Escut Ajuntament de Blanes Ajuntament de Blanes

Idiomes

www.blanes.cat

Blanes es bolca al carrer per celebrar els actes del dijous de la Festa Major Petita


Camí de tornada


Menú principalNoticia publicada a la web el 08/22/2014 12:56:55 PM
ATENCIÓ: pot incloure informació no actualitzada !

Blanes es bolca al carrer per celebrar els actes del dijous de la Festa Major Petita

El pregó d’inici de festes d’Es Viver inspirat en la consulta del 9N, així com les sardanes i les havaneres amb un miler d’espectadors van propiciar un gran ambient nocturn de festa

Després que durant el matí la xocolatada popular i els actes oficials havien marcat el tret de sortida de la Festa Major de Blanes, ahir al vespre/nit les activitats van continuar al carrer, arrossegant un gran nombre de participants en els tres esdeveniments programats. D’aquesta manera, l’ambient nocturn d’ahir dijous als carrers del municipi selvatà era similar al de la festa major del juliol, tot i que amb un regust més blanenc.

Pregó d’inici de festes inspirat en la consulta del 9N

Els actes del vespre es van encetar amb el ja tradicional pregó itinerant a càrrec d’Acció Cultural Es Viver, que co-organitza la Festa Major Petita amb l’Ajuntament de Blanes per tercer any consecutiu. Plantejat com una cercavila que va comptar amb la participació dels capgrossos, els gegantons i les gralles de la Colla Gegantera de Blanes, el pregó d’anunciació de la Festa Major Petita va fer un recorregut pel centre de la vila i es va anar aturant a diversos indrets per reproduir-lo íntegrament.


Enguany el pregó estava inspirat en la consulta del 9N, plantent-ho com una mena d’assaig general i amb una doble pregunta vinculant sobre el cicle festiu que està vivint Blanes aquests dies. A més, a diferència d’anys anteriors, enlloc que el pregó fos recitat en aquesta ocasió el pregoner el va fer cantat amb acompanyament musical i una guitarra. També es necessitava que el públic assistent participés activament, i per això es portava una urna incorporada a la comitiva i es repartien paperetes perquè s’emplenessin i es votés a la consulta.


Del què es tractava era que la gent decidís SI o NO a una primera pregunta sobre si volien fer la Festa dels Copatrons. I, en cas afirmatiu, SI volien o NO que aquesta –la festa- sigui descomunal, plena de disbauxa i frenètica total. No cal dir que la majoria de respostes van ser un doble SI.

La cercavila d’anunciació de la Festa Major va sortir des del Casal de la Cooperativa, davant del qual ja es va fer la primera lectura del pregó. Des d’aquí es va seguir pel Passeig de Mar, on es van fer dos anuncis més del pregó, després se’n van fer tres més a la Plaça d’Espanya –coneguda com la Plaça de la Gent Gran-, a la Plaça dels Dies Feiners i a la Plaça Verge Maria.


Finalment, la cercavila es va aturar dues darreres vegades per fer el pregó, acabant al mateix punt de partida, on es va fer l’última lectura, seguida per una votació a mà alçada sobre les dues preguntes de la consulta. Un cop acabada la darrera lectura, el pregoner també va repassar el gruix d’activitats de la Festa dels Copatrons que es faran a Blanes durant tots aquests dies, que culminaran diumenge vinent.


Val a dir que en aquesta ocasió la cercavila –que va allargar-se durant una hora, aproximadament- va arrossega una major quantitat de públic, majoritàriament format per famílies amb nens i nenes atrets pels gegantons –en Vadó, Es Forcaner i la Mariona-, la música de les gralles i els capgrossos. Una de les properes ocasions d’aquest cicle festiu en què també participarà activament la Colla Gegantera de Blanes serà diumenge vinent, quan tindrà lloc el bateig del nou gegantó, la identitat i el nom del qual es manté en secret fins a la seva presentació pública.

Un miler d’espectadors a les Havaneres amb Els Pescadors de l’Escala

El programa de la Festa Major Petita va continuar ahir dijous amb una audició de sardanes a càrrec de la Cobla Ciutat de Girona que es va allotjar a l’escenari del Passeig de Mar que hi ha darrera el monument a Joaquim Ruyra. L’activitat també va congregar gran quantitat de públic, que va poder gaudir de la qualitat d’aquesta prestigiosa formació musical ja fos ballant o escoltant diverses peces.


Ja a la nit, l’escenari del Banc dels Músics del Passeig de Mar va allotjar una cantada d’havaneres que va congregar al voltant d’un miler d’espectadors. Uns 600 ho van fer còmodament asseguts en cadires, mentre que la resta es van distribuir als bancs del voltant, drets, o bé a la platja, ajaguts a la sorra. Completava el concert un dels elements tradicionals de les havaneres, rom cremat que va ser confeccionat in situ pels membres d’Acció Cultural Es Viver.


A banda de l’èxit de participació, les havaneres van ser gaudides des del principi fins al final per un públic que no va parar d’aplaudir els diferents temes que va interpretar el conegut grup d’Els Pescadors de l’Escala. Integrat originalment per pescadors, el grup va ser fundat ara fa 50 anys, i justament per aquest motiu el govern de Catalunya els ha atorgat aquest 2014 la Creu de Sant Jordi.

Canvis d’ubicació per la pluja i inscripcions 32a Caminada Nit de Sant Bonós

La pluja que ja ha començat a caure des de primera hora del matí d’avui divendres, així com les previsions meteorològiques que fa dies que anunciaven mal temps per a la jornada d’aquest 22 d’agost, ja van fer plantejar-se tant a l’Ajuntament com a les entitats que organitzen activitats de la festa major petita un Plan B. D’aquesta manera, el Concert Jove d’avui al vespre que s’havia de fer a la Plaça dels Dies Feiners s’ha traslladat al Casal Jove Morralla, Espai Creatiu.


L’equipament municipal allotjarà a partir de les 22’30 h, tal i com estava previst inicialment, el doble concert que primera anirà a càrrec de la formació blanenca Loco Live, seguit a les 12 de la nit pel conegut grup La Terrasseta de Preixens. D’altra banda, la quarta sessió del cicle Docus a la Fresca de l’associació cultural blanenca La Focal que s’acostuma a fer a la Plaça Verge Maria, a l’aire lliure, s’ha traslladat perquè es faci al Casal La Cooperativa del Carrer Muralla. Avui es projectarà el documental Oligopoly 2, el imperio elèctrico, i es comptarà amb la participació de la seva directora, Alba del Campo, així com d’un representant de Xarxa per la Sobirania Energètica.


D’altra banda, el què avui divendres s’ha pogut fer sense cap problema han estat les primeres inscripcions de la XXXII Caminada Popular Nit de Sant Bonós que tindrà lloc demà dissabte i que, segons les informacions meteorològiques, no es preveu que s’hagi de suspendre a causa de la pluja. Demà dissabte les inscripcions es continuaran fent durant tot el dia fins a les 10 de la nit o fins arribar al topall dels 5.000 participants, a la planta baixa de l’Ajuntament de Blanes.

Data de realització: 08/22/2014 | Data de la darrera actualització: 08/22/2014


© Ajuntament de Blanes | Protecció de dades | Avís Legal | Política de cookies

Passeig Dintre 29 | 17300 | Blanes Telèfon: 972 379 300 | Informació

Inici de la pàgina

© Ajuntament de Blanes | Passeig Dintre 29 | 17300 | Blanes | Telèfon: 972 379 300