Escut Ajuntament de Blanes Ajuntament de Blanes

Idiomes

www.blanes.cat

Una xocolatada popular amb 700 persones, l’ofrena floral i una missa enceten la Festa Major Petita


Camí de tornada


Menú principalNoticia publicada a la web el 08/21/2014 12:43:58 PM
ATENCIÓ: pot incloure informació no actualitzada !

Una xocolatada popular amb 700 persones, l’ofrena floral i una missa enceten la Festa Major Petita

Avui al matí s’han fet els actes més oficials coincidint amb la festivitat dels copatrons, Sant Bonós i Sant Maximià, un cicle que inclourà més de 30 activitats

Aquest dijous s’ha viscut el tret de sortida de la Festa Major Petita coincidint amb la festivitat de Sant Bonós i Sant Maximià, els Copatrons de Blanes, amb els actes més oficials que hi ha inclosos al programa. Abans, l’activitat ha començat amb una xocolatada popular que ha tingut lloc a l’arc dels copatrons, dalt del qual hi ha una fornícula amb la imatge dels dos màrtirs, al Carrer Ample.


Finalment, tot i que a primera hora del matí han arribat a caure quatre gotes, la pluja no ha fet acte de presència i ha permès que l’activitat s’hagi pogut dur a terme amb tota normalitat. Això si, en precaució que la situació no pogués canviar, enguany la taula per anar servint les racions s’ha situat darrera l’arc dels copatrons, on hi ha aixopluc per poder guarir-se de la pluja en cas que caigui.


A partir de tres quarts de nou del matí, s’han començat a omplir els primers gots amb l’ajut de tres peroles amb capacitat per a 30 litres cadascuna. Això ha permès que més de 700 persones hagin pogut participar a l’esmorzar popular, que s’ha allargat fins que s’han esgotat les existències. La cua de gent que esperava per agafar el seu got de xocolata desfeta ha estat constant durant tota l’estona, i inclús hi havia qui es portava alguna pasta per acompanyar-la, o bé productes aparentment més insòlits, com per exemple plàtans.


La tradició d’organitzar la xocolatada popular en motiu de la Festa dels Copatrons la va recuperar l’Ajuntament de Blanes fa 11 anys després que feia més de mig segle que s’havia deixat de fer coincidint amb aquest cicle festiu. Tot i el pas del temps, avui dia encara queden vestigis d’aquest acte festiu que es va celebrar fins a principis dels anys 30 del segle XX. Es tracta d’una argolla que hi ha sota l’arc dels copatrons on antigament es situava la balança pública de pesos i que el dia de la festivitat dels copatrons s’utilitzava per penjar-hi la perola de xocolata desfeta.


Ofrena Floral i Missa per Sant Bonós i Sant Maximià

Després de la xocolatada, la celebració de la festivitat dels copatrons ha continuat a 2/4 de 12, amb una ofrena floral que s’ha dipositat al peu de la fornícula situada sobre l’arc de pedra dels copatrons. Allí dins es guarden les imatges dels dos sants que l’any 2012 van ser restaurades. L’ofrena floral l’han encapçalat l’alcalde de Blanes, Josep Marigó, acompanyat de regidors i regidores de l’Ajuntament.


Posteriorment, bona part dels membres de la comitiva oficial s’han traslladat a l’Església Santa Maria per assistir a la missa en honor a Sant Bonós i Sant Maximià, les imatges dels quals presideixen la banda esquerra de l’altar. Durant la celebració de l’ofici solemne, una de les tradicions que encara perdura amb els anys és la veneració de les relíquies dels copatrons, que estan dins d’una arqueta que avui s’ha exposat.

Més de 30 activitats concentrades en 4 dies

Els actes de la Festa Major Petita de Blanes s’allargaran a partir d’avui dijous i fins diumenge, amb un intens programa que preveu més de 30 activitats per gaudir-les durant quatre dies. Majoritàriament es tracta d’activitats populars i tradicionals, lligades a la història del municipi d’arrels marineres i terrassanes, farcit amb d’altres activitats musicals, d’oci i lleure i de caire esportiu.


Avui al vespre hi haurà el pregó itinerant d’inici de festes, sardanes i havaneres, i demà divendres la cercavila Places i Carrers i el Concert Jove amb els grups Loco Live i La Terrasseta de Preixens. El cap de setmana serà quan el programa s’intensificarà encara més. D’entre el seguit d’activitats, la més destacada i multitudinària serà la XXXII Caminada Popular de la Nit de Sant Bonós que se celebra dissabte.

Diumenge es presentarà el nou gegantó de la Colla Gegantera, i aquella mateixa nit del dia 24 Cala Bona allotjarà la re-edició de l’Aplec de l’Amor, que es va haver d’ajornar el passat 28 de juliol a causa del mal temps. A les 9 de la nit hi haurà un sopar popular i a les 10 el concert amb l’espectacle Junts que oferirà el grup DeudeVeu, guanyadors del concurs Oh Happy Day de TV3.

Data de realització: 08/21/2014 | Data de la darrera actualització: 08/21/2014


© Ajuntament de Blanes | Protecció de dades | Avís Legal | Política de cookies

Passeig Dintre 29 | 17300 | Blanes Telèfon: 972 379 300 | Informació

Inici de la pàgina

© Ajuntament de Blanes | Passeig Dintre 29 | 17300 | Blanes | Telèfon: 972 379 300