdan inaugura a Casa Saladrigas l’exposició “De la necessitat a la llibertat”

La mostra aplega l’obra realitzada entre els anys 1991 i 1997, on l’autor utilitza la tècnica mixta no tan sols com a mitjà d’expressió, sinó també com a finalitat creativa

Casa Saladrigas allotja des d’aquest passat divendres una exposició de l’artista plàstic blanenc Antoni Cerdan, la primera que protagonitza individualment a la vila després de molts anys. Presentada sota el títol De la necessitat a la llibertat, la mostra reuneix l’obra realitzada entre el 1991 i el 1997 i, en aquest sentit, pertany a les sèries Narracions, Asobi (Art i Joc), Experimental i Guixos.


A les peces que s’apleguen a l’exposició, De la necessitat a la llibertat, l’autor utilitza la tècnica mixta com a element comú, no tan sols com a mitjà d’expressió, sinó també com a finalitat creativa per sí mateixa. Antoni Cerdan busca així una interconnexió, de vegades impossible, entre els diferents elements que es distribueixen a l’espai limitat del suport que els conté. D’aquesta manera, ho presenta com a metàfora de la fragilitat de l’ésser humà en el seu entorn físic i espiritual.

Ara feia més de 10 anys que les obres de l’artista blanenc no es veien reunides en una exposició, ja que la darrera ocasió va ser en motiu de la col·lectiva per homenatjar Àngel Planells que va organitzar la FAP (Fundació Àngel Planells) a Blanes l’any 2003. Des de llavors, la darrera manifestació pública de la seva obra que s’ha pogut veure va ser molt efímera, ja que va ser una de les composicions que es va poder admirar en motiu de les Estores de Corpus del passat 22 de juny.


L’acte inaugural, que va tenir lloc ahir, el van encapçalar l’alcalde de Blanes, Josep Marigó, acompanyat d’Antoni Cerdan i de la regidora de Cultura, Lara Torres, així com de regidors i regidores de l’Ajuntament, així com amics, familiars, i nombrosos representants del món artístic i cultural blanenc. La mostra De la necessitat a la llibertat es podrà visitar a Casa Saladrigas fins al 20 de setembre. L’horari serà de dimarts a dissabte de 10 a 13 h. i de dijous a dissabte de 17 a 20 h.


Trajectòria artística d’un pintor i escultor polifacètic

La mostra és una bona ocasió per redescobrir l’obra d’aquest polifacètic artista que al llarg de la seva vida també ha dissenyat cartells, punts de llibre, i inclús es va encarregar de l’escenografia i disseny de vestuari per a l’obra dramàtica Històries d’Àfrica, del grup de teatre el Mirall, l’any 1988. En general, conrea la pintura i l’escultura, que alterna amb el gravat.


Nascut a Blanes l’any 1955, Antoni Cerdan es reconeix com a autodidacte, en el sentit que treballa amb llibertat i experimenta constantment, sense limitar-se a uns cànons concrets. Malgrat això, compta amb una sòlida formació que va iniciar als 12 anys amb l’escultor gironí Carreras. Més endavant va rebre la influència de l’artista blanenca Teresa Bedós, va estudiar dibuix i pintura amb el gironí Domènec Fita, i posteriorment a la Facultat de Belles Arts de Barcelona.

D’altra banda, en els inicis es va relacionar amb diversos artistes amb qui va treballar i exposar conjuntament. Ho va fer en especial amb el grup Salt al buit, al costat de Carles Piqueras, Joaquim Pijoan i Pere Vilaldama, amb qui va co-protagonitzar diverses exposicions a finals dels anys 80, després que el col·lectiu es va fundar l’any 1987. El mar és un tema molt freqüent en la seva obra, tant que el seu bon amic Joaquim Pijoan explica que sembla com si fos la contemplació del Mediterrani qui ajuda a Cerdan a poder donar vida a les seves pintures.


El seu peculiar lligam amb el mar també va ser la inspiració adequada per dissenyar l’any 1997 l’escultura que materialitzava el prestigiós Trofeu Quillat que segueix convocant avui dia l’AFIC, l’Agrupació Fotogràfica i Cinematogràfica de Blanes. Del trofeu, fet amb material de bronze pesant, se n’han editat tan sols 76 còpies numerades i autentificades, una de les quals es pot veure precisament a l’exposició que s’allotja aquests dies a Casa Saladrigas.


Antoni Cerdan ha realitzat nombroses exposicions individuals i col·lectives principalment a les comarques gironines i barcelonines, però també a Holanda, Cuba, França i Japó, i té permanentment exposada la seva obra a diversos indrets de Blanes, així com a França. A banda de nombrosos premis obtinguts a la dècada dels anys 70, l’any 1984 va ser seleccionat en el XXII Premi Internacional de Dibuix Joan Miró i al 1987 va ser seleccionat a la I Biennal de Pintura Premi Jaume Guasch de Barcelona.


Al marge de participar o ser protagonista d’exposicions, Antoni Cerdan també ha conreat altres manifestacions artístiques. Així, va dissenyar la decoració i escultures del Mercat del Vaixell Usat de Blanes l’any 1987, la portada del catàleg Blanes Art 86, el cartell del Concurs de Pessebres de Blanes l’any 1990, o bé el cartell per a la Cobla del Col·legi Santa Maria de Blanes l’any 1999, entre d’altres.


Data de realització: 08/09/2014 | Data de la darrera actualització: 08/09/2014

© Ajuntament de Blanes | Protecció de dades | Avís Legal

Passeig Dintre 29 | 17300 | Blanes Telèfon: 972 379 300 | Informació

Inici de la pàgina

© Ajuntament de Blanes | Passeig Dintre 29 | 17300 | Blanes | Telèfon: 972 379 300