Escut Ajuntament de Blanes Ajuntament de Blanes

Idiomes

www.blanes.cat

Blanes organitza converses vora el mar obertes a tothom


Camí de tornada


Menú principalNoticia publicada a la web el 08/11/2014 12:17:44 PM
ATENCIÓ: pot incloure informació no actualitzada !

Blanes organitza converses vora el mar obertes a tothom

Amb el títol “Tertúlies Marítimes Es Niell, l'activitat es farà al Club Vela Blanes. El cicle arrencarà el 15 d’agost, i aquest dia tractarà sobre el centenari de la construcció del port pesquer

L’Ajuntament de Blanes -a través de l’Arxiu Municipal- i el Club Vela Blanes posen en marxa aquest 2014 una nova activitat oberta al públic en general. L’objectiu és que hi pugui participar tothom que estigui interessat en conversar o aprendre noves coses sobre qualsevol aspecte passat i present de la vila en l’àmbit mariner. Presentada sota el títol Tertúlies Marítimes Es Niell, es tracta d’un cicle que es farà dos o tres cops al llarg de l’any i que enguany arrencarà el 15 d’agost amb la primera trobada, programada a les sis de la tarda.

Per encetar el cicle, s’ha plantejat com a tema inicial el centenari de la construcció del port pesquer de Blanes. La idea és que tothom que tingui interès en participar pugui fer-ho de manera distesa, mentre es berena a les instal·lacions del club. Per això, l’activitat s’ha sots-titulat Conversa i Berena Vora Mar, i està pensada perquè pugui atraure un públic ampli i heterogeni que estigui interessat en temes mariners, així com estudiants i professors de secundària, socis del Club Vela Blanes i veïns de Blanes que vulguin aprofundir específicament en aquest àmbit.


Fotografies: Fons d'Imatges Arxiu Municipal de Blanes
Al tractar-se d’una tertúlia i no pas d’una conferència, els organitzadors ja han previst que hi participin persones vinculades amb el tema que s’hagi de parlar aquell dia, a banda dels tècnics de l’Arxiu Municipal i del Club Vela Blanes, que conduiran la conversa. Aquests convidats especials per a cada ocasió s’encarregaran de crear corrents d’opinió i de plantejar qüestions que puguin animar i suscitar debat per fer més interessant i amena la tertúlia.

De cara la primera experiència del proper 15 d’agost, s’ha convidat perquè hi participin diverses persones. Entre ells, el patró major de la Confraria de Pescadors de Blanes i president de la Federació Nacional de Pesca de Catalunya, Eusebi Esgleas; el guardamolls del port que va fer durant 30 anys aquesta feina, Quimet Malvesí; Xavier Oms, membre del Club Vela Blanes que va viure molt de prop la construcció del port esportiu del CVB i exregidor de l’Ajuntament; i Albert Ros, pescador i durant molts anys subhaster de la llotja.

Un altre al·licient amb què comptarà el públic assistent és que l’Arxiu Municipal s’encarregarà de preparar un dossier informatiu específic sobre el tema que es tractarà a cada sessió. Al dossier hi haurà reproduccions de documents, plànols, fotografies i material relacionat. Aquesta documentació de suport es repartirà com un element més per animar la vetllada.


Després que el cicle de Tertúlies Marítimes Es Niell. Conversa i Berenar Voramar haurà arrencat aquest divendres 15 d’agost, la següent sessió s’ha programat per dos mesos més tard. Més concretament, tindrà lloc el divendres 17 d’octubre, de nou a partir de les sis de la tarda, i es presentarà sota el títol Dibuixant el litoral blanenc. Pintors i escriptors de casa nostra.

Continua la implicació del CV Blanes en l’àmbit cultural blanenc

Amb la implicació del Club Vela Blanes en la organització d’aquesta nova activitat, l’entitat segueix en la línia de promocionar el seu vessant cultural i apropar-se més a la ciutat. Una altra experiència que fa uns anys que ja va posar en marxa és la convocatòria anual del Premi de Recerca Es Niell. Dotat amb 3.000 euros, el certamen el va instituir com una eina de reforç de la vinculació amb el municipi, per estretar l’element comú de cohesió social, cultural i històrica: el mar.Aquest 2014 està previst que es convoqui la que serà sisena edició del Premi Es Niell, el mateix nom amb què també s’han batejat les tertúlies, per accentuar d’aquesta manera l’àmbit cultural que vol incentivar l’entitat a través de la seva organització. Val a dir que, en els cinc anys d’història amb què compta el guardó, tan sols s’ha pogut lliurar una vegada un accèssit, mentre que en la resta d’edicions el jurat l’ha declarat desert.

Justament per aquest motiu, la conclusió expressada pels membres del jurat és que caldria poder fer un necessari canvi de direcció del premi, en considerar que la idea que va tenir el Club Vela Blanes de posar-lo en marxa és molt positiva. En la seva darrera edició, el jurat del Premi Es Niell estava presidit per Laureà Carbonell, doctor en història i filologia històrica; i també en formaven part Antoni Reyes, director de l’Arxiu Municipal de Blanes; Rosa Almuzara, directora de l’Arxiu Municipal de Mataró; així com Amadeu Nualart, president del CV Blanes.


Data de realització: 08/11/2014 | Data de la darrera actualització: 08/11/2014

© Ajuntament de Blanes | Protecció de dades | Avís Legal

Passeig Dintre 29 | 17300 | Blanes Telèfon: 972 379 300 | Informació

Inici de la pàgina

© Ajuntament de Blanes | Passeig Dintre 29 | 17300 | Blanes | Telèfon: 972 379 300