Escut Ajuntament de Blanes Ajuntament de Blanes

Idiomes

www.blanes.cat

La Focal de Blanes presenta la campanya per eliminar 10 milions de mines al Sàhara Occidental


Camí de tornada


Menú principalNoticia publicada a la web el 08/19/2014 06:48:34 PM
ATENCIÓ: pot incloure informació no actualitzada !

La Focal de Blanes presenta la campanya per eliminar 10 milions de mines al Sàhara Occidental

La campanya “Una flor per cada mina” es promou des d’aquí a la resta de comarques gironines i va coincidir amb el passi del documental “Las flores del muro”, de Mohamed Moulud Yeslem

Blanes va viure aquest passat divendres el tret de sortida arreu de comarques gironines de la campanya Una Flor per cada Mina, que durant els propers mesos es desenvoluparà amb diverses accions que impulsa l’associació cultural blanenca La Focal. Per donar a conèixer la campanya, es va comptar amb la presència del seu promotor, l’artista sahrauí Mohamed Moulud Yeslem.


Fotografies: Javier Calvete
Una Flor per cada Mina és un projecte de sensibilització ciutadana sobre el mur militar més gran després de la muralla de Xina que separa el Sàhara Occidental en dos, una realitat que resulta desconeguda per a moltes persones arreu del món. El Marroc va iniciar la seva construcció l’any 1980, actualment fa una longitud de 2.700 quilòmetres, i amaga entre 7 i 10 milions de mines antipersones i antitancs.

Acabar amb el mur de la vergonya i les mines que amaga

L’anomenat mur de la vergonya, doncs, no tan sols separa a milers de famílies sahrauís des de fa més de 30 anys, ha matat o mutilat milers de víctimes civils amb les mines que amaga. A Blanes, els qui han pogut viure de primera mà les devastadores conseqüències d’aquest mur són els membres del Col·lectiu de Famílies Acollidores d’Infants Sahrauís.


D’aquesta experiència en va donar testimoni divendres passat la presidenta de l’entitat, Fina Martínez, qui va recordar l’esfereïdor moment que va presenciar durant una visita als campaments de Tinduf que van fer diversos pares. Durant una concentració que van fer davant del mur per reivindicar el referèndum pel Sàhara dos joves sahrauís van trepitjar accidentalment una mina que va deixar-los amb greus seqüeles físiques.


La campanya internacional contra el mur es considera una eina més que es posa a l’abast de la ciutadania per fer possible el què fins ara no han aconseguit ni les delegacions diplomàtiques ni la ONU: no tan sols que desaparegui el mur, sinó que també ho facin les mines que amaga. Així ho va explicar el seu promotor, Mohamed Moulud Yeslem, que es mostra molt convençut del poder que pot arribar a tenir la societat civil.

Complicitat d’artistes i entitats de Blanes

Una Flor per cada mina consisteix en què tothom qui vulgui contribuir-hi faci una flor i l’apadrini. Es tracta que aquestes flors les realitzi tota la societat: des d’artistes consolidats fins a les mans de nens i nenes a les escoles, passant per tots aquells ciutadans i ciutadanes que s’identifiquin amb els objectius de la campanya.


A Blanes ja s’han establert els primers punts de contacte amb diverses entitats i artistes locals com ara Quim Serrano i Antoni Cerdan. En motiu de la presentació de la campanya, l’associació cultural blanenca La Focal també va contactar amb l’Agrupament Escolta i Guia Pinya de Rosa perquè el casal d’estiu que està fent aquests dies també hi participés.

Els nens i nenes del casal van confeccionar sota l’alliçonament de les seves monitores diverses flors que ja s’han incorporat a la campanya Una Flor per cada Mina. Aquestes flors han estat les primeres que s’afegiran des de Blanes a una de les accions col·lectives de la campanya que es farà a nivell de Catalunya el proper mes d’octubre a Barcelona.


Fins ara ja hi ha hagut 13 municipis catalans que s’han adherit, a banda de gran quantitat de ciutats del territori espanyol, de Mèxic i Perú, entre d’altres. Posteriorment, les flors que es vagin recollint passaran a formar part del Jardí de la Pau que s’instal·larà en paral·lel al mur del Sàhara Occidental.

Docus a la Fresca i la projecció de “Las Flores del Muro”

La presentació de la campanya a Blanes va culminar amb la projecció del documental Las Flores del Muro, dirigit pel mateix Mohamed Moulud Yeslem. La sessió formava part del cicle Docus a la Fresca que per cinquè any consecutiu ocupa totes les nits dels divendres del mes d’agost a Blanes.


El cicle organitzat per La Focal, que aquest 2014 haurà comptat amb 5 sessions, es tancarà el 29 d’agost amb la projecció del documental Davant del Mar, sobre la història de la Casa del Poble i la Cooperativa La Blandense que va ser realitzat l’any 2009 pels blanencs Jaume Pujadas i Cristina Fernández.

Data de realització: 08/19/2014 | Data de la darrera actualització: 08/19/2014

© Ajuntament de Blanes | Protecció de dades | Avís Legal

Passeig Dintre 29 | 17300 | Blanes Telèfon: 972 379 300 | Informació

Inici de la pàgina

© Ajuntament de Blanes | Passeig Dintre 29 | 17300 | Blanes | Telèfon: 972 379 300